Jeg forsøker å ta utfordringen din, Lillevi.

Hovedargumentasjonen: klassikeren som ble aktuell gjennom diskusjonen om det er greit å lese Lolita etter mee too.

Lolita er og har hele tiden vært en kontroversiell roman på grunn av sin tematikk med et forhold (eller skal jeg si «forhold»?) mellom en middelaldrende mann og en ung jente. Like fullt verserer den på mange lister over de beste og mest innflytelsesrike bøker i den 20-århundre. Romanen er en stilistisk nytelse å lese, selv om tematikken er ubehagelig og tabubelagt.

Her er det mange ting å diskutere:
- er dette en erotisk roman? (På de norske wikipediasidene er den klassifisert som det)
- er det kjærlighet eller overgrep?
- fortellerens troverdighet

Ettersom det sikkert er 20 år siden jeg leste den, låner jeg ordene fra dette fine intervjuet i bokklubben!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

En delvis digresjon, men dog: Boka Ung Jente, Voksen Mann fra 2013 av Eline Lund Fjæren er etter mitt syn den norske boka som kommer nærmest Nabokovs Lolita.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du argumenterer godt for forslaget ditt, takk skal du ha, Randi.

Å lese ubehagelige bøker som røsker opp i en, kan være en nyttig øvelse. Du skriver: «Hovedargumentasjonen: klassikeren som ble aktuell gjennom diskusjonen om det er greit å lese Lolita etter mee too». Uten å foregripe begivenhetene er mitt spontane svar: selvfølgelig. Kanskje ekstra viktig.

Jeg kommer til å lese begge disse bøkene, men hører gjerne flere argumenter før jeg stemmer! Intervjuet venter jeg med å lese til jeg har lest boken. Fikk raskt inntrykk av at det forteller mer om boken enn jeg ønsker å møte den med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

TanteMamiePiippokattaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJBIrakkLilleviKjell PMarit HøvdeFriskusenAnne-Stine Ruud HusevågYvonne JohannesenBjørg RistvedtHarald KBjørg Marit TinholtRufsetufsaReidun Anette AugustinHanneTatiana WesserlingmarithcTine SundalEllen E. MartolJohn LarsenTorill RevheimBirkaKirsten LundSol SkipnesBjørg L.Ingunn SJulie StensethStig TFrode Øglænd  MalminTor-Arne JensenHilde H HelsethKarin  JensenRuneAvaAud- HelenInge KnoffHeidisiljehusmor