Er godt i gang med Byens spor- Maj-og las nettopp noko eg lurer på s 176:
"Noen har fått i seg en Oslofrokost allerede."
Kva er/ var ein Oslofrokost? Meiner eg har høyrt det før ein gong... Var det noko som var spesielt for 50-åra?
Viser 17 svar.
Då lærte eg noko i dag med! Det var nok den sunne Oslofrokosten eg hadde høyrt om før, ikkje den meir ironiske typen med reparasjon av dagen derpå!
Kan også huske at far min kjøpte noko som heitte "Oslobrød" hos den lokale bakaren då eg var lita. Eit lyst brød, likna på loff, men hadde meir mat i seg.
Uansett: Ha ei god helg...og kos deg med god frukost, godt brød og god litteratur! :-)
Må bare slenge på en kommentar til: "Oslobrød"? Det høres ut som det morfaren min pleide å kjøpe - bare at på mine hjemtrakter het det "finbrød". Så ut som loff - skikkelig nedtur at det ikke smakte slik. ;)
Neineinei - en oslofrokost var IKKE usunne greier! (Sorry, Monica C. - jeg kommenterer ditt svar nedenfor nå.) Oslofrokosten var tvert imot myndighetenes tiltak for å sikre at skolebarn fikk i alle fall ETT sunt måltid i løpet av dagen. Vent litt, så skal jeg finne lenke til mer informasjon...
…. Ja, her, for eksempel - Det Norske Akademis Ordbok om oppslagsordet oslofrokost:
om forhold midt på 1900-tallet (cirka 1929–63): frokost for skolebarn i Oslo som består av nysilt melk, hardt brød og sammalt brød med margarin og mysost, samt gulrot, eple eller appelsin
SITATER:
- damer i hvite forklær gjør i stand frokost. Oslofrokosten. Grovbrød, skonrokker, gulrøtter eller kålrabi, og melk (Olav Angell: Oslo i skumring 64)
- etter en utprøvingsperiode ble Oslofrokosten innført i 1932, etter initiativ fra skolelegesjef Carl Schiøtz (Oslo byleksikon 425)
Temaet er godt belagt i andre kilder også - Wikipedia, osloskolenes nettside, frukt.no (Opplysningskontoret for frukt og grønt)…
Og her er noen fotografier fra oslofrokoster rundt på skolene: http://oslobilder.no/search?searchstring=oslofrokost
jajaja … jeg vet det, anneligua, men ikke i denne sammenhengen. Merk deg at jeg skrev "slang" i innlegget. Og i Byens spor – Maj, Saabye Christensen-boka Hilda leste dette i, som jeg nettopp har lest ut, og som Marit Håverstad refererer fra i sitt innlegg, er det noen temmelig utsvevende reklamebransjefolk som har inntatt denne frokosten etter en heller fuktig kveld på byen dagen før. De har "reparert", med andre ord.
Takket være ditt bidrag til voksenopplæringen, gikk jeg inn på nb.no og fant en slangordbok fra 1952 - og DER vet du:
Oslofrokost - en halv øl og to aspirin
(Boken har tittelen "Det får'n si - norsk slangordbok", og redaktøren het Ulf Gleditsch.)
Og takk til deg, annelingua :-) Takket være researchen din, har vi nå en ordboksdefinisjonen av slangbetydningen.
Blir nødt til å gå i dybden når overflatekunnskapen min står til stryk, vet du! ;)
Huff da, nå er du da fryktelig streng mot deg selv!
Og uansett, aldri så galt at det ikke er godt for noe .... :-)
Det var litt tongue-in-cheek, den kommentaren rettet mot meg selv - men altså, jeg burde ha været at det lå noe mer mellom linjene der. Også hadde jeg jo attpå til lest boken! Men jepp - det ble lærdom ut av det, og dét er jo alltid av det gode! (Selv om min nyvunne kunnskap om hva man på 50-tallet kalte en halv øl + to aspirin, kanskje ikke er den aller mest matnyttige faktaopplysningen jeg har ervervet … ! :D)
Å... DET hadde jeg glemt, vet dere - det begynner å bli en stund siden jeg leste første bind av Byens spor, faktisk. (Sjelden jeg er tidlig ute med å lese nyutgivelser, men denne klarte jeg ikke å vente med.) Og så sjekket jeg altså ikke hva som faktisk stod på s. 176 - my bad. Sorry! Men det var så typisk saabyesk at skolegutten gikk på en skole der det ble servert et oppbyggelig skolemåltid... (Og unnskyld, Monica - jeg skjønte ikke helt at ikke du hadde hørt om oslofrokosten, altså den egentlige, opprinnelige. Jeg burde jo ant at her var det meg som var på ville veier...)
Æhmm: Dette handler altså om andre bind av Byens spor. (Bare for å jekke deg ytterligere et hakk nedover.) Men trøst deg med Marie Takvams verslinjer:
... falle og reise seg att, falle og reise seg att ...
Bind 2? Men det er da første bind som har undertittelen Maj??? (Jfr. tittelen på denne diskusjonstråden.)
P.S. Eh - nei. Maj var sentral i første bind - men undertittelen fikk hun først oppkalt etter seg i bind 2. Igjen meg som surrer - sorry!
Det skal ikke være lett :-)
Første bind: Ewald og Maj
Andre bind: Maj
Så hun var jo med i undertittelen i bind et også.
aaaa - sånn var det det hang sammen, ja. Takk, Monica! :)
Jeg husker oslofrokosten fra min egen barndom - etter krigen ble den tatt i bruk også ved skoler utafor Oslo. Jeg begynte i første klasse i 1952 og husker ikke om vi fikk dette måltidet (i "spisefri") allerede da, men i løpet av de fire åra jeg gikk på denne skolen, fikk vi i oss en del oslofrokost, bestående av de delikatessene du nevner.
Imidlertid tror jeg nok Monica C har rett i denne sammenhengen. Begrepet ble nok utvidet til å gjelde diverse andre næringsmidler. Sitat: "Guttene går stille i dørene med kuppelhode og blybelte rundt pannen. Noen har nok fått i seg en Oslofrokost allerede."
Som skrevet over i et svar til Monica C. over: Her gikk jeg skikkelig fem på. Og jeg som har lest boken og alt! Strålende bok, for øvrig. Ikke fullt så strålende innsats av meg i dagens førsteinnlegg i denne tråden.
Kan ikke gi deg en eksakt definisjon på Oslofrokost, men vet såpass at det var slang for noen temmelig usunne greier, som blant annet besto av en øl og eller snaps og sigaretter ….