Da jeg oppdaget at det ikke var skrevet en eneste kommentar om denne boka, tenkte jeg at dette må sannelig noen gjøre noe med!

Det er noen år siden jeg leste denne boka, men jeg glemmer likevel ikke hvordan jeg skogglo meg gjennom den. Alt fra beskrivelsen av den lille gutten som ikke liker noe som helst, men som plutselig går inn for å ta innersvingen på foreldrene sine. Fra den dagen han bestemmer seg for at rå østers skal gå ned på høykant, skal mat komme til å stå i sentrum i resten av hans liv.

Forfatteren jobber seg møysommelig opp fra oppvasken i de kjipeste restauranter til å bli en virkelig anerkjent kokk. Gjennom boka fravristes den ene hemmeligheten etter den andre i restaurantbransjen. Visste du forresten hvorfor man aldri bør velge fisk som dagens på en søndag eller mandag? Tenk deg at de ferste råvarene er levert kanskje så sent som torsdag om du er heldig, og har ligget på kjøla hvor dørene har gått opp og igjen minst tusen ganger før den ligger på fatet ditt som "dagens" på søndag ... Da får du nemlig ikke lyst på fisk! Og bestiller du biff som "well done" - vær da sikker på at du får det dårligste stykke kjøtt som kan oppdrives på dette kjøkkenet!

Eller visste du hvorfor maten du lager hjemme på ditt eget kjøkken aldri kan bli den samme som på en fin restaurant? På en fin restaurant bruker man aldri lettprodukter ... Sånn er det med DEN saken ... Og så er det selvsagt noe med sjalottlauk og garnityr!

Med humor og vidd beskrives hverdagen på kjøkkenet. Og trodde du at intriger kun var noe som foregikk på kvinnearbeidsplasser, tar du skammelig feil! Det er bare litt mer komplisert når intrigene oppstår mellom menn som har de skarpeste kniver som sine viktigste arbeidsredskaper ... Den tøffeste kokken har flest og styggest kutt og brannsår på hendene sine.

Dersom du er glad i mat og lurer på hva som egentlig foregår i kulissene når du besøker en fin restaurant, er dette boka for deg! Jeg for min del har kjøpt 10-15 eksemplarer av denne boka. Personlig har jeg kun et eksemplar selv - resten er gitt bort i presanger. ;-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Tror det var Anthony Bourdain jeg har sett på TV. En som må sies å ha ordet i sin makt, for det var nonstop talking. Alltid med et glass av den edlere varen. Hadde inntrykk av at han var ikke ofte edru. For han var på TV ofte å se sammen med andre med et glass i hånden. Jeg så en del av hans programmer, men følte ikke at jeg lærte noe (husker ikke noe) av ham. Synes det var mye bable bable og jeg har ikke noe problem å forstå engelsk, eller evt. lese teksten. Kanskje er jeg veldig negativ her, men det er det jeg sitter igjen med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har kost meg noe veldig med denne boka. Jøss, for ei artig bok. Jeg kommer til å tenke på den neste gang jeg spiser på restaurant.
Skal si det var liv å røre på de ulike kjøkkene, mye av det siste, men de fikk da gjort jobben sin utrolig nok, hehe.
Herlig å lese ei slik bok innimellom andre sjangere, det var virkelig vel verdt sin tid.
Jeg har vært på utkikk etter den siden du skrev om den her, tilslutt fant jeg den for en kort stund siden. Tenkte nok at den ville falle i smak, og det gjorde den til de grader.

Jeg lærte en liten ting, og det å ha rørformede gressløk på kokt fisk, jeg prøvde det på kokt torsk på søndag, herlig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En glimrende anmeldelse! Jeg elsket denne boka. Og mine kontakter i bransjen sier den gir et realistisk bilde av hverdagen på et stort restaurantkjøkken ;-) Tonen er tøff og det er ikke rom for persilleblad, hverken av mannlig eller kvinnelig kjønn. Miljøet er nok likevel hakket tøffere i NewYork enn i Oslo.

Morsomme episoder, frodige skildringer og real språkbruk! For ikke å snakke om at en får veldig lyst på gode måltider av å lese denne boka.

Jeg lånte den av en kokk, men nå fikk du meg til å innse at den må jeg eie og lese om igjen. Her skal det handles!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg hadde aldri hørt om denne boka, før jeg leste om den her. Den ble idag lånt på biblioteket, ligger nå på nattbordet, og rykker vel stadig frem i køen... Den er nå nr 4.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da håper jeg du får en god opplevelse med boka :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest noen kapitler, men avbrøt. Jeg har så mye annet som frister mere, og jeg er jo overhodet ikke interessert i matlaging....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å, det var synd. Men interesse for matlaging og restaurantbransjen er nok viktig å å ha glede av boka. Godt det finnes så mye annet å lese, da... :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skjønner jo godt at kokker og mat-interesserte koser seg med denne boka, men for min del er det bare så mange andre bøker som presser på i køa....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er akkurat ferdig med den - fant den på et loppemarked nå i vår. Syns også boken er god, mye å le av. Og da jeg har jobbet i restaurantbransjen i 25 år, selv, vet jeg at det meste er fakta ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når det er sagt, syns jeg jeg må legge til at sjargongen på kjøkkenet var veldig 'oversatt'. Hvis jeg var oversetter av denne boken ville jeg kanskje ha prøvd å få til å oppholde meg på et kjøkken en travel kveld. Jeg har som sagt vært i bransjen lenge, og merkelig nok, om kokker og servitører er fra forskjellige steder i landet, så er sjargongen stort sett den samme. Han kunne nok ha plukket opp en hel masse uttrykk, mye saftigere, enn de han har brukt, som ville hørtes mer 'ekte' ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare flaks at jeg ikke har ledd meg i hjel av å lese denne boka!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Roger MartinsenMarteAmanda ABerit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda Nyrud