Nå har EM startet, så det blir ikke så mye lesing i helgen og neste uke, men jeg regner med i hvert fall å lese, om ikke ferdig Kvinnen i Isdalen - nytt lys over norgeshistoriens største kriminalgåte i helgen.
Viser 40 svar.
har begymt på CODEX av Egeland, og så for vi se....
Denne helga las eg ut boka Hjertet er en ensom jeger... Ei bok som har stått altfor lenge på skal-lestast - lista.. Fekk endeleg tak i ei billig utgåve på nettet og las den med det same. Nydeleg bok! Fekk litt like vibber av denne som av Drep ikke en sangfugl, Å slentre plystrende over kirkegården og Et tre vokser i Brooklyn. Språket i denne boka er imidlertid eit godt hakk betre enn i dei øvrige bøkene.. Vakker, sårt, tidvis vittig,... Verkeleg ei bok som fortener å kallast ein klassikar. Og at forfattaren berre var nokre - og tjue så ho skreiv denne er ganske så utruleg for djubden og personskildringane er så gjennomført.
No går eg vidare med noko heilt anna, fortsetter nemleg med Harry Hole - serien og no er det den åttande boka, Panserhjertet som står for tur
Å, jeg er så enig - jeg har også plassert "Hjertet er en ensom jeger" i samme bås som "Drep ikke en sangfugl" og "Et tre vokser i Brooklyn"! (Har ikke lest den med plystringen og kirkegården.) Det er sånne bøker som man blir rett og slett skikkelig lykkelig over å ha funnet frem til - og (i mitt tilfelle) sparker seg selv litt bak over å ha gått i bue utenom i så mange år fordi man anså dem som en pliktøvelse man "måtte" få lest en dag... (Så dum kan man bli! I alle fall jeg.)
EM på flere arenaer følges med argusøyne, så klart! Det tar likevel ikke fokus bort fra ei bok og to, kan du skjønne :-) Har riktig nok lest noe mindre denne uka som avsluttes søndag, det har "kun" vært en samling med Per Fugellis kronikker og andre ytringer skrevet tidligere på 2000-tallet og fram til hans død. Mye fornuftig tankegods om norske verdier i fare!
Har nå begynt på en roman fra 2006 (trur jeg) som heter Pinnsvinets Eleganse av Muriel Barbery, en helt ukjent forfatter for meg. En god start, må sies, men nå venter jeg på utgivelsen av Zoo Europa, den fjerde boka i den såkalte Mino-serien til Gert Nygårdshaug. Den ventes neste uke. Nei, jeg skal ikke sove i sovepose utenfor Norli i Odda for få tak i et eksemplar, dog skal jeg være raskt ute likevel :-)
Ha en fortreffelig lesehelg og uke, godtfolk!
Denne helgen er jeg usikker
på valget av lektyre,
sikker er jeg kun på at jeg skal
la lommeboken styre.
Jeg har bøker nok (det har jeg kanskje
kommet inn på før?),
derfor satser jeg på selvplukk
innfor egen stuedør.
For en tid siden begynte jeg på
Kjærstads Slekters gang;
det blir enten mer av den, eller
kanskje Harpesang?
On the other hand, I reckon
More Fool Me will be a hoot;
there'll be grim parts too, of course, and
drugs and drunkmanship to boot.
Nonetheless I always liked a bit of Fry
(- and Laurie too!)
Making History was marvellous
- yes, that's what I will do!
- Yes, but then again - there's also
Jane Gardam's Old Filth - I guess
I'll just close my eyes and pick one,
just to minimize the stress!
Bravissima!
Oj. Takk!!!
Feriens siste fredag ga oss gråvær, og har blitt brukt til huslige sysler. Det trengtes, etter flere uker med varmt og fint sommervær - jeg er ikke flink med husarbeid når sommeren er på sitt fineste. Da vil jeg heller være mest mulig ute.
Nå i kveldingen titter sola såvidt fram igjen, og det er noen grader varmere. Jeg går ut fra mitt nyvaskede hus, til hagestuen. Et glass vin og en bok tar jeg med meg. I kveld skal jeg kose meg med Blå av Maja Lunde.
God fredagskveld :-)
På en sånn dag, hvor de melder regn og jeg ikke klarer å bli enig med meg selv om hva jeg skal lese videre i, etter at jeg har gjort unna de utendørs pliktene. Det står mellom "Silkeveiene" av Peter Frankopan, virker lettlest, "En odyssé. En far, en sønn og et epos" av Daniel Mendelsohn, "Omriss" av Rachel Cusk og til slutt "En kjempe begravd" av Kazio Ishiguro. Fordi jeg ga opp begge bøkene av Belinda Bauer, som skulle være lettlest krim-avbrekket mitt. Denne forfatteren liker jeg like dårlig som John Hart. For meg er det så selvbevisst og pretensiøst at det ikke fungerer som avslapning. Faktisk lokker de i stedet frem irritasjon. Så jeg har ikke tid til disse bøkene. Det er helt greit at noen setter spørsmålstegn ved min begeistring for Harlan Coben, som har humor, og James Lee Burke, som har poesi.
Å, den boken av Mendelsohn har jeg også veldig lyst til å lese! Søren ta - jeg som skulle prøve ikke å kjøpe flere bøker på en stund....
Du kan låne på biblioteket (strengt). Jeg liker den godt, har kommet halvveis. Kanskje det blir min omvei til å lese den originale Odysseen av Homer. Tror det er noe for deg også, Mendelsohn har mange små avstikkere fra hovedhistorien, og det tok jo sin tid å komme hjem for Odyssevs også fordi han ble heftet hele tiden. Mendelsohn er jødisk, så han følger kanskje den samme vakre tanken som Simon Stranger gjorde i den siste boka. Den om at mennesket dør to ganger, den andre gangen når ingen snakker om deg lenger.
Du kan låne på biblioteket (strengt).
Jo, det er en betimelig påpekning/påminnelse - og i prinsippet er jeg helt enig; bibliotekene våre er gull verdt! Men som gammel oversetter har jeg dessverre problemer med å lese engelske bøker på norsk; jeg blir bare sittende og gjette på hva det stod i originalen, og klarer ikke å konsentrere meg om fortellingen. Derfor må jeg nok kjøpe denne selv, om det skal bli noen leseglede i stedet for "jobbing" utav det. Så, da har jeg avslørt en aldri så liten tvangsnevrose, eller yrkesnevrose, kan hende? Men det er gode nyheter at du liker den, da satser jeg på magefølelsen jeg har etter å ha sett et tv-innslag om boken (på Brenner på NRK, tipper jeg?), var noe å gå etter!
Jeg forstår deg, og er enig i at leseropplevelsen ikke bør forstyrres. Da får det heller koste.
Og det gjorde det. Kostet altså. For jeg klarer jo ikke å kjøpe bare én... (noen som husker den teite Smash-reklamen? "Det skal godt gjøres å ta bare én.") Så det ble Mendelsohn, men også to svenske klassikere (begge av Hjalmar Bergman, som jeg knapt hadde hørt om før, men falt for hos Norli i Universitetsgaten - en av hovedstadens (landets???) beste bokhandler hva gjelder svenske bøker på svensk). (I rettferdighetens navn er Tronsmo litt lenger borti gaten ikke helt borte, de heller). Samt enda en svensk bok, men da i sakprosa-sjangeren - om nazistenes forsøk på å utrydde biblioteker og boksamlinger - jødiske, så klart, men også blant annet "frimurersk" og kommunistisk litteratur. Ja, også den siste boken som Jahn Otto Johansen utga, om jakten på hans egne røtter. Den var ikke så omfangsrik, så den er allerede ferdiglest.
Visst kommer sånne snabeldyr dundrende inn -
den deltaJet-ørede elefanten i kabinettet,
som det sjelden stilles spørsmål ved.. eller til.
kan hende den bare er litt selskapspsyk,
vi får se hvor langt vi kommer med litt høflighet..
God morgen alle fremmøtte,
idag satte dyret snabelen rett på en lite synlig detalj
som kanskje kan utvikle perspektivet på nazistiske bokbål,
Rydells bok og Himmlers / Rosenbergs planer?
ikke som Krangelefant, spør han om hvorfor "frimurersk"
litteratur er påspandert gåseøyne, mens kommunistisk litt.
skrives literalt rettfram. Er detaljen sitatrett fra kilde,
eller spandert her, og hva kan ligge i forskjellsbehandlingen?
..snabeldyret kan ha et lurt glimt i ørekroken, kanskje vet
han noe mer å fortelle - om rommet tar noe resonans eller
resonnement av trompeten hans, noe å bli våken av, any way.
_
siden vi er samlet i kabinett, litegrann for(s)lagsreklame:
denne uke innledes til disseksjon om >
Inflasjon på Kammertone,
og essayistisk søken etter livsgleden
_
Det var mange interessante bøker, som jeg kunne lese hvis bare tiden strakk til. Har lest litt i Mendelsohn i dag, og liker den bedre og bedre.
Ja, der satte du fingeren på elefanten i rommet.. ;P - tiden strekker jo ikke til. Jeg vet det godt - men nekter å ta realiteten innover meg når jeg står der blant alt dopet. Ehm - blant alle bøkene. :)
Host å høre det finnes flere av v oss... Føler meg ofte ensom innenfor denne formen for galskap og mani...
"Du ække aleine, vi er mange som har det sånn." (Direkte sitat fra Jokke og Valentinerne - nå var det vel riktignok vinter'n de sang om, men okke som; lenge før Jokke hadde PrimaVera en kjempehit med "Haha, hehe, ho - de gærne har det godt."
Som du skjønner, i dag slår jeg om meg med sitatperler fra populærmusikken - alt for å muntre opp en lidelsesfelle! ;P Men Marte, spøk til side: vi er nok flere enn vi aner - og jeg synes også det er deilig å høre (lese) at det ikke bare er meg!!!
Det er ganske likt, tror jeg. I sommer har jeg kjøpt 5 bøker, og det var slike jeg "måtte" ha. Selvfølgelig må alle bøkene til Ishiguro hjem til meg. Og ikke bare hans bøker Det var verre før, har blitt mye flinkere til å bruke biblioteket, og til å høre på lydbøker. Bør kanskje ikke si mye flinkere om lydbøker. Litt. De tar så liten plass, og de kan være kjempefine å lytte til.
Ja, det er greit å ha prinsipper - men man skal da ikke la det utarte til prinsipprytteri heller, vel? ;)
Håper ikke det. Jeg fant akkurat en løsning på hvor jeg kan ha bokhyller, og det innebærer litt ombygging. Tror det var Woody Allen sine filmer som definerte hvor bøker skulle være for meg.
Å - spennende! Jeg har da sett en del av filmene hans - care to share some stills (om du finner)?
Vel, jeg prøvde å finne noen bilder, men det var ingen som liknet på det bildet jeg har i hodet mitt. Mange av filmene til Woody Allen ble filmet i den samme leiligheten, og der har de bøker i entreen/gangen, husker ikke helt sikkert. Men alle som kom inn, måtte gå gjennom der for å komme til oppholdsrommet. Det dukket opp mange bilder fra Pinterest da jeg søkte på Woody Allen og bookshelves, det skal sies.
Jeg har faktisk ikke tenkt på at samme leilighet dukker opp i flere Woody Allen-filmer! Men atmosfæren er jo den samme i mange av filmene hans, og når du først har påpekt det, ser jeg at slik må det være: samme location. Bøker i entreen - ja, det kan jeg vel også mane frem fra hukommelsen ang. noen av filmene - og det er i alle fall et bra sted å ha bøker. Innimellom kikker jeg på boligannonser, og har for lengst konkludert med at en loftsleilighet med masse skråtak er helt utelukket for meg: jeg må ha vegger. Stikkord: bokhyller. (Og bilder, men det er bøker jeg har mest av...) Lykke til med hyllekabalen! :)
Takk for det. Nå har jeg lest ferdig "En odyssé" og likte den kjempegodt. Leste ferdig "Omriss" av Rachel Cusk også, som ville vært årets beste bok med litt humor og sårbarhet. Den er nok strammere og bedre enn Mendelsohn, som er en pratmaker, men allikevel. Det er en merkelig balanse mellom de to bøkene.
Og der har dere inspirert meg til å låne En odyssé på biblioteket. Gleder meg :-)
Det er fredag og helg, det blir godt med litt fri
Og til lesing så blir det nok rikeleg tid
Når To Søstre av Åsne er ferdiglest snart
Blir det straks Arkitekten sin læregutt-start
To søstrer står høgt på lista mi. Skulle egentlig starta på den denne veka men så fikk eg plutseleg så mykje meir lyst til å lese Hjertet er en ensom jeger... Korleis likar du boka?! Den blir nok neste ut...!
Åsne Seierstad er grundig, samstundes som ho evnar å skrive lettlest og å fortelje frå fleire synsvinklar undervegs. Veldig bra bok. Og så er det forstemmande å lese om kva konsekvensar religiøse villfaringar kan få.
Helt enig - jeg leste ferdig To søstre for litt siden, og den var kjempebra. Og forstemmende. Oy vey…
(Kom plutselig på at jeg nylig hørte et kvarters radiointervju fra Sveriges Radios arkiv, om enmannsforestillingen "Abraham/Ibrahim" av og med Peter Bergerad. (Det er mer enn ti år siden han var på turné med den, og jeg så den aldri - men nå lurer jeg på om det var den forestillingen som var utgangspunktet for Svein TIndbergs enmannsforestilling "Abrahams barn"? Hm, det der fikk jeg lyst til å sjekke ut...) Anbefaler intervjuet med Bergerad - han og medforfatteren ønsket å belyse alt som er felles i Bibelen, Koranen og Torahen - for å demme opp for all kunnskapsmangel som generer slengbemerkninger, uvennskap, hat og i ytterste konsekvens terrorhandlinger. Intervjuet inngår i serien Människor och tro, som har undertittelen Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.)
Ingen EM på tv for min del, men jeg håper derimot at det skal bli godt med tid til lesing denne helgen. Nå leser jeg Maestro av Geir Tangen. Jeg har ikke lest noe av denne forfatteren tidligere, men er foreløpig veldig fornøyd med handling og fortellerstil. Tror jeg kommer til å lese flere bøker av Tangen i fremtiden.
Helg igjen!
Jeg har avsluttet flere sterke bøker denne uka og nå gyver jeg løs på noen nye. Får håpe de er like bra!
På e-bok har jeg Berlin noir trilogien av Philip Kerr. Handlingen er lagt til Berlin før, under og etter andre verdenskrig, og hovedpersonen er Bernie Günther, ifølge forlaget en Philip Marlow-aktig privatdetektiv. Og det lover jo godt.
På øret har jeg så vidt kommet i gang med Joyce Carol Oates' A Book of American Martyrs. Har lest og likt mange av novellene og romanene fra hennes utrolig rikholdige forfatterskap, men denne var jeg ikke klar over før Ava skrev om den i en lesehelgtråd i juli. Så tusen takk, Ava!
Ellers gleder jeg meg til å begynne på antologien Knakketiknakk – korte fortellinger fra Japan 1895-2012. Bestilte den på biblioteket da den kom tidligere i år, og nå ligger den og venter på meg :-)
Ønsker alle en riktig god helg!
Er fortsatt på ferie, og denne helga er jeg i Volda. Dermed blir det trolig begrenset med lesing. Imidlertid har jeg en god del uleste bøker som venter på meg hjemme. Det er også gode muligheter for at det blir handlet bøker i løpet av oppholdet her i Volda, for utvalget er bra.
Været er langt mer høstlig enn det vi har vært vant med i det siste, og utsiktene for neste uke kan tyde på at høysommeren er på hell. God lesehelg til alle:)
Gøy å bli ferdig med bøker i helgen hvert fall. Jeg leser fortsatt On Beauty av Zadie Smith det går ikke så raskt frem over å lese den, selv om den er godt skrevet. Jeg må innrømme at jeg har sett mer tvserie og andre ting i det siste som har tatt opp litt av fritiden til lesning. Jeg håper å komme lengre i helga fordi været er regnete og det er god unnskylding for å sitte inne å lese.
Ønsker alle en god helg :)
Ny helg og litt grått og tåkete her, fint å være inne med lesestoff. Har lest ut bøkene til Dag Skogheim om tuberkulose denne uka og De udødelige av Ketil Bjørnstad. Nå har jeg startet på Tilbake til Shanghai av Kazuo Ishiguro, den tror jeg er bra. Likte veldig godt Resten av dagen og Gå aldri fra meg av samme forfatter.
Da er det bare å ønske alle bokelskere god helg.
Det er overskyet i dag, med andre ord, godt arbeidsvær for den som beskikker sitt bo. Jeg er fortsatt på biblioteket, rydder og hiver.
På Kindelen er jeg godt i gang med Minette Walters siste bok «The Last Hours». Walter har vissnok sluttet å skrive krim, den siste krimboka kom for ti år siden. Jeg har ikke fulgt med i timen, så jeg oppdaget litt sent at boken jeg hadde kjøpt var en historisk roman. Men romanen er ikke fri for letthet og spenning - så den passer godt som lesestoff når konsentrasjonen ikke er helt på topp.
Dagens dikt er også av det lette slaget:
De gammeldagse piker.
De gammeldagse piker
de hadde ikke ben.
De hadde bare kjoleskjørt
Og elsket bare en.
De gammeldagse piker
de var så full av blu.
De var forkuet, stakkars små,
ler unge piker nu.
De gammeldagse piker
de kom som hvite lam
til den som hadde kåret dem
og gav sin dyd til ham.
De gammeldagse piker
de tenkte vel som så,
at når jeg bare har en dyd,
kan bare en den få.
Nu tenker mangen brudelill:
Hvor skal jeg få den fra, -
hos ham jeg sist ga dyden til
er ingen dyd å ta.
God lesehelg!