Det er også en generell tendens blant Hege Storhaug og hennes meningsfeller til å blåse Amin al-Husseini og muslimers deltakelse på Tysklands side i Den andre verdenskrig ut over alle proporsjoner. SS-divisjonen som bosniske muslimer ble rekruttert til, som fikk navnet Handschar, ble aldri fulltallig, var bare operativ i sju måneder, hadde utelukkende etniske tyskere som høyere offiserer og var hemmet av mytterier og desserteringer. De bosniske muslimene meldte seg hovedsakelig i håp om at de slik kunne bidra til å forsvare sine egne områder mot trakassering og massakrer fra partisaner og kroatiske og serbiske nasjonalister. Da Hanschar ble oppløst i oktober 1944, var andelen muslimer bare 50 %. De ble enten fordelt til andre avdelinger eller avvæpnet og overført til arbeidstjeneste. En god del endte opp i tyske konsentrasjonsleirer eller ble henrettet for mytteri.
Det var flere muslimer som kjempet på De alliertes side enn på Aksemaktenes, og de ca. 5000 norske SS-soldatene (som for øvrig også i en kort periode var stasjonert i, og medvirket til krigsforbrytelser i, Jugoslavia) hadde nok større militær betydning for Hitler-Tyskland.
Det er dessuten mange eksempler på fascistisk og nazistisk innflytelse på kristne og sekulære bevegelser i Midtøsten (f.eks. Kataeb-partiet i Libanon, som praktiserer Hitler-hilsen og sto bak massakrene i Sabra og Shatilla), Iran (se f.ek. https://en.wikipedia.org/wiki/Davud_Monshizadeh) og for den saks skyld India.
Viser 1 svar.
Jeg synes du har funnet et presist begrep med “ut over alle proposjoner”. Det kan godt stå som en karakteristikk på store deler av denne boka. Hun bidrar til å forkludre, snarere enn å avklare et svært viktig tema.