Det er en velkjent sak at den samme rekrutteringen til totalitære krefter som vi ser i dagens Europa, foregikk i Bosnia tidlig under andre verdenskrig, om enn på en noe annen måte. Den øverste religiøse lederen i Jerusalem, stormuftien Amin Hajj al-Husseini, hadde allerede tidlig på 1920-tallet uttrykt sitt ønske om total utryddelse av alle jøder. Da Hitler ble valgt inn i det tyske Rikskanselleriet i 1933, sendte al-Husseini derfor dette telegrammet til Hitler: "Jeg ser frem til å utbre Deres ideologi i Midtøsten!" Under 2.verdenskrig oppholdt al-Husseini seg i Tyskland, nærmere bestemt Berlin, i årene 1941 - 45. Han ble god venn av Adolf Hitler. Fra Berlin propaganderte al-Husseini intenst nazismen overfor araberne i Midtøsten, både via radio og ved det skriftelige ord. Åpent parallellførte han Hitler med Muhammed og Koranen med Mein Kampf - en parallellføring med udiskutabelt positivt fortegn fra al-Husseinis side, hvis noen skulle lure på akkurat det.
For Nazi-Tyskland ble samarbeidet med stormuftien, tilhørende en "underlegen rase", legitimert nettopp gjennom et felles jødehat. Som stormuftien skrev i sine memoarer etter krigen: "Vårt grunnleggende krav for å samarbeide med Tyskland var frie hender til å utrydde den siste jøden fra Palestina og den arabiske verden." Føreren Hitler hadde replisert slik på dette kravet: "Jødene er dine."
Derfor dro al-Husseini med Hitlers velsignelse til Bosnia og overtalte religiøse ledere og deres tilhengere i moskeer til å la seg verve til muslimske SS-divisjoner. I tillegg fylte Brorskapets stifter og leder Hassan al-Banna på med soldater fra Midtøsten som også inngikk i egne muslimske SS-bataljoner. Tyskerne sørget også for å utdanne imamer ved to skoler i Tyskland som tjenestegjorde for muslimer i felten.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Det er også en generell tendens blant Hege Storhaug og hennes meningsfeller til å blåse Amin al-Husseini og muslimers deltakelse på Tysklands side i Den andre verdenskrig ut over alle proporsjoner. SS-divisjonen som bosniske muslimer ble rekruttert til, som fikk navnet Handschar, ble aldri fulltallig, var bare operativ i sju måneder, hadde utelukkende etniske tyskere som høyere offiserer og var hemmet av mytterier og desserteringer. De bosniske muslimene meldte seg hovedsakelig i håp om at de slik kunne bidra til å forsvare sine egne områder mot trakassering og massakrer fra partisaner og kroatiske og serbiske nasjonalister. Da Hanschar ble oppløst i oktober 1944, var andelen muslimer bare 50 %. De ble enten fordelt til andre avdelinger eller avvæpnet og overført til arbeidstjeneste. En god del endte opp i tyske konsentrasjonsleirer eller ble henrettet for mytteri.
Det var flere muslimer som kjempet på De alliertes side enn på Aksemaktenes, og de ca. 5000 norske SS-soldatene (som for øvrig også i en kort periode var stasjonert i, og medvirket til krigsforbrytelser i, Jugoslavia) hadde nok større militær betydning for Hitler-Tyskland.

Det er dessuten mange eksempler på fascistisk og nazistisk innflytelse på kristne og sekulære bevegelser i Midtøsten (f.eks. Kataeb-partiet i Libanon, som praktiserer Hitler-hilsen og sto bak massakrene i Sabra og Shatilla), Iran (se f.ek. https://en.wikipedia.org/wiki/Davud_Monshizadeh) og for den saks skyld India.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes du har funnet et presist begrep med “ut over alle proposjoner”. Det kan godt stå som en karakteristikk på store deler av denne boka. Hun bidrar til å forkludre, snarere enn å avklare et svært viktig tema.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kom tilfeldigvis over dette.
Hva er "Rikskanselleriet"? Det høres ut som det enten har noe med kansellering eller selleri å gjøre, men skyldes nok helst at Hege Storhaug bruker amerikanske kilder når hun skriver om europeiske forhold, og tror det er slik "Chancellery" oversettes. Det meste hun oversetter selv fra engelsk (og dansk) blir ganske "lost in translation". Hun bruker den underlige formen "kanselleriet" konsekvent (bare å google). Det er en av hennes mange språklige eksentrisiteter - som gjør det vanskelig å sitere henne uten å bli nødt til å sette inn (sic) og forklaringer.
Ble Hitler valgt inn i Rikskanselliet? Har norske statsministere blitt valgt inn i statsministerens kontor eller Regjeringsblokka?
Jeg skjønner ikke hvorfor hun ikke bare skriver at han ble "valgt til rikskansler".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kanskje du skulle spørre Hege Storhaug selv om hvorfor hun skriver som hun skriver?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

HRS er ikke så glad i kritikk og ubehagelige spørsmål. De har blokkert meg. Kanskje du skulle prøve å spørre - og se om du får et saklig svar tilbake?
Når du først er i gang, kan du også spørre om noen flere av hennes eksentrisiteter, f.eks. "frariste", "maktfulle", "triologi", "skjenkebevilgning" og "Tower Hamlet", og hva hun egentlig mener med "sorgen som pipler ut av grunnmuren min".
Og så kan du spørre om hvorfor hun framstiller en spillefilm som dokumentarisk bevis for tilstandene i franske forsteder, hvorfor hun har forandret et sitat fra Churchill, og hvorfor det ligger en politistasjon og en barnehage midt inne i det området i Marseille hun påstår er tapt og lovløst.

Og angående de to stedene hun skriver at forlaget kan kontaktes for nærmere informasjon, kan du jo spørre henne hva som skjer hvis en gravejournalist ringer til selvpubliseringsforlaget Kolofon og stiller spørsmål om innholdet.

Osv. osv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg RistvedtBertyHarald KSolDolly DuckKirsten LundTonesen81Pi_MesongretemorEivind  VaksvikLars MæhlumBur1LailaAvaLilleviArveTanteMamieLeseberta_23Akima MontgomeryTrude JensenTor-Arne JensenBerit RBjørg L.Hanne Kvernmo RyeJulie StensethRufsetufsaCarine OlsrødMarianneNInger-LiseNorahTine SundalVariosaSverreKristin71Tone SundlandWenche VargasMorten JensenMarit HåverstadChristoffer SmedaasCamilla