Starter helgen idag, siden idag er Kr.Hs dag og dermed helligdag.

I kveld går 2ndre semi-finale i ESC med Norge, Sverige og Danmark som deltagere, med finalen på lørdag. Finland gikk videre fra den første semi'en, men ikke Island. I tillegg er det Diamond League friidrett fra Shanghai på lørdag også.

Har bestemt meg for at neste bok. som jeg starter på idag, er Bøddel - Mathias Fliegenring 1685-1729 og neste blir enten Den russiske revolusjonen eller Jakten på det norske - perspektiver på utviklingen av en norsk nasjonal identitet på 1800-tallet, begge lånt på biblioteket. Den første er en tegneserie med utfyllende fotnoter og den andre har jeg fornyet 2 ggr allerede. Det er også mulig at jeg leser 101 Viner du måste dricka innan du dör - 2016/2017, jeg har allerede skumlest litt i den, og valgt meg ut 5 hvite. 3 rosé og 4 røde jeg har lyst til å prøve fra pris 99-249 i Sverige, sjekket på systembolaget.se og de hadde alle untatt en av rosévinene. Etter at jeg leste den om whisky hadde jeg valgt meg ut en liste på 15, som ble slanket ned til 1-2 pga prisen.

Kjøper minst kvoten hver gang vi er borte, vi er tre som handler men kun to som handler på systemet, enten velger jeg ut på forhånd og skriver opp hylleplass, bestemmer meg i butikken, eller bestiller noe de ikke har i Strömstad. De 2 siste gangene har jeg lett etter en italiensk rødvin som kun er å få i en 1/4l kartong, men som begge gangene har vært utsolgt. Gjør et nytt forsøk denne gangen sammen med bestillingen på en box med 2 ferdig-mixede drinker som kan kombineres i en tredje, og en fl Red Stag, klassifisert som 'øvrig sprit' fra Jim Beam brands, fant den mens jeg lette etter en Jim Beam whisky fra boka. Det er en likør med ihvertfall kirsebær smak. Siden jeg handler hver gang men ikke drikker noe hver uke, vanligvis 1-2 ggr pr måned, har jeg et lite lager. Har tatt meg Raspberry Mojito mens jeg har sett på ESC, og bestillt meg en ny box siden den bare er så god, men den en kun å få i Norge, ikke i Sverige, så ikke billigere pris på den.Har også satt med opp på mailing lista til vinguiden.com og får et par ggr pr uke nye tips der. Har prøvd en rødvin så langt, ikke en jeg vil kjøpe igjen, men den den var helt fin og prisen kun kr 59,-.

Lørdag 12. - etter at jeg ble ferdig med 'Bøddel' bestemte jeg meg for å lese videre på leseutfordringen istedenfor, og har såvidt startet på Good Omens for punktet 'A book by two authors' og har I, Lucifer for punktet 'A book about a villain or antihero' liggende klar som neste bok der. Etter sjekking på biblioteksøk fant jeg ut at Torgrim Sørnes' sin neste bok (forfatteren av 'Bøddel') var klar til utlån og bestilte den fra Stor-Elvdal bibliotek, og har lagt den til på leseutfordringen for punktet 'A book that's published in 2018' istedenfor 'Jenta uten hud'. Den heter Menneskeham - de henrettede i Norge 1765-1771.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Og jeg har vært på en lang litterær reise denne helgen: fra de Ytre Hebridene, grisgrendt og værbitt skildret av Peter May i den glimrende kriminalromanen "Svarthuset", til Napoli i Elena Ferrantes "Kvelande kjærleik", hvor italiensk temperament koker i varme gater, - fascinerende!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

No er Dreiser sin store tragedie slutt
Mister Pip gjeng for fort, der blir mellombels kutt
Så no har eg på helga sitt repertoar
Den humørfylte sjangerleik-boka Noir

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tidligere denne uka starta jeg å lese Offer uten ansikt av Stefan Ahnem. Jeg har ikke lest noe av ham tidligere. Dette er spennende krim, og sidene flyr raskt avgårde mens jeg leser. Selv om jeg ikke har kommet så langt enda, så er dette en bok jeg kan anbefale.

God lesehelg. :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

In vino veritas ;-) Sjøl har jeg lest ferdig Frukthagen av Cormac McCarthy. Mange kjenner vel til No Country For Old Men, som også er filmatisert. Det kunne faktisk vært en hovedtittel for alle bøkene hans. McCarthy skriver om miljøer i den amerikanske "outbacken" hvor langt fra alle er mors beste barn, påvirka som de er av sine foreldre og miljøer ellers. Han har et lyrisk-poetisk språk som hever historiene langt over andre innafor samme sjanger. Foreslått flere ganger til Nobels Litteraturpris. Kanskje ikke i år...?

Nå er jeg godt inne i ei bok jeg kjøpte for en 20-mynt på Bokbadet her i Odda. Den er forfattet av Eva Mai Larsen, som på 90-tallet blei arrestert for drap på minst 10 personer på Landås Menighets Eldresenter, og redigert av Dagbladets krimjournalister på den tida, Kåre Hunstad jr og Harald Haave. Historielesning, altså!

Langhelg uten spesielle helligdager betyr fotballkamper å lede. Sola skinner og spillerne er gretne, he-he! Les som dere har vett til, godtfolk!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ja, langhelgene står jo i kø her nå - og med denne helgen kom jammen sommeren også :-) Jeg leser ikke så mye om dagen, det er en del å holde på med, med hus og hage blant annet, men også flere andre aktiviteter.

Men jeg har såvidt kommet igang med Det vokser et tre i Brooklyn, og denne tror jeg blir bra. Jeg elsker språket, på de få sidene jeg har rukket å lese, og jeg liker miljøskildringene. Forfatteren skriver slik at jeg ser alt i Brooklyn anno 1912 så levende for meg - og jeg digger det. Jeg ser at noen har mislikt boken på grunn av for detaljerte beskrivelser, men jeg synes altså motsatt, at der er herlig. Så her er det bare å glede seg til fortsettelsen :-)

I morgen skal vi vel få noe regn, da blir det husvask. Men så skal vi få godvær igjen, da blir det planting i hagen, og forhåpentlig noe lesetid.
God helg alle :-)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg innså at jeg måtte slutte å lese "Mr Pip" før jeg ble ferdig. Ikke snakk om at den vil kunne vare i to uker. I morgen er jeg ferdig, om ikke i kveld. Har kost meg ute i hagen tidligere i dag, i en hammock, med å lese "Carl Fredriksens transport. Den ukjente historien om krigens største heltedåd." Forfattet av Hilde Vesaas, som er i familie med noen av de som kjørte og loset flyktninger over til Sverige i et heseblesende tempo noen korte måneder i 42-43.

Det skal noe til for å matche "Holocaust i Norge" av Bjarte Bruland, men denne er nærmere folka som faktisk var der, og det tilfører historien noe. Som vanlig ble det ikke noen særlig anerkjennelse for disse heltene etter krigen. Kan noen fortelle meg hvordan vi velger ut helter, for det forstår jeg ikke. Vesaas er inne på det samme, og nevner for eksempel Max Manus, som vel var en av dem som fikk sitte i kongens bil i Karl Johans gate. Siden dette handler om mennesker som gjør en strålende frekk og tapper innsats for andre, blir man ikke motløs og nedstemt av å lese boka, som man kunne bli av Brulands levende gjennomgang av de norske jødenes skjebne. Jeg synes også at Vesaas nyanserer bildet av politiets rolle under krigen, og Milorg sine folk får flere grå farger. "Mr Pip" handler også om å leve under en krig, og om å gjøre det beste ut av det. Mr Pip er en vidunderlig bok. Det sier jeg allerede nå.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hørtes ut som du en god del gode bøker foran deg. Jeg leser til eksamen både helligdagen og i helgen. Ønsker alle en fortsatt flott helligdag og en god helg :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Ingunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardTor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_VannflaskeGodemine