DENNE TRÅDEN SKAL BRUKES KUN TIL STEMMEGIVNING
(Unntak: Innlegg for å heve tråden)
Frist for å avgi stemme: SØNDAG 22. OKTOBER kl. 21.00
Du stemmer ved å klikke på "Godt sagt".
Du må stemme på minst to - 2 - bøker.
Stemmer kan trekkes tilbake underveis, men ved fristens utløp må du ha stemt på
to bøker eller flere.
Siden jeg ikke kan klikke på "Godt sagt" for egne innlegg, skriver jeg
(+1 stemme) ved de bøkene jeg stemmer på.
Dersom to eller flere bøker deler førsteplassen, må vi ha ny(e) valgomgang(er).
Bare de som er registrert (jfr. HOVEDTRÅDEN) kan avgi stemmer.
Se ellers Forslag til Ev7.
Nedenfor følger en alfabetisk liste (etter tittel) over de nominerte bøkene.
GODT VALG!
Viser 39 svar.
Neste bok (Ev7) blir Historien (1974) av Elsa Morante.
En suveren seier. Gratulerer!
Min utgave (Århundrets bibliotek) er på ca. 600 sider.
Jeg foreslår at vi bruker 5-6 uker på felleslesingen (leseperiode 30. oktober - 10. desember), og at vi før jul foreslår og velger neste bok (Nn7). Da kan vi starte lesingen av den først i januar 2018.
Kommentarer?
Jeg skal lage ny diskusjonstråd for Historien neste helg.
Jeg har ikke fått med meg stemmegivningen denne gangen, men denne boka blir jeg med på :) Den er nå bestilt.
Han ha, dette er andre gang i løpet av relativt kort tid jeg bare stikker ned i bruktbutikken og plukker med meg vinnerboken til 20 kroner! «Historien» er i Bokklubbens utgave fra 1985, oversatt av Signe Marie Sanne med etterord av Lone Klem.
Én viktig motivasjon for å være med i lesesirkelen er å lese bøker jeg ellers ikke ville ha lest. Mitt forslag «Madam Bovary» vil jeg uansett lese en gang. Sånn sett var dette et lykkelig valg! Gleder meg og synes lesetiden virker grei.
Artig med så mange avgitte stemmer. Håper riktig mange, både nye og gamle, blir med!
Det kom på kr 240 for min del, inkludert porto. Men det var verdt kvar krone, eit nydeleg eksemplar frå bokklubben sin "Århundrets bibliotek"-serie. Smussomslaget er strøkent, som om det kom rett frå trykkeriet. Og den knitrande lyden når eg prøveblar i den får meg til å tru at den ikkje har vært åpna tidlegare. Så kan ein fantasere om at denne boka no er lukkeleg over endeleg å skulle bli lest.
Ble vel nesten samme prisen for meg og, men da for en kjedelig helt ny Gyldendal Pocket-utgave uten for- eller etterord eller noe (tror jeg).
Jeg ble ikke med på avstemningen denne gangen, da jeg gikk inn på den virka det allerede avgjort, men boka ser absolutt lovende ut. Jeg har lest den for mange herrens år sia, men husker lite av handling og hvilket inntrykk den gjorde den gang. Boka burde derfor finnes et sted i huset, men jeg fant den ikke. Har ikke plass til alle bøker, så de siste åra er noe forsvunnet ut til bruktbutikker eller brukthylla nede på biblioteket. Så det er mulig boka har havna der, ellers kan den være i noen pappkasser som det ble litt for mye styr å leite i. Ei anna bok av Morante (Arturos øy) og et par av ektemannen Alberto Moravia dukka opp under leitinga, men ikke denne. Biblioteket hadde den heller ikke, så det ble nyinvestering. Fant ikke noen e-bok utgave på mine vanlige nettbutikker, så jeg må da vente enda lengre med å ta i bruk Kindle jeg kjøpte for over en måned sia. Har så langt hatt uleste bøker liggende.
Nå blir det Historien i godt, gammelt papirformat fra en gang ut i neste uke!
Var forfatterheftet med?
Nei, det var det ikkje. Får sjå om eg handlar inn dette også, har sett det til sals på ein annan brukthandel,
Blir nesten misunnelig!
Min bok har et lite nydelig omslag - et slags grovt broderi (?) av en ansiktsløs kvinne og et uttrykksløst, unaturlig stivt barn. Typisk 80-talls?
Det er noe så klomsete og litt naivt over hele uttrykket så man nesten kan bli glad i det :-):-)
En boks omslag og layout HAR betydning. Gratulerer med prakteksemplaret!
Jeg syntes det var et fint omslag jeg - jeg fant det nemlig på NB.no: https://www.nb.no/items/328b812480d75450bbf0a7482ed8af17?page=0&searchText=Elsa Morante. Men så applauderer jeg generelt at broderier får en plass i andre sammenhenger enn på klokkestrenger ... Jeg skulle gjerne funnet ut hvem som hadde brodert, det aner meg at omslagsbildet bare er et utsnitt av et større broderi. (Og jeg har mistanke om at hele broderiet ville fått flere beundrere enn omslagsbildet...) Men inni boken står bare navnet på den grafiske designeren (Else Munthe-Kaas).
Ja, du kan så si – og jo mer jeg ser på det, jo mer får jeg faktisk sansen for det. Og spesielt hvis jeg ser det for meg som et veggteppe, for eksempel, sett på avstand. Jeg tror du har rett i din mistanke, annelingua!
Jeg har også lett etter broderiets opphav og kommet til samme resultat som deg. Her kan Bokklubben og designeren ha forbrutt seg mot åndsverkloven ved ikke å oppgi kunstnerens navn. Det skjer dessverre altfor ofte.
Nå ble jeg virkelig nysgjerrig på dette broderiet! Hvem har sydd det, hvordan ser det ut i sin helhet og henger det oppe noe sted?
Nå ble jeg virkelig nysgjerrig på dette broderiet! Hvem har sydd det, hvordan ser det ut i sin helhet og henger det oppe noe sted?
Ikke sant man blir nysgjerrig? Merkelig at forlaget kunne prestere å underslå den informasjonen (jeg bebreider forlaget mer enn den grafiske designeren - selv om hun har "samplet" en annens verk, er det forlaget som har publisert resultatet).
Du har vel sett den svenske brodøsen Karin Holmbergs omslagsillustrasjoner til Vilhelm Mobergs utvandrersuite? Det var et bestillingsoppdrag, så hun tolket bøkene i broderier spesielt for omslagene - jeg måtte kjøpe bøkene (nesten) bare på grunn av broderiene hennes! En morsom detalj er at når man åpner bøkene, er baksiden av broderiene brukt (altså avfotografert) på innsiden av permene (dette er pocketbøker).
Moberg-omslagene er aldeles nydelige! Artig og interessant å høre brodøsen fortelle om arbeidet sitt. (Hun kan ikke bare kunsten å brodere, men å brodere så det er like fint på baksiden; slik vi lærte i håndarbeidstimene at det skulle være. Hjertelig takk!
Vet du om disse bøkene fortsatt er i salg? Ev. hvor jeg kan få tak i dem?
Nå har jeg sendt en epost til Bokklubben om "mitt" broderte omslag, så får vi se hva som skjer :-)
Jeg vet ikke om Norli i Universitetsgaten (Oslo) fortsatt har dem - men det var der jeg kjøpte mine for noen år siden. Og jeg har sett dem der senere. Ellers er jo Tronsmo også et sted der man kan finne svenske bøker i hyllene - men de har ikke pleid å ha like godt utvalg på svensk som Norli i Univ.gt. Hun som jobber med dansk og svensk litteratur i den Norli-filialen er veldig kunnskapsrik og veldig service-minded - og bestiller gjerne inn hvis det er noen svenske eller danske bøker man er på jakt etter, men som de ikke har tatt inn.
Ellers er disse utgavene å få i nettbokhandelen Adlibris, se her: https://www.adlibris.com/no/sok?q=vilhelm+moberg - jeg bruker den butikken i blant, og det er verdt å merke seg at hvis man bestiller for mer enn 200 kroner betaler man ikke for frakten.
Og på Adlibris oppdaget jeg nå at Karin Holmberg faktisk har illustrert enda en Moberg bok! Det dreier seg om Din stund på jorden - og dette er en utgivelse fra 2017! Dette ante jeg ikke - men fant ut takket være deg, Lillevi.
Regner med du sier fra dersom Bokklubben har noe vettugt å melde angående Elsa Morante-broderi-omslaget? :)
Da må jeg bare krype til korset og innrømme at jeg tok feil. Det er Else Munthe-Kaas selv som har laget hele omslaget, broderiet og sammensetningen med et "kaldt, teknisk fotografi". Bokklubben visste ingenting om omslaget, men designeren sendte meg et hyggelig og opplysende svar.
Tusen takk for opplysningene om Moberg-bøkene, annelingua.
Krype til korsstinget, kunne man kanskje seie i dette tilfellet. Men moro at du fann ut av dette. Og på generelt grunnlag synest eg omslaga på bokklubben-bøkene var mange hakk betre for nokre tiår sidan enn dei er i dag.
Men det var jo interessant å få bragt på det rene - og jeg synes absolutt ikke at du trenger å krype til noe kors; vi tok jo feil begge to, men opplysningene i boken var for knappe til at vi kunne skjønne at designeren selv hadde brodert! Vi får nå tro at hun tok det positivt, at noen var så interessert i verket hennes at de flere tiår senere kontaktet forlaget for å få svar. Og så er det nå kategorisk fastslått at designeren ikke har gjort noen grep som brodøsen ikke ville vært enige i.... :)
Takk for det :-)
Nå kontaktet jeg designeren direkte, siden forlaget ikke var behjelpelig med noe. Og ja, hun ble absolutt glad for det. Hun kjente boken godt da hun laget omslaget; den betød mye for henne. Det bør love godt for felleslesingen!
Moro å følge denne "jakten på brodøsen"! Jeg har samme utgaven sjøl og merket meg tidlig din beskrivelse av omslaget:
(...) en ansiktsløs kvinne og et uttrykksløst, unaturlig stivt barn.
Det slo meg at illustrasjonen måtte være skreddersydd(/brodert) for akkurat denne boka, men jeg søkte ikke ytterligere informasjon, trass i at jeg etter hvert ble temmelig nysgjerrig. Takk for bryderiet, Lillevi!
Heldige du!
Og for å komme tilbake til lesetiden:
Jeg lager diskusjonstråd for Historien i slutten av denne uka, og setter leseperioden til
november 2017.
Og som nevnt bruker vi førjulstida til å bestemme neste bok (Nn7).
Historien har stått lenge i bokhylla. Ser fram til å lese den i fellesskap med mange andre...det kan gi eit anna perspektiv på innhaldet. Morante er ein ukjend forfattar for meg, men ser ho har fått ganske gode kritikkar.
Når det gjeld lesetida er eg enig med Marit som meiner den kan kortast ned. 4-5 veker er ok for mitt vedkomande, men andre kan sjølvsagt ha bruk for meir tid :-)
Elles så må eg sei som eg har sagt fø: Du Kjell legg alt så godt til rette. Ei rose til deg i dag!
Jeg er overrasket. Her sneik jeg meg inn i siste liten og feide de "gamle" klassikerne av banen. På et tidlig stadium hadde jeg et lite håp om at Frankenstein skulle seile opp og gå forbi (Den står i hylla, og jeg trenger nok litt ekstra motivasjon for å ta fatt på den), men så ble det altså Morante. Lest første gang for bortimot 40 år siden; det skal bli interessant å fornye bekjentskapet.
Som vanlig synes jeg leseperioden er for lang siden jeg er en standhaftig enboksleser. Men har fortsatt full forståelse for at folk har ulike lesevaner.
Gratulerer!
Jeg leste Historien for 16-17 år siden. Nå skal jeg først lese forfatterheftet som fulgte med min utgave (Århundrets bibliotek). Ser at Morante var gift med Alberto Moravio.
Ettersom de har de samme fire bokstavene først i etternavnet, står Moravias Romerinnen (bokklubbutgave) ved siden av Historien. Bør vel lese den også.
Det er mulig å ha kortere leseperiode(r), men siden Historien er såpass lang, synes jeg at vi bør avsette minst fem uker til lesing og diskusjon. Hva mener andre deltakere?
Uansett mener jeg at vi kan bruke adventstida til å foreslå og velge neste bok (Nn7). Det er mulig å bruke litt av tida på slutten av Ev7-leseperioden (f.eks. fra 1. desember) til å bestemme oss for neste bok. Og så er vi klar til å starte ny felleslesing tidlig på nyåret (forslag: 08.01.2018).
En veldig bra bok. Jeg har lest den to ganger, senest for noen år siden, så jeg tror jeg står over felleslesingen denne gang. Mulig jeg titter innom og ikke klarer å dy meg, da står boken lett tilgjengelig i bokhylla.
God lesing!
Gleder meg, boka står klar i bokhylla. Det er en utgave i Verdensbiblioteket. Ser det er en slik tilsalgs hos Gallerigallera hvis noen trenger en☺️
Historien
Unnskyld at jeg bryter inn her; "Dracula"?? Det er vel "Frankenstein" som er foreslått.