Kategori:
Eldre verdenslitteratur (unntatt Norden), utgitt før 1976.

Hver deltaker kan foreslå én bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge (ny tråd etter fristens utløp) bok, men alle kan delta i diskusjonene under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, evt. med linker til bok, forfatter, etc.

FRIST for å komme med forslag til Ev7:
Søndag, 15. oktober, kl. 18.00

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 27 svar.

Søndag, 15. oktober 2017, kl. 18.05.

Hei,

Fristen er utløpt for å komme med forslag til Ev7.

Det er nominert ni bøker.

Jeg skal lage ny tråd for valg av bok senere i kveld.
Dette blir spennende.
Som vanlig(?).

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mange gode forslag er kommet, og det vet jeg fordi jeg har lest forbausende mange av forslagene. Selv om svært mange er vel verdt en gjenlesning, så er det noe med at det er så mange uleste bøker der ute. Derfor må jeg foreslå en roman som har stått på min skal-lese-liste i årevis, men som jeg ikke kommer til å få lest uten et puff bak: Mary Shellys Frankenstein fra 1818.

Dette er en klassiker som alle har hørt om, men som jeg tror mange ikke har lest. Den regnes som den første science fiction roman og som en av de store grøsserromanene. Boken handler om vitenskapsmannen som vil skape et nytt og bedre menneske, men som i stedet skaper et monster. Tematikken er evig aktuell, samtidig som romanen skriver seg inn i gresk mytologi og romantisk diktning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et pussig sammentreff – jeg leser «Revolusjonens datter, Jakten på Elisabeth Sverdrups historie» av Hilde Diesen og der dukker sannelig Mary Shelley og hennes «Frankenstein» opp! Just nu i kveld etter av nomineringen er avsluttet.

Diesen skriver om det iskalde året 1816. Katastrofene i årene som fulgte påvirket også litteraturen, fortsetter hun.
«Da en gruppe unge engelske forfattere, med Lord Bayron i spissen, oppholdt seg på et slott ved Genfersjøen, var været var så elendig (…) at de måtte holde seg innendørs og fordrev tiden med å skrive historier om spøkelser og vampyrer. Slik oppstod grøsseren om Frankenstein, det kunstige mennesket. Et levende vesen skapt i et laboratorium. Var det mulig? Hva med tankene og følelsene? Den åndelige jordmoren var Mary Wollstonecrafts datter, den 21 år gamle Mary Shelley.» Mary Wollstonecraft var en engelsk feminist, forfatter og filosof.
Stemningen må ha vært spesiell i det innefrosne slottet!

Jeg tror det blir en stemme på en bok jeg i utgangspunktet ikke hadde tenkt å stemme på :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg rakk det i grevens tid! Nettopp tilbake fra to ukers nettfri tilværelse og kaster meg med på nominasjonsrunden. Jeg ser at mange foreslår "gamle" klassikere jeg godt kan tenke meg å lese, men mitt forslag er en klassiker som nesten faller i "feil" kategori, siden den kom ut så seint som i 1974: Historien av Elsa Morante. (Italienere har det vel ikke vært flust av på listene våre?)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Historien av Morante har jeg så vidt begynt på . Har tenkt til å lese den, men har en pasue nå :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mitt forslag er Madame Bovary av Gustave Flaubert.

En klassiker med gode omtaler og høye terningkast.
En bok mange av dere antakelig har lest, men som jeg vil tro står seg på gjenlesing og diskusjon.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En fantastisk roman, og en av de få klassikerne jeg kan si at jeg har lest flere ganger (over tre!). Og det har vært verdt det hver gang!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så artig at det er interesse for «Madam Bovary», spesielt at det er ønsker om gjenlesning! Det hadde vært spennende å høre om noen av dere endrer synspunkter/får et annet utbytte ved annen eller tredje gangs lesing. Selv har jeg ikke lest boken, men det vil bli gjort uavhengig av resultatet her.

Ellers er jeg enig i at det er kommet mange gode forslag – og fortsatt er det rom for flere!

Godt valg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Madame Bovary er bok nr. 2 i Verdensbiblioteket (De norske Bokklubbene, 2001).

Men glem ikke mitt forslag, Stolthet og fordom (hehe!), bok nr. 7 i Verdensbiblioteket
(De norske Bokklubbene, 2003).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ah, denne leste jeg i slutten av tenårene og husker at jeg ble irritert på Emma/hovedpersonen! Der finnes flere eldre og noe nyere filmversjoner av Madame Bovary - den tidligste, fra 1934 (Jean Renoir), har jeg sett for lenge siden. Kunne være interessant å lese romanen igjen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt forslag.

Jeg har Verdensbiblioteket-utgaven i hylla, men har ikke lest hele romanen. Foreløpig.
Begynte på den for noen år siden. Husker ikke hvorfor jeg avsluttet lesinga. Kjedelig?

Kanskje det gis en anledning nå.

Uansett: Madame Bovary er vel en av verdenslitteraturens klassikere (sikkert derfor den er med i VB), og det ville vært fint å lese den sammen med dere andre.

PS.
Synes det er kommet inn svært mange gode forslag til Ev7, så her blir det nok å stemme på mer enn to bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei, jeg nominerer: Onkel Toms hytte. Har lenge tenkt at jeg burde lese den og leser den gjerne med dere☺️

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det er på tide med en kvinnelig forfatter nå, men jeg er egentlig litt lei livet på engelske gods, selvom det beskrives godt. Jeg vil derfor foreslå Hjertet er en ensom jeger av Carson McMuller. Boken har fått litt blandet omtale på bokelskere, men jeg synes at persongalleriet virker mye mer spennende enn hva engelsk overklasse klarer å hoste opp. Her er VGs bokanmeldelse.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det ser ut til at vi har vinklet oss inn på godt kjente klassikere denne gang, og jeg følger opp med å foreslå De elendige av Victor Hugo.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hei,
Jeg vil preisere at hver deltaker kan foreslå bare én bok.
Dessuten er det viktig at det blir gjort helt klart hvilken bok som blir foreslått, enten ved å bruke fet skrift eller ved å legge inn link til boka.

PS.
Det var ikke meningen å legge noen slags føringer for hva slags type bok vi skal lese som Ev7, det eneste som gjelder er at boken tilhører kategorien Eldre verdenslitteratur (unntatt Norden) og at den er utgitt før 1976.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mitt forslag denne gongen vert Hva nå, lille mann av Hans Fallada. Det er ei bok som eg har høyrt om lenge, som eg har kjøpt (ei nyare utgåve enn denne) og som kanskje kan vere aktuell også i dag?
Fallada si bok "Alle dør alene" var iallfall god :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg synes også at det er spennende at dere legger opp til en gammel, klassisk roman med kvinnelig forfatter. I mine bokhyller så er det forbausende hvor anglosaksisk den kategorien er, og jeg ender med et forslag innen for det engelske språkområde. Men med en (kanskje helt utenfor reglene) vri ...

Jeg har lyst å foreslå å lese Jean Ryhs' Wide Sargasso Sea (1966) og Charlotte Brontës Jane Eyre (1847) som en felleslesning. Jane Eyre handler, som de fleste kanskje kjenner til, om den unge guvernanten som forelsker seg i mannen i huset, men som hun forlater når hun finner ut at han har en gal tidligere kone innesperret på loftet. Ryhs' roman er et motsvar til Jane Eyre, og handler om hvordan den kreolske kvinnen via oppvekst, flukt fra et arrangert ekteskap møter og gifter seg med en engelskmann og ender som "madwoman on the attic".

Det er kanskje juks å foreslå to bøker, men det ville vært utrolig spennende å lese disse to opp mot hverandre i en felleslesning.

Jane Eyre er relativ lang, men til gjengjeld er den andre relativ kort. Til sammen snakker vi nok 600 sider.

Jean Ryhs' roman finnes i to norske oversettelser: Kreolinnen på Thornfield Hall og Sargasso Sea.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hei,
Foreløpig må vi nok lese bare én bok som felleslesing, så jeg lurer på om du vil foreslå en av bøkene du nevner som Ev7-felleslesing.
Det hadde vært fint om du skriver tittelen på evt. forslag med fet skrift eller legger inn en link til boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er i tenkeboksen om jeg skal vente med "tvillinglesning" til vi eventuelt tar det inn som en ny kategori eller som et sideprosjekt, og heller komme med et nytt forslag - i fete typer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste Wide Sargasso Sea tidligere år, og kan anbefale den! Veldig interessant, og den ble jo vilt bejublet før den (og forfatteren) på det nærmeste ble glemt... Jeg kunne ha ønsket å ha hatt Wuthering Heights litt mer present da jeg leste Jean Rhys, så jeg synes ditt forslag legger opp til å få mer ut av begge bøkene!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei,

Viser til mitt svar til Randi.

Har du forslag til Ev7?
Merk i såfall boktittelen med fet skrift eller legg inn link til boka.

Verdenslitteraturen er omfattende og spenner over lange tidsrom, så bokforslagene kan være nesten hva som helst (unntatt nordisk og bøker utgitt etter 1975).
Eller for å si det sånn: Boka trenger ikke å være av typen "gammel klassisk roman av en kvinnelig forfatter" (hehe!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg støtter Kjell og Josteins gode forslag. Både Jane Austen og Wuthering Heights er uleste her. Selv ville jeg gjerne foreslå Edith Wharton - den første kvinnelige Pulitzer-prize-vinneren. Jeg har for mange år siden lest hennes Ethan Frome, House of Mirth og Age of Innocence og de gjorde sterkt inntrykk selv om jeg ikke husker så mye av handlingen nå. Imidlertid er bøkene hennes vanskelige å finne på norsk eller ikke utgitt. Etter litt googling ser jeg at Bokklubben har Samlagets utgave av Ethan Frome. Stort mye mer enn den på norsk er der ikke. Egentlig hadde jeg lyst til å foreslå House of Mirth, men det passer kanskje ikke? For var det sånn at alle bøker som leses i Lesesirkelen må være oversatt til norsk?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hei,
du kan foreslå den boka du vil, bare den er i den kategorien det gjelder (nå: Eldre verdenslitteratur).
Dersom du vil nominere en bok, håper jeg du kan merke boktittelen med fet skrift eller legge inn en link til boka.

Jeg er faktisk ikke sikker på om vi har noen regel om at alle bøker som leses i Lesesirkelen må være oversatt til norsk (dansk/svensk?), men personlig synes jeg at det er en fordel at boken finnes på norsk (dansk/svensk).

Hva mener andre deltakere?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvorvidt lesesirkelen bare leser på norsk vet jeg ikke, men jeg ser at både Ethan Frome og Age of Innocence finnes på norsk. Selv har jeg ikke lest noe av Edith Wharton, så jeg synes det er et godt forslag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg synes det er på tide at vi igjen leser en gammel klassisk roman av en kvinnelig forfatter.

Mitt forslag denne gangen blir:

Stolthet og fordom av Jane Austen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Den har eg nettopp høyrt som lydbok, men i tilfelle det generelt skulle vere stemning for "gammel klassisk roman av en kvinnelig forfatter" så kliner eg til med eit anna forslag som eg oppfattar som å ligge i sama gata:

Stormfulle høyder av Emily Brontë.

Denne har eg ståande ulest i bokhylla, og eg les den gjerne saman med dykk.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

God bok. Leste den for noen år siden.
Tror den gikk som serie (engelsk) på NRK for enda flere år siden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundLailaStig TNils HHegePär J ThorssonKaramasov11PiippokattaReadninggirl30Cathrine PedersenHanne Kvernmo RyeFredrikEivind  VaksviksiljehusmorCecilie EllefsenTove Obrestad WøienMonica CarlsenAlice NordliTanteMamieReidun SvensliHilde AasnurreBente NogvaEileen BørresenStein KippersundTone HSigrid Blytt TøsdalNinaGro-Anita RoenJohn LarsenLars MæhlumIngvild SSigrid NygaardMartinCatharinaFindusKent Ivar Aasten OlsenEvaHilde H HelsethAnneWang