Då er det litt under 45 timar til det blir annonsert kven som får Nobelprisen i litteratur i år.
På odds-listene ser det ut for å vere stort sett dei same travarane som dei sista åra. Men Atwood ser ut for å ligge høgare no enn før. Er det mange som tippar på henne fordi ho er aktuell med TV-serien Tjenerinnens beretning, skal tru?
Sjølv har eg ingen favorittar, men eg gleder meg likevel til å sjå kven det blir.
Viser 29 svar.
Og vinneren ble: Kazuo Ishiguro
En gledelig overraskelse, synes jeg!
Den såg eg ikkje kome, og ikkje tippeselskapa heller tydelegvis. Men moro, då.
Ekstra moro var det at den dystopiske lesesirkelen her inne hadde ei av bøkene hans, Gå aldri fra meg, oppe til felleslesing tidlegare i år.
Vi har nettopp feiret med te og agurksmørbrød. Jeg er henrykt, ergrer meg bare litt over kommentarene som mener at han er for lett. Spesielt hun som ikke hadde lest de siste bøkene. I går tenkte jeg faktisk tanken, men slo det fra meg. I dette tilfellet er jeg litt svart og hvit.
Fin bok. For en gangs skyld hadde jeg lest en bok av vinneren, takket være felleslesingen her.
Nei, jeg ble også veldig overrasket. Har deltatt i den dystopiske lesesirkelen, men var ikke med på den felleslesingen. Husker ikke hvorfor, men antagelig fordi jeg har lest boka før.
Jeg har fulgt Kazuo Ishiguro i mange år og tror jeg har lest alle romanene hans. Har en novellesamling stående i hylla, kanskje et godt tidspunkt for å hente den fram.
Jeg skal til York denne langhelgen og nå skal jeg kjøpe med meg bøker av Ishiguro. Jeg har lest "never let me go" Har du noen andre å anbefale? Så moro at det ble han som vant i år!
Ja, kjempestas!
Anbefalinger skal bli. Dette er min tre på topp liste:
Jeg vil særlig trekke fram den jeg liker aller best og som jeg har blant mine forholdsvis få favoritter, nemlig The unconsoled (norsk tittel De utrøstelige) fra 1995. Det er kanskje hans mest eksperimentelle roman.
Også The Buried Giant utgitt i 2015 (kom på norsk i 2016 med tittelen En kjempe begravd), er en av mine favoritter. Ishiguro overrasket igjen, nå med det som vel må kunne kalles en fantasyroman.
Og naturligvis må The remains of the day fra 1989 ( på norsk Resten av dagen, 1990). Dette er kanskje den av bøkene hans jeg synes er best rent språklig.
Romanene hans er svært ulike, både i språklig og sjangermessig, selv om – for å si det med Aftenposten i dag:
Gjennomgangstemaene i Ishiguros bøker er hukommelse, tid og selvbedrag.
Jeg har fortsatt ikke lest The Buried Giant. Har ingen unnskyldninger unntatt livet (som tar overhånd).
Kjenner meg igjen, der gitt. Det er altfor mange fristelser og altfor liten tid, både i og utenfor bøkenes verden. Men så har du jo noe å glede deg til, og det er heller ikke så dumt.
Forventningen om noe godt er til å leve med, lenge. Nå leser jeg Don Winslow: The Force. Dessuten Torbjørn Færøvik om Mao. Deprimerende, i seg selv og sett i lys av nåtiden. Jeg gjemmer Ishiguro til juleferien eller andre fridager helt uten forpliktelser.
The Cartel har jeg på ønskelista mi på audible. Hørte The Power of the Dog på lydbok i fjor og likte den godt – ga den en femmer. Torbjørn Færøvik har jeg derimot ikke lest noe av.
Så sant, så sant! :)
Yan Lianke har gjort eit byks oppover oddslista i formiddag. Lekkasje?
Det er mange verdige kandidater, synes jeg, og flere av dem er nevnt her i tråden allerede. Tror som Ava at det ikke blir en vinner fra USA eller Canada i år (mine favoritter her er Atwood og Oats).
Ble ferdig med Javier Marias fantastiske Ondt er begyndt, som jeg leste på dansk, for en ukes tid siden. Har ikke lest Forelskelsene, men derimot Det feige hjerte, da den kom på norsk i Gyldendals Vita-serie i 1996.
Blir det ikke Marias, synes jeg hadde vært artig om prisen i år går til kenyanske Ngugi Wa Thiong'o, ungarske László Krasznahorkai eller rumenske Mircea Cartarescu.
Liker lista di, Monica. Vil gjerne føye til ungarske Peter Nadas - hadde Peter Esterhazy (Ungarn) fortsatt vært i live - ville han også fortjent en plass på lista.
Ja, absolutt, helt enig!
Siden Nobelprisen i litteratur to ganger i løpet av fire år har gått til USA og Canada - håper jeg nobelkomiteen snurrer litt på globusen i år - selv om Margaret Atwood alltid vil være blant mine favoritter.
Jon Fosse, Haruki Murakami og Ngugi wa Thiong'o (afrikansk forfatter bosatt i USA) er blant de som kunne fortjene en påskjønning fra Nobelkomiteen, men disse navnene er gjengangere - og muligheten for at Nobelkomiteen nok en gang overrasker med en (for meg) ukjent forfatter er absolutt tilstede.
Tror også Atwood er en sterk kandidat, ved siden av Don Delilo.
Sitat
Jeg ville ikke protestert på noen av de du nevner, men gjerne også en ukjent forfatter som enda ikke er oversatt til norsk. Det fine med Nobelprisen er at de kan løfte frem skatter av bøker som ikke er kjente eller oversatt i utstrakt grad.
Jeg er enig med deg - ukjente forfattere kan være både interessant og berikende.
Heier intenst på Haruki Murakami...! Er så fan av han at eg ikkje kan la være
Heier også på Murkami hvert år
Ikke godt å vite hvem det blir nei, vil si meg enig med de fleste. Det blir spennende å se hvem som vinner Nobelprisen. Kanskje en forfatter jeg kan lese noe av eller har lest av.
Jeg har i grunnen gitt opp å gjette på vinnere, for jeg er så milevis unna å treffe hvert eneste år at det kan være det samme. Men det er jo likevel lov til å håpe ... Mitt inntrykk er at den svenske nobelpriskomiteen elsker å kåre vinnere som er relativt lite kjent, slik at prisen som sådan skal løfte forfatterskapene og føre til at flere får kjennskap til dem. Svært mange av navnene på odds-listen er godt kjent hos de fleste lesere som følger litt med. Men det er en forfatter som muligens skiller seg ut (men her er det godt mulig at jeg tar feil), og det er Javier Marias. Han er spansk, og bøkene hans er stort sett oversatt til engelsk (tror jeg). Kun en av hans bøker er så langt oversatt til norsk, og det er "Forelskelsene". En fantastisk bok på alle måter! I høst kommer forlaget Press ut med en ny bok av ham - "Det onde er begynt". En Nobelpris til ham vil føre til at bøkene hans vil bli oversatt til enda flere språk, og det ville ha vært moro! Så jeg stemmer på ham!
Noterer navn og tittel!
Om det blir Marías med "Forelskelsene", så er det heilt greit for meg. Eg held på å lese den no. Men, det skal bli spennande å sjå kven som får prisen i år.
Der fikk jeg sannelig enda en bok på ønskelisten!
Hører gjerne hva du synes når du har lest den ut, Hilda. En ny forfatter for meg.
Ja, dette var ei bok som eg kjem til å tenke på ei stund. Forfattaren skriv godt om eit kjent tema, eit slags trekantdrama, men han gjer det på ein original, og heilt spesiell måte.
Eg opplevde boka som ei som sette krav til lesaren, spesielt med referansar til både Shakespeare og anna...og til tider setningar som var uvanleg lange! Men, den gjorde inntrykk, ja!
Når det gjeld vinnaren av Nobelprisen i dag - Ishiguro- er han heilt framand for meg. Trur eg må på biblioteket...