Bok 10 i den dystopiske boksirkelen her på bokelskere blir Never let me go/Gå aldri fra meg av Kazuo Ishiguro

bokomslag av never let me go

"Kathy H er 31 år gammel i dag. Hun vokste opp på Hailsham, en kostskole for kloner. Hele livet, voktere av internatet fortalte elevene at de er spesielle, men aldri helt hva det er som er så spesielt med dem. Flere hentydninger i boken gjør det klart at det dreier seg om elevene opprettet for å donere fire kropper, de har dermed ingen virkelige foreldre, men finnes for en medisinsk grunn." Kilde: wikipedia Norge

Som alltid er alle velkommen til å være med å lese boka! Du trenger ikke forplikte deg til å være med på flere enn denne ene. Vi diskuterer boka i denne tråden, og har du innspill til hvordan denne boksirkelen kan fungere bedre eller forslag til flere bøker, skriv her: https://bokelskere.no/tekst/288884/#n_313165

Leseperiode: 27. mars-24. april.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 24 svar.

Hei! Nå er leseperioden formelt over. ble dere ferdig? har flere tanker om boka? Jeg husker at da jeg leste den ble jeg skuffet over slutten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei! Jeg leste ut boka med det samme. Ettertenksomt og stillferdig fortalt. At ingen av donorene gjorde opprør, prøvde å stikke av, men i det stor og hele aksepterte sitt livsforløp, gjorde inntrykk. Det ble litt lenge for meg fra start til lesefristen gikk ut, men historien og karakterene er fortsatt klart i minne. God bok om hvordan det er mulig å degradere folk fra mennesker til "ikke-mennesker", og dermed rettferdigjøre å behandle disse på en grotesk og umenneskelig måte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest Never Let Me Go på lydbok via Audible. Fortellerstemmen er nesten søvndyssende rolig; jeg lengtet av og til etter mer innlevelse/temperatur fra oppleserens side - noe jeg hadde håpet ville gi en piff til fortellingen... Oppleseren gjorde for så vidt en god jobb (og hadde en svært behagelig stemme), men leste på en nummen måte. Jeg oppfattet situasjonen i romanen som delvis tåkelagt (noe som oppleserstemmen trolig forsterket). Jeg merket at jeg ble stadig mer utålmodig og ville ha mer kjennskap til harde fakta. Etterhvert etterlyste jeg mer ytre handling i den grad at jeg mistet tålmodigheten med fortellingens "så sa han, så sa hun, så sa han" osv... Det ble mye skrik (dvs mye snakk) og lite ull. Dessverre. For denne historien hadde jeg lyst til å like. Da jeg hadde lest i overkant av 70 prosent av romanen, så ble jeg, av nevnte grunner, litt lei og stoppet Jeg håper noen kan overbevise meg om at det er verdt å lese den siste delen av Never Let Me Go.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det som slo meg mest medan eg las var alle temaa som Ishiguro unnlot å ta opp. Det var t.d. svært lite spesifikk informasjon av medisinsk karakter, eller av korleis vanlege menneske hadde det, etc. Heile forteljinga var jo ei oppvekstskildring med forholdet mellom tre personar som hovudtema, alt det andre var berre kulissar, med unntak av mot slutten av boka. Det at det moralsk problematiske ved donor-programmet var såpass nedtona i mesteparten av boka ser eg på som eit virkemiddel for å få fram kor hårreisande det egentlig er.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei! Jeg havnet på etterskudd, og har akkurat fått anledning til å starte på boka. Men ser ut til at den er lettlest, så regner med det ikke vil ta alt for lang tid å komme seg gjennom den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forteljarteknisk får boka meg til å tenke på Kjærlighet i koleraens tid. I begge bøkene startar ein nær slutten av tidslinja til forteljinga, for så å ta eit langt sprang tilbake og nøste opp historia. Dette er i og for seg ikkje så eineståande, men det som eg tykte var spesielt er at det inne i den store tidssløyfa er mange mindre tiddsløyfer. Undervegs i boka så refererer Kathy ofte til ei hending, for så å gå litt tilbake i tid for å forklare eller utdjupe den nærmare. Artig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da har jeg akkurat lest ferdig boka. Jeg synes opptakten var lovende, og boka var lettlest. Når det røpes såpass tidlig hvilken institusjon Hailsham er, får jeg forventninger til fortsettelsen. Boka tar opp alvorlige tema og etiske dilemma som også kan overføres på andre spørsmål enn organdonasjon. Når jeg sitter igjen med en skuffelse, er det fordi jeg ikke synes den greier å holde på interessen. Det blir for flatt og stillestående. Jeg hadde ventet meg enten en overraskende vri på historien som kunne ha holdt på spenningen og gitt boka mer nerve, alternativt mer språklig oppfinnsomhet eller noen filosofiske betraktninger som kunne tilført historien noe nytt og uventet. Når dette ikke kommer, synes jeg det mangler noe som kunne ha løftet dette til noe mer enn en middels leseopplevelse. Ser at det ikke er så mange som har kommentert etter å ha lest hele boka ennå, så det blir interessant å se hvilke tanker dere har om den.

Fortsatt god påske!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg havnet litt på etterskudd med boka, men nå har jeg akkurat lest den ferdig. Er enig i dine betraktninger over. Jeg ville så gjerne like boka, da jeg har hatt den på leselisten veldig lenge. Men den ble for platt. Som deg syntes jeg det startet bra, og jeg var spent på fortsettelsen. I en oppvekstroman som denne forventet jeg en utvikling av karakterene over årene som gikk. I dette tilfellet virket det mer som om de avfant seg med skjebnen, og gjorde lite for å forsøke å endre på den. Essensen i boka er skjebnen til hovedpersonene. Jeg får inntrykk av at forfatteren ønsket å slippe ledetråder om det, og så avsløre det slik at det kom en sjokkerende vri. Men referansene var veldig lite subtile, så da "avsløringen" kommer på slutten blir det ikke veldig spennende. Hvorfor stiller de ikke flere spørsmål til sin skjebne; hvorfor gjør de ikke et forsøk på å skaffe seg et bedre liv? (Jeg skjønner at meningen med boka var å få frem det umenneskelige med kloning, men synes ikke Ishiguro når helt frem. Det er synd, da temaet og ideen virkelig kunne gitt grobunn til en god bok).

Styrken til boka er skrivestilen, men det er også et av de mest irriterende aspektene. På et eller annet tidspunkt ble det for mye "så sa han, så sa hun, nok om det" etc som Krira nevner over her.

Ble bare en middels leseopplevelse for min del. Faktisk tror jeg at filmen er bedre, så har bestilt meg den på biblioteket nå og gleder meg til å se den. Tror jeg lander på terningskast 3 (eller 3,5 dersom det hadde vært mulig).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Akkurat ferdig med boka. Langsomtgående og vemodig. Det er mange tråder som knyttes på de aller siste sidene.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Boka startar på slutten av 1990-talet, ut frå alderen til hovudpersonen så bør ein del av opphaldet på Hailsham foregå på 1970- og/eller 1980-talet. Det er eit påfallande misforhold mellom elevane sin oppfatning av at dei er priviligerte, og det fatteslege miljøet dei veks opp i. Til dømes blir skrot og skrammel til skattar for desse barna. Der er også trangt om plassen. Det beste er at forfattaren ikkje gjer noko poeng ut av dette, lesaren opplever alt gjennom hovudpersonen sine auge, og ho manglar referansar til korleis forholda er for normale born.

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er med! Boka høres smått utrolig ut (hvilken forelder vil få laget en klon av sitt eget barn til "bruk i krisetilfeller"), men gleder meg til å se om forfatteren har fått dette til å henge i hop!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hmmm var ikke det egentlig en spoiler? ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aner ikke, jeg har ikke lest boka ;) Bare vaskeseddelen i teksten over her. Jeg tenkte, hvis barna ikke har ekte foreldre så er de vel kloner da..
Men det er en mulighet for at de har blitt klonet uten at donoren vet det og..

Nå venter jeg på at boka skal komme i posten. Adlibris sier forlaget ikke har klart å levere i tide, så den blir forsinka!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er med! Har lest halve boka allerede. En lettlest liten bok. Var så dum å lese en bokanmeldelse, tror det var på nrk.no, som røpet slutten. Skikkelig irriterende, men men ;-P Kanskje jeg drøyer med å lese resten til lesefristen nærmer seg, så har jeg den mer friskt i minne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvem blir med å lese? =)

Jeg har lest denne før, og kommer ikke til å lese den igjen, men jeg følger diskusjonen!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det blir som deg denne gangen. Jeg leste den for et års tid sia, og vil følge med på diskusjonen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skal prøve å få tid til å være med. Har i alle fall reservert den på biblioteket :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg satser på å henge med :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er med, har sendt inn en bestilling på biblioteket:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som jeg skrev i tråden for Veggen, har jeg det så pass hektisk framover at jeg lot å stemme denne gangen fordi jeg ikke har tid til å delta i denne runden.
God lesing!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skal prøve å få blitt med! Har en del lån fra biblioteket nå, men tror jeg skal rekke denne også :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Blir med, eg. Ligg litt på etterskot med litt av kvart, men satsar på å klare å henge med her. Var ei stund redd for at eg ikkje skulle få tak i boka på norsk, søkte i alle antikvafiata på lista mi, og fekk treff på det siste. Eg tolkar dette som at det er mange som blir med på felleslesinga, sidan alle antikvariat i landet no er renska for denne boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kjøpte den i en bokhandel.... Den kan også bestilles på Haugen bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Frode TangenAnn ChristinLailamay britt FagertveitHarald KBeathe SolbergBerit B LieAnneEivind  VaksvikReadninggirl20Anniken RøilChristofer GabrielsenTatiana WesserlingHilde VrangsagenHilde Merete GjessingsiljehusmorCtinaWenche VargasRufsetufsaAnn EkerhovdVigdis VoldLars Johann MiljeCecilie69Marianne  SkageTine SundalBertyGrete AmundsenTone SundlandIngvild RosslundGroReidun SvensliKine Yun Hoch-NielsenDolly DuckCamillaVannflaskeHildaHallgrim BarlaupRisRosOgKlagingTom-Erik Fallakrira