Jeg nærmer meg slutten på "Frost" av Roy Jacobsen, og jeg synes det har vært en fascinerende og imponerende fortelling fra sagatiden. Jeg mente å huske at hovedpersonen, Torgest Torhallason, skulle være en reell person som er nevnt i sagaene, derfor har jeg prøvde å finne mer ut om ham på nettet, men dessverre med negativt resultat. Er det noen av de 105 eierne av Frost som vet noe mer om dette? Og hva synes dere om boka?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Hvem er du? Tøff åpning.

Jeg tror Frost er ikke så rent lite selvbiografisk av den godeste Jacobsen. For tenkt deg, hva er det Gest jobber med? Jo, han er fortelleren, mannen som observerer og siden forteller om det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Frost er den romanen som for meg løfter Roy Jacobsen opp til en forteller av internasjonalt format. Det å ta fatt i sagatiden og gjøre en historisk biperson fra kongesagaer og ættedikt til et tankesentrum for historiske begivenheter i Norge og England for 1000 år siden, er imponerende. Jacobsen gir ikke bare en troverdig skildring av vikingetiden. Han tillegger folk troverdige tanker og skriver til og med slik en sagadikter kunne ha skrevet, uten at dette virker tilgjort. Historisk er Frost interessant fordi romanen setter den gamle tanken om blodhevn opp mot den kristne idé om tilgivelse, ikke bare i tanker og diskusjoner, men også gjennom handlingen på en slik måte at vi moderne nordmenn forstår dillemmaet ved datidens brytning mellom ulike moralbegreper. Frost er også en psykologisk roman. Skildringen av den indre frosten hovedpersonen Gest kjenner hver gang han føler at fortiden er i ferd med å innhente ham, eller når han står overfor moralske eller fysiske utfordringer, gjør dette ikke bare til en historisk sagafortelling, men til en moderne roman om hvordan vi kjemper med tilværelsens utfordringer. Frost burde være pensum i grunnskolen på lik linje med Peer Gynt og Sult.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

En bok etter min smak og er så enig i det du skriver om boka. Som jeg tidligere har nevnt mener jeg tittelen står godt til boka.
Jeg skulle ønske at mange flere vil lese denne flotte romanen. Jeg liker Roy Jacobsen's måte å skrive på, stemningene og hans karakterer. Han skriver på en åpen og likefram måte slik at jeg i allefall blir dratt videre. Jeg synest han en av landets beste forfatter.
Denne var min tredje bok, men etterhvert vil jeg lese flere av hans bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

VELDIG godt sagt! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du - og alle de øvrige på denne tråden så langt - har fått meg til å sette denne boken sporenstreks på ønskelisten! (Der er det mange bøker, det er så - men det er alltid plass til flere der...) Takk til deg, og til de andre også - jeg vet jo at jeg liker Roy Jacobsen, men denne hadde jeg hittil "glemt". Nå: et must å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest ferdig Frost nå og syntes det var en flott bok. Jeg har kun lest en bok tidligere av Roy Jacobsen og med denne så har jeg virkelig blitt begeistret for forfatteren. Han skriver med et språk som er poetisk og selv om han fatter seg i korthet så er språket så fult av bilder at man blir fanget inn i boken og reiser rundt sammen med hovedpersonen Gest. Anbefales :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var virkelig ei bok som jeg koste meg med. Er fra før glad i historiske romaner derfor var denne midt i blinken.

Den er så beskrivende og levende at det er er en fryd å lese, bare synd boka ikke var enda lengre. Roy Jacobsen har her skrevet en bok som falt så til de grader i smak hos meg. Jeg synest tittelen "Frost" er en god betegnelse som står veldig godt til boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er rart, men boka er nesten blitt enda finere etter at jeg er ferdig med den. Det er som når man står tett oppe i et maleri og ikke alltid skjønner hvordan alle de små fine strekene kan bli til noe stort, og så tar man noen skritt tilbake og ser det hele, og så WOW!!!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Herlig sagt! ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig enig med deg der. Denne boka var STOR og jeg kommer ikke til å glemme historien om Gest, den lille mannen som allikevel var så stor :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke lest eller forsøkt å finne noe ut om Torgest Torhallason. Send en mail til Roy Jacobsen via forlaget da vel. Kanskje du får svar, skader ikke å prøve.

Jeg husker jeg likte boka når jeg leste den. Samtidig så følte jeg at jeg nesten hadde lest et dikt, ihvertfall en svært lyrisk historie. Fortellerstilen var på en måte veldig tørr og skjært ned til beinet, men på en merkelig måte nærmest drømmende. Kanskje en paralell til sagalitteraturen? Roy Jacobsen får det til ihvertfall.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er nok litt for pysete til å ta kontakt med forfatteren direkte, men jeg har drevet litt "forskning" med god hjelp av en kollega. Det viser seg at Gest Torhallason er nevnt i noe som heter Vega-Styrs eda i Heidarviga saga, - og vi vet jo at han var i "kontakt" med Vega-Styr! :-) Han skal også være nevnt i Eyrbyggjasaga og to ganger i Snorres Edda. Det siste er litt rart, for jeg har Bokklubbens utgave av Snorre fra 1979, og der er han ikke nevnt i registeret, hverken som Gest eller Torgest! Dumt! Så nå gjelder det bare å få tak i disse bøkene hvor han er nevnt, - men det spørs om jeg går så langt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det finnes også en Saga om Gunnlaug Ormstunge. Han var vel vår hovedperson såvidt innom før han forlot Island :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morsomt at denne tråden dukket opp igjen, men som du ser er det 7 år siden jeg leste boken og jeg husker dessverre ikke mange detaljer derfra, - bare hovedinntrykket!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei alle sammen på tråden. Det slo meg at denne romanen meget godt illustrerer hvordan stammesamfunn i det nære og fjerne Østen fortsatter hengir seg til blodhevn som en aktspetert samfunnsorden. Jeg digger Jacbsen. Har dere lest Marions slør? Tror jamen jeg må lese den snart...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig med deg. Boka var spennende og jeg følte at jeg lærte noe om hvordan det var å leve på den tiden. Handlingen var jo også veldig drivende. Jeg vet ingenting om de historiske personene i denne boka, men det bekymrer meg ikke så mye. Boka er knakende god!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Rune U. FurbergLilleviHarald KIngunn SBjørn SturødCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleKirsten LundBeathe SolbergAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvamgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAneMarteLaila