Nå tror jeg du misforstår meg - eller så er det jeg som var for uklar ... Jeg mente alldeles ikke å angripe nynorsk. Jeg trodde faktisk jeg gjorde det stikk motsatte. ;-) Det er den nynorsken vi ble opplært til på skolen som jeg opplevde som oppkonstruert. De fleste forfattere som skriver på nynorsk, skriver på dialekt - noe som jeg opplever som himmelvid forskjell fra et nynorsk hvor sideformer nærmest er "forbudt". Jeg er veldig glad i nynorske bøker, og det trodde jeg virkelig jeg hadde fått frem i mitt forrige innlegg.

Selvsagt prater en hel masse mennesker i dette landet nynorsk - men et mye mer fargerikt nynorsk enn det i hvertfall jeg ble presentert for på skolen. Jeg er for øvrig nordlending opprinnelig, så jeg har et avslappet forhold til at vi har et mangfold av dialekter i vårt langstrakte land. ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Måtte bare slå et lite slag for nynorsken :)

Ser at du er født i 1964 - en stund siden du lærte nynorsk på skolen? Kanskje er det annerledes i dag? Samnorskpolitikken har jo stoppet opp, og man har på en måte gitt opp å forene nynorsk og bokmål. Man lar heller språkene utvikle seg naturlig. Og da blir de kanskje mer naturlig også. Det finnes mange valgfrie former og sideformer man kan bruke på nynorsk, så i dag kan du faktisk velge om du vil skrive "gammel-nynorsk" eller "ny-nynorsk", som er litt nærmere bokmål..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ingen som prater nynorsk eller bokmål. De er begge skriftspråk. Her må vi skille begrepene fra hverandre. Det nærmeste man kan si at noen "prater nynorsk" er trolig nyhetsopplesere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Poenget mitt var at nynorsk, i motsetning til bokmål, faktisk er basert på folks talemål. Derfor er det naturlig at det ligger nærmere de flestes dialekt.

Selv om nynorsk er et skriftspråk og ikke talespråk, betyr det da ikke at ingen snakker slik? Det er mange som bruker nynorsk grammatikk og nynorske ord i sitt talemål. Nabo’n er fra vestlandet, og jeg synes hun snakker veldig nynorsk jeg.. Men selvsagt, på grunn av alle dialektene, så blir det mange variasjoner. Men mange har helt klart utgangspunkt i nynorsk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Diskusjonen handler da ikke om hvorvidt folk snakker nynorsk eller ikke nynorsk, dialekter eller ikke dialekter (det er bl.a. en utbredt fordom om at østlandsk ikke er en dialekt- men det florerer av dialekter OGSÅ på Østlandet!). Jeg er ganske sikker på at de som hadde nynorsk som hovedmål, lærte et mye rikere nynorsk enn hva de av oss som hadde nynorsk som sidemål lærte. Jeg fikk i alle fall påpakning hver gang jeg brukte de såkalte sideformene, for alle skulle strømlinjeformes i et ganske striks nynorsk som jeg opplevde at ingen andre enn Hallodamene i NrK snakket. Det virket kunstig den gangen, og det virker kunstig i dag.

Nettopp derfor er det interessant å se at nynorsk skjønnlitteratur stadig befester sin stilling! Jeg for min del elsker å lese nynorsk. Som jeg sa i et tidligere innlegg: nynorsk er et veldig poetisk språk/dialekt! En forfatter har også en kunstnerisk frihet i å kunne bruke språket etter eget forgodtbefinnende, med de dialektord som måtte finnes. Da opplever jeg at språket også blir veldig levende!

Jeg tror heller ikke det er nødvendig å forsvare nynorsken med nebb og klør, Siri. Jeg er ikke i mot nynorsk, og det oppfatter jeg heller ikke at de andre som har uttalt seg om temaet er. Den største motstanden finner man vel hos skoleungdom som tvinges til å lære nynorsk. Senere i livet kommer de samme menneskene til å være glad for at de fikk litt allmenndannelse som også omfattet nynorsk. Personlig tror jeg for øvrig at skolen hadde tjent på å legge opp undervisningen i sidemål litt annerledes. Hvis de unge fikk lese noe av den samtidslitteraturen som faktisk finnes på nynorsk, er jeg ganske sikker på at deres grunnholdning til nynorsk hadde mildnet betydelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Beklager da, men mitt første svar var egentlig bare ment som en liten bi-kommentar :)

Tror også du har missforstått meg, for jeg har aldri ment at du er i mot nynorsk..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror nok "skole-norsk" blir et stivt språk uansett om det er bokmål eller nynorsk. Fordi man må holde seg innenfor gitte rammer. Mens forfattere har muligheten til å gjøre som de vil. Og da blir det helt annerledes, på begge skriftspråkene...

Nei huff, bare glem det xD

Jeg kryper tilbake til solkroken på verandaen, med boka mi :3 Som forsåvidt er på bokmål ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kos deg med boka, du!

Jeg tror kanskje noe av nyansene i meningene våre blir litt borte når vi diskuterer dette på mail. Vi er sikkert ikke så uenige som det en stund kunne virke. ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nettopp!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Violeta JakobsenlesefolenJan Arne NygaardTralteHeidi HoltanMari BaardsethTove Obrestad WøienSigrid Blytt TøsdalLailaAnitaINA TORNESJohn LarsenCaroline Ekornes JohannessenBerit B LieHege LMorten BolstadAkima MontgomeryLinnPrunellaVigdis VoldRandiASissel ElisabethDemeterRonnyInger-LiseFrode TangenAnneWangHeidi LTone Maria JonassensvarteperAnneLars MæhlumHilde H HelsethGrete AmundsenHarald AndersenEllen E. MartolPiippokattaHanne MidtsundAnne-Stine Ruud HusevågTonesen81