Eg undrast på om det kan vere same Nikolas som eg nyleg har stifta bekjentskap med i Kåre Holt sin trilogi om kong Sverre. Nikolas Arneson frå Stårheim i Nordfjord? I Holt sine bøker hadde han ei slags skurkerolle, Magerøy har kanskje ei anna vinkling?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Wikipedia forteller jo at han blir etterhvert baglerbispen. Det heter forøvrig den femte boka i serien, Baglerbispen. Tidligere har jeg lest om historien til birkebeinerne og i trilogien til Jan Ove Ekeberg I sverdets tid kommer man på skjønnlitterært vis frem til Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson og hertug Skule, eller Skule Jarl, som det står i omtalen. Deretter har jeg fått overlapping fra Tore Skeie, som går litt på siden av kongeslekta i Alv Erlingsson og Jomfruen av Norge.

Noe av grunnen til at alt dette virker spennende på meg, er bl.a. koblinger til min egen slekt. Jeg kan følge to linjer tilbake til Sigurd "Bonde" Gulsvik i Hallingdal, lendmann på 1400-tallet, og en anerkjent slektsgransker i Hallingdal har bevist ættelinjer så godt det går. Far hans igjen kan ikke bevises, men det sies etter middelaldersk ættekunne at Gulsvik - bonden var sønnesønns sønnesønn etter Gunnar Hjarandsen "Kongsfrende" Hvite, en birkebeiner som skal ha forsvart kong Sverre i slag og fått lendmanntittel. Historien er artig selv om det ikke kan legges til slektstreet i følge dagens krav til dokumentasjon, men historieundervisning av meg selv er noe av det morsomste jeg driver med, så det spiller ingen rolle. Jeg har også Alv Erlingssons gård Tornberg i slekta. Den ble solgt en eller flere ganger etter Alvs fall, og siden ble gården hetende Tandberg. Det navnet står der i anetavlene mine på 1600-tallet, gitt. Gudskjelov helt alminnelig bondeslekt. Men morsomt, javisst! Beklager lang digresjon. Det skal bli interessant å lese hvilke refleksjoner Magerøy har gjort om baglerbispen og skrevet inn i karakteren. Når forfattere skriver ikke-biografisk om historiske personer, blir grensene mellom fakta og fiksjon så veldig fort utvisket.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det virker som samme navn, men jeg har ikke kommet så langt ennå. Foreløpig vet jeg bare at Ingerid fra de to foregående bøkene (Ingerid Ragnvaldsdatter, hennes farfar var den svenske kongen Inge Steinkjellsson) er moren hans og nå er det hennes fjerde ekteskap. Andre ekteskap var med Harald Gille og med Inge, senere Krokrygg, som barn av dem. Andre bok startet med Harald Gille nylig drept og åpningsscenen var ved likstrået hans. Boka slutter også likedan, med hennes tredje ektemann og ungdomskjærlighet Ottar Birting liggende på likstrå, nylig drept akkurat som Harald Gille. Om Nikolas' karakter vet jeg ennå lite, men han virker litt feig, for han gjemmer seg på en utedo for å få sitte i fred allerede i åpningsscenen. Den viser noe som skjedde da han var 11 år, det er vinter og glatthålke. Så langt rakk jeg ...

Får komme tilbake til det siden med eventuelle sammenhold mellom fremstillingene. Vent, her står det baki at faren hans skal være Arne Kongsmåg av Storeim. Det er altså samme historiske person brukt av begge forfatterne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikAnn EkerhovdBerit B LieHegeHarald KHeidi HoltanKirsten LundInger-LiseTrygve JakobsenDolly DuckReadninggirl30TheaHilde H HelsethCathrine PedersenAgnete M. HafskjoldTine SundalBeathe SolbergTjommiLene MBjørg Marit TinholtConnieToveJakob SæthrealpakkaPär J ThorssonSynnøve H HoelFindusEllen E. MartolDaffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli HagelundGrete AastorpAkima MontgomeryNora FjelliAnniken RøilAliceInsaneBård Støre