Etter å ha brukt et par hundre timer på å lese hele denne serien på nytt så er det en del jeg sitter igjen med:

  • Robert Jordan traff virkelig innertier på de første par bøkene, de er en ordentlig nostalgitripp for de av oss som vokste opp med klassisk fantasy. De første bøkene er faktisk bedre skrevet enn hva jeg husker.
  • Litt for mange av bøkene er rene transportetapper, veldig mye av det jeg husket fra da jeg sist leste serien (for minst 15 år siden) skjedde i de første fire bøkene.
  • Flere av hovedpersonene blir etter hvert mer eller mindre parodier av seg selv.
  • Serien tar seg voldsomt opp med bok nr 10. Mulig det har sammenheng med at hovedpersoner faktisk går igjennom noe som kan minne om personlig utvikling.
  • I Robert Jordan's verden er det umulig for de aller fleste kvinner og menn å snakke med hverandre om problemene sine, selv om de er gift eller har kjent hverandre mesteparten av livet.
  • Selvinnsikt er tydeligvis det mest sjeldne Talentet av alle.
  • Robert Jordan hadde ikke noe begrep hva kulde gjør med menneskekroppen, eller at hypotermi kan inntreffe selv ved relativt høye temperaturer (barfotløping i snø går ikke i lengden, spesielt ikke om du er vokst opp under ørkensol).
  • Folk med rødt hår og tilhørende følsom hud har ingen åpenbare problemer med solbrenthet.
  • Brandon Sanderson var riktig valg til å avslutte serien etter Jordans død.

Nå høres kanskje mye av dette noe negativt ut, men sett under ett vil jeg si at serien holder til en god firer, kanskje en svak femmer.
Tidvis veldig bra skrevet, tidvis ganske dårlig, men jevnt over mer enn kompetent nok til å underholde.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Jeg har bok 1 liggende på vent..... Den har stått i bokhylla mi i årevis, men jeg plukker alltid ei aen bok istede for denne.....
Er dette bøker som jeg kan lese enkeltvis og ta ei og annen bok innimellom, eller anbefaler du å lese hele serien i ett jafs?
Jeg har lest hele serien "a song of ice and fire" og digget disse. Men det skal være sagt at jeg ikke hadde hatt tålmodighet til å lese alle de bøkene i et jafs ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil nok anbefale enkeltvis, ellers er det lett å bli lei og miste oversikten over alle figurene og stedene. Også slipper du å bli småirritert over alle gjentagelsene av karakterintroduksjoner o.l. som er i starten på flesteparten av bøkene.

Hovedgrunnen til at jeg leste hele sulamitten i ett jafs var at det var et samletilbud til lesebrettet mitt, og at jeg skulle ta ut foreldrepermisjon og trengte noe mer givende enn tv-titting mens poden sov på dagtid. Ellers så hadde jeg neppe orket å ta alt i ett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita Ness