Har dere bøker som dere pleier (må) å lese på denne tida av året (førjuls- og julelektyre)?
To av mine favoritter:
Familien på Gilje av Jonas Lie
Et julekvad av Charles Dickens
I tillegg fant jeg ei bok som jeg ikke er sikker på om jeg har lest.
Tittelen virker i alle fall lovende:
Julenatt og andre fortellinger av Nikolaj Gogol
Viser 22 svar.
Jonas Lie var et trivelig bekjentskap! (Jeg må da ha lest noe av ham på skolen, men kan ikke huske det.)
Familien på Giljes gjøren og laden er beskrevet så man virkelig ser det hele for seg, hører, lukter og smaker! Og så mange herlige gammelmodige uttrykk. Ett eksempel: «Det er ikke godt at være ung og have meget Liv i sig, som kan lide! Jeg siger Dig, at det er som med Tænderne; det er ikke Fred, før man har dem alle i Bordskuffen.»
Spesielt er jeg imponert over Lies kunnskaper om og evne til å skildre kvinnenes arbeid. Og selvfølgelig også hans evne til å forstå og formidle kvinnens stilling på midten av 1800-tallet.
Hjertens takk for et godt tips!
PS: Gogols Julenatt og andre fortellinger er lagt til ønskelisten. Enda et spennende tips!
Familien på Gilje var et hyggelig bekjentskap med mange fine skikkelser. Det blir mer Jonas Lie lesing senere.
Jeg deltok i en litteratur-quiz i går og bommet fullstendig på en oppgave hvor riktig svar var Vidar Sandbeck. Dette resulterte jo i litt googling og jeg kom over tittelen Jul i myra. Jeg kjenner ikke til innholdet, men det høres jo veldig riktig for årstiden. Neste år kanskje?
Ad Sandbecks "Jul i Myra" fant jeg hjemmesiden til Stiftelsen Vidar Sandbeck, og der står det bl.a.:
I nibindsserien for barn om Påsån fra husmannsplassen i Myra og i voksenserien om Påsån/Rudolf i sju bind, deler Vidar Sandbeck sitt liv med leserne. I Norges litteraturhistorie skriver Øystein Rottem om den siste serien: "Her viser forfatteren fin psykologisk innsikt både i voksen- og barnesinn og stor dyktighet når det gjelder å observere og formidle sosiale forskjeller. Med glimt i øyet og en særlig underfundig snert i alle formuleringene skildrer han "barndommens rike" uten å forfalle verken til søtladen nostalgi eller dystre elendighetsskildringer. Særlig vellykket er portrettet av den klassebevisste faren, skogsarbeideren som nekter å bøye hodet i motgang. Romanene er folkelig fortellerkunst med prosalyriske kvaliteter, og som folkelivsskildringer fra proletært småbrukermiljø hører serien til de betydeligste i norsk etterkrigslitteratur."
Og ved å bla litt videre fant jeg ut at "Jul i Myra" er en av bøkene han skrev for barn.
Jeg har også trodd at denne fortellingen var for barn, allikevel kan det jo være verdt tiden? Jeg innbiller meg at han klarer å formidle en del mellom linjene. Det eneste jeg vet jeg har hørt av ham er visa "Pengegaloppen" og i tillegg mener jeg å huske noen "barnetimen for de minste" programmer med ham, men jeg blander litt sammen med Ingebrigt Davik.
Det er koselig med disse innlandsforfatterne synes jeg, lune fortellinger med mye humor. Planen er å lese mer av Prøysen og Sandbeck. Det har stoppet litt opp på Aukrust for min del.
Jeg har også trodd at denne fortellingen var for barn, allikevel kan det jo være verdt tiden?
Så absolutt - jeg for min del leser gjerne barnebøker, jeg! Riktignok blir det mest eldre barnebøker jeg hiver meg over nåtildags - Barbra Rings, for eksempel.
Jeg mener også å huske at Sandbeck leste egne bøker/historier om "Påsan" - men jeg tipper at det må ha vært enten før eller etter jeg selv var midt i målgruppe for Barnetimen, for jeg tror neppe at jeg har fått med meg en hel episode noen gang. (Hvilket naturligvis ikke på noensomhelst måte gir noensomhelst pekepinn om kvaliteten på historiene. Jeg tipper de er verdt å låne øre til - eller lese. :D )
Takk for tipset, kjell k. Jeg har så smått begynt på "Familien på Gilje" og koser meg med gamle deilige ord; Kapteinsfruen lapper kapteinens permisjoner, barna lager fidibuser og løytnanten har selvfølgelig knebelsbarter. Jeg har hatt Lies samlede verker stående i åresvis, så det var på høy tid å starte festen. Her har jeg nok mange gode timer i vente!
No fekk også eg lyst til å lese Familien på Gilje. Har ei bokserie med dei "fire store" som stort sett har stått og samla støv i bokhylla. Har ikkje tenkt på at denne kan vere triveleg julelesnad. Hjarteleg takk for tipset! :-)
Inspirert av dere sveipet jeg innom biblioteket og plukket med meg Familien på Gilje. I håp om at den kan bringe julero i et lettere forkavet hode :-)
Så inspirerende passasjer du har gitt smakebiter på, Ingunn!
Enig med deg, har lest litt spredt rundt i Lies samlede, og husker at jeg tenkte at jeg liker han bedre enn de tre andre; Ibsen, Bjørnsen og Kielland. Ser frem til å plukke han frem fra hylla igjen.
Jeg arvet Jonas Lies samlede verker av min far. Var vel borti Familien på Gilje i min skoletid, men husker lite av det. I sommer bodde jeg noen dager i et loshus på ei øy ytterst i Oslofjorden som inspirerte meg til å finne fram boka Lodsen og hans hustru. Romanen som skal være den første/ en av de første ekteskapsroman i Norge. Under lesingen av boka leste jeg også litt om J L og fattet interesse for han. Han er den norske romans far og er helt annerledes enn de tre andre av de fire store. Det ble ikke noe mere lesing av J L i høst, han ligger ikke øverst på nattbordet, men er absolutt med.
Jeg skrev en del om Lodsen og hans hustru her på bokelskere i sommer.
Bare mjuke pakker under treet av Levi Henriksen. Her finner en et knippe flotte noveller om hverdagsmennesker som har en bakgrunnshistorie og er sårbare når høytiden står for døren.
Levi Henriksen skriver disse fortellingen på en lun og fin måte som traff meg i alle fall.
Jeg har skrevet om Historien om Karl-Bertil Jonssons julaften av Tage Danielsson og Per Åhlin tidligere år, men jeg gjør det gjerne igjen.
Det var en gang for lenge siden, den gang man ennå kunne se fattige mennesker gå omkring i gatene. På den tiden var det ingen skam å være fattig..............
Karl-Bertil Jonsson er 14 år, kommer fra et velstående hjem, han har en velutviklet samvittighet, han tenker som Robin Hood, og i førjulstida har han ekstrajobb på postkontorets pakkeavdeling.
Gladere og mer "julete" kan ikke julen bli. :)
Adventstiden er en travel periode og det blir ikke på langt nær så mye tid til lesing som jeg skulle ønske. Romjula går som oftest med til juleselskaper. Men noe tid til lesing blir det jo innimellom alle aktivitetene.
Hver jul finner jeg fram boka Det lyser i stille grender av Oddgeir Bruaset. Her står det mye om bakgrunnene for noen av våre mest kjente julesanger. Sangene får en mye større verdi for meg når jeg kjenner bakgrunnen, hva var det som fikk dikteren til å skrive denne sangen. Det kommer sikkert noen sitater og omtale her utover i jula.
I bokhylla mi står det en barnebok som heter Hannas julebok av Beate Audum. Den har jeg gått forbi mange ganger, men nå vil jeg også få med meg litt av innholdet.
Utrolig mange andre bøker ligger også på leselista uten at de har noe med jul å gjøre.
God lesing til dere alle.
Eg syns Hjem til Jul av David Baldacci er ei fantastisk bok i desse juletider. Kan absolutt anbefales!
Litt respektløst, men David Sedaris' fortelling om da han tok jobb som en av julenissens hjelpere (elf) på et av New Yorks stormagasiner er ubetalelig førjulsmoro... Og nå leser jeg på Wikipedia (se foregående lenke) at det faktisk var dette essayet, SantaLand Diaries, som ble Sedaris' gjennombrudd da han leste det på radio i 1992. Jeg har bare lest det på trykk, faktisk først i den trykte utgaven av SantaLand Diaries, og så kjøpte jeg Holidays on Ice fordi jeg ikke skjønte at der fantes kun tekster jeg allerede hadde mellom andre permer. Jaja. (SantaLand Diaries finnes visst også i Barrel Fever, forresten. For den som måtte få lyst til å undersøke nærmere - jeg kan anbefale Sedaris, som på sitt beste er hysterisk morsom.)
ETA: Her fant jeg faktisk Sedaris' opplesning av SantaLand Diaries på YouTube - så dermed kan både jeg og andre interesserte lytte til den, men jeg som ikke er en flittig lydboklytter tviler nok litt på om det blir like morsomt å lytte som å lese selv.... :)
Jeg har sjelden tid til å lese så mye før jul, men noen ganger har jeg tatt meg tid til gjenlesing av Tante Pose av Gabriel Scott, - den ble vi introdusert for allerede på folkeskolen da lærerinnen vår leste fra den i "kosetimen" i desember :-)
Ellers har jeg blitt gjort oppmerksom på at islendingen Gunnar Gunnarsson skal ha skrevet en vakker bok som heter Advent, - og den kunne nok passe nå! Skal prøve å få den med meg et annet år, - nå er jeg inne i fjerde bind av Ferrante-kvartetten, og blir nok ikke ferdig med den før jul!
Vet du, eller noen andre, om "Tante Pose" finns som lydbok?
Jeg googlet "tante pose lydbok" og fikk treff: http://nlb.dev.seeds.no/boker/voksen/historisk/tante-pose-en-julefortelling-fra-gamle-dager
Den kan trolig lånes på ditt lokale bibliotek - om de ikke har den selv, kan de nok få tak i den til deg.
Takk for tipset, det skal jeg gjøre! Har hittil bare sett filmen som jeg har på DVD, men det blir nok en annen opplevelse å lese boka kan jeg tenke meg.
Nei, dessverre, det vet jeg ikke!
Jeg leser et julekvad nå. Koselig☺️