Hei!

Jeg er 22 år og har først nå begynt å lese bøker. Jeg har lest en del norrøne ættesagaer, og vil gjerne utvide horisonten. Er det "overkill" å begynne rett på Dostojevskijs forbrytelse og straff, eller Orwells 1984? Vil gjerne lese de store klassikerne, men usikker på om jeg må begynne litt roligere.

Takker for alle synspunkter.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Forbrytelse og straff har jeg ikke lest, så den kan jeg ikke si noe om. Men 1984 er en veldig bra bok, så den vil jeg anbefale på det varmeste! Den er ikke veldig tykk, så jeg tror ikke du vil miste motet, hvis det er det du er bekymret for. Av andre "klassikere" kan jeg blant annet anbefale Glassklokken av Sylvia Plath, Stormfulle Høyder av Emily Brontë, Hobbiten av Tolkien, Store Forventninger av Dickens osv. Lykke til med lesningen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Glassklokken av Sylvia Plath er veldig bra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du din friskus!
Så bra du har blitt bitt av en av verdens sunneste basiller!!
Nei, jeg tror ikke du går på noen "overkill" når du har varma opp med ættesagaer... les alt du vil! Av lette, fornøyelige "klassikere" kan jeg nevne av favorittene, Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas og Dr. Jekyll and Mr. Hyde av Robert Louis Stevenson, som eksempler. Ta vare på anbefalinger som interesserer deg og lag deg ønskelister. Det meste kan skaffes, vet du. Møter du på ei bok som ikke fenger, legg den bort... livet er for kort til å bruke på feil bøker. Dessuten passer noen bøker bedre til visse epoker av livet enn andre... kanskje slike bøker fenger om 20 år? 30? :-)
Lykke til!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

1984 er både tynn og nokså lettlest, så den kan neppe stemples som "overkill" :-). Tolkningene av boka er viktig for forståelsen, så det kan være greit å lese litt om boka på nettet for å få mer ut av den. Klassikeren som har overrasket meg mest med sin enkelhet er Machiavellis "Fyrsten". Den var ikke akkurat det jeg hadde sett for meg.

Prosessen av Kafka kan også være spennende å starte med - men den gir deg mer å bryne deg på.

En real utfordring vil være Brødrene Karamasov, som ikke så rent få anser som tidenes beste bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei,

Ikke sikker på om noen av disse er nevnt før. Heller ikke sikker på om de blir betegnet som klassikere.. Men, gode og gamle er de, og svært leseverdige.

Hunden fra Baskerville (Sherlock Holmes) - Arthur Conan Doyle
Klokkene ringer for deg - Ernest Hemingway
Øst for Eden - John Steinbeck
Fluenes herre - William Golding
Kamerat Napoleon - George Orwell
Moby Dick - Herman Melville
Skatten på sjørøverøya - Robert Louis Stevenson
Robinson Crusoe - Daniel Defoe
Når villdyret våkner - Jack London
Den Lille Prinsen - Antoine de Saint-Exupéry
Historien og Pi - Yann Martel

Trilogien Den mørke materien - Philip Pullman

Jules Verne har flere gode bøker - Jurden rundt på 80 dager, og En verdensomseiling under havet bl.a

Leser du engelske bøker kan H.P.Lovecraft anbefales. Og The day of the Triffids
av John Wyndham

Lykke til med lesegleden :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Wuthering Heights (eller "Stormfulle høyder" på norsk) av Emily Brontë må du lese! Det er ihvertfall min favoritt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvorfor ikke starte med begynnelsen, der all vår senere litteratur stammer fra,på en måte.
Homer er forfatteren og bøkene er Odysseen og Iliaden.
Kanskje ikke akkurat romaner i den forstand,men dog.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det viktigste er at du leser noe du liker, det finnes så uendelig mange gode bøker der ute og mange av klassikerne er fantastiske. Men smaken er som baken. Finn ut hvilken sjanger du liker og utvid fra der. Det er viktig for å opprettholde lesegleden. Liker du fantasi, realisme, spenning, romantikk, historie etc. Personlig har jeg hatt stor glede av mye forskjellig litteratur etterhvert. Leste tidlig Greven av Montre Cristo av Dumas og Forbrytelse og straff av Dostovjevskij, digga de. Lykke til☺️

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Disse bøkene er vel å regne som klassikere (flere er også nevnt av andre). De er likevel trolig ikke altfor tunge å lese for en nybegynner.

  • De elendige av Victor Hugo
  • Vidunderlige nye verden av Aldous Huxley
  • Animal farm av George Orwell
  • Markens grøde av Knut Hamsun
  • Hundre års ensomhet av Gabriel García Márquez
  • Legenden om Narnia av C.S. Lewis
  • Ringenes herre av J.R.R. Tolkien
Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hvilken sjanger liker du? Jeg har funnet mye glede i klassiske barne og ungdomsbøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei

Dersom du er interessert i å lese russisk litteratur (noe jeg kan anbefale) så kan du lese noe av Gogol eller Bulgakov.
Begge har i tillegg til å skrive gode romaner også skrevet veldig mange bra noveller (særs underholdende).

Dersom du har lest norrøne ættesager så klarer du sikkert noe av Dostojevskij også:)
Vil absolutt anbefale forbrytelse og straff.
Det er i grunnen nokså greit å lese Dostojevskij.
Brødrene Karamasov og Idioten kan nok være noe tyngre å lese.

Lykke til med lesingen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har Mesteren og Margarita på lista mi, så Bulgakov vil jeg komme innom snart. Takker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke glem en ung leges opptegnelser.
Veldig underholdende noveller fra da Bulgakov praktiserte som lege på den russiske landsbygda.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for masse gode tips. Lånt meg forbrytelse og straff i dag - prøver meg :) Skrev opp mange av tipsene deres på leselista mi!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Onkel Toms hytte
Huckelberry Finn
Tsarens kurer
Ivanhoe
Robin HOOD
DE elendige
Dracula
Frankensttein
De tre musketerer
Klodenes Kamp
Tatt av vinden

Her er det bare å vlege hva slags type er du ute etter?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vil anbefale deg å prøve De elendige av Victor Hugo. Den har en god, spennende og dramatisk historie med sammensatte karakterer. Selv om den er lettlest, er det mye å gruble videre på for den som ønsker det. Siden den er filmatisert og den finnes både som teater og musikal, kan du jo spe på med det etterpå. Lykke til med lesingen, enten du velger denne eller en annen klassiker!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Alle klassikere er ulike og vi (bokelskere) har ulik smak. Derfor bør du lese akkurat det du vil! Det er beste rådet for å finne fram til din smak. Noen vil du like, noen vil du elske, mens andre vil være kjedelige og noen få kan få deg til å ønske tiden tilbake :p

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Velkommen til bøkenes verden! Jeg har aldri brydd meg så mye om gamle klassikere, men har lest noe i det siste. Har allikevel lyst til å tipse deg om moderne klassikere ( i mine øyne):
"En bønn for Owen Meany" av John Irving
"Beatles" av Lars Saabye Christensen

"Sangen om den røde rubin" av Agnar Mykle er også en norsk klassiker det kan være verdt å lese :)
Hvis du liker sci-fi, så er "Klodenes kamp" av HG Wells å anbefale. Utgitt i 1898. Og "Frankenstein" av Mary Shelley, utgitt i 1838 (hvis jeg husker riktig).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det jeg har erfart, igjen og igjen, er at "de store klassikerne" er en kategori som rommer bøker som nærmest leser seg selv. De blir til klassikere fordi de er skikkelig bra skrevet, og dermed skikkelig god underholdning! Selvfølgelig er smaken så forskjellig, så det er helt ok om man ikke har sansen for alle klassikere man prøver seg på. Men ikke tenk at klassikere nødvendigvis er tungt fordøyelige bøker, og husk at det du ikke "får fot for" nå, kanskje vil falle i smak til høsten. Eller om ti år. (Eller aldri. Det er lov, det også!)

Jeg ble selv overrasket over at Johan Bojers "Den siste viking" var en fest å lese, så den vil jeg foreslå. Det samme gjaldt Harper Lees "Å drepe en sangfugl" og Halldòr Laxness Kiljans "Brekkukotkrøniken".

P.S. Jeg har lest Dostojevskijs "Raskolnikov", og "1984" var pensum på videregående - ser ingen grunn til at du ikke skulle prøve deg på Dostjevskij og 1984 om du har lyst!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Knut Hamsuns Landstrykere (1927)

Og faller den i smak, er det god grunn til å lese oppfølgerne:

August (1930) og Men livet lever (1933)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dersom du er uroleg for å gape for høgt i første omgang, så kan det kanskje vere ein ide å snuse på nokre av John Steinbeck sine meir lettbeinte bøker? Dagdrivergjengen og Cannery Row til dømes? Det spørs kor streng du vil vere på begrepet "store klassikarar", men god, lettlest og underhaldande litteratur er det i alle fall. Og klassisk vil nok mange vere samde med meg i.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Av de to ville jeg valgt 1984. Forbrytelse og straff er tung materie og det kan være ganske utfordrende å forholde seg til alle de russiske navnene. Ellers finnes det jo klassikere som er av mer underholdene art; Alexandre Dumas' "De tre musketerer" og "Greven av Monte Cristo", Bram Stokers "Dracula", Tolkiens "Ringenes herre" og "Hobbiten".
Ellers er det jo bare å lese i vei, noen bøker har man glede av å lese flere ganger i livet og oppdage noe nytt i teksten hver gang. Blir en bok for kjedelig, er det jo bare å spare den til senere :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg RistvedtIreneleserMarenMorten BolstadHarald KsomniferumHeleneRisRosOgKlagingLailaReadninggirl30Morten MüllerKirsten LundsveinBjørg L.Tor-Arne JensenJulie StensethAgnete M. HafskjoldLisbeth Marie UvaagJohn LarsenEivind  VaksvikMarit AamdalCathrine PedersenLinda NyrudBenedikteRandiALene AndresenSynnøve H HoelTove Obrestad WøienMorten JensenDemeterStig TVegardritaolineIngeborg GChristofferKristinGunn DuaasBerit ROlav Brostrup MüllerHauk1