Jeg har nå lest «Pan» og er åpen for at det er en bok som antakelig bør leses flere ganger for å få fullt utbytte av den. Når det er sagt, har jeg stadig problemer med Hamsuns personer. Utdyper det nærmere her.

Takk for tipset, Kjell. Glad jeg endelig har lest denne klassikeren!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Har lest det du skriver om Hamsuns personer, og du har nok rett når det gjelder vanskene med å nå inn til Hamsuns litterære karakterer. Jeg synes ikke Pan er en høysang til kjærligheten. Den finner du i større monn i Victoria
Edvarda er også med i romanen Rosa, og om ikke annet får man her et mer nyansert bilde av denne nesten uforståelige Hamsun-karakteren. Pan er nok en roman som bør leses flere ganger, ja. Helst om våren, særlig pga. prosalyrikken og naturskildringene og -mystikken.

Ifjor var jeg med på et seminar med tittelen "Hamsun - Harr - Handelsstedene". Der holdt universitetslektor Hella Busch (mastergrad 2013 med ei avhandling om Edvarda Mack) et foredrag med tittelen "Edvarda Mack - en underlig og pervers avlegger av sin far?".

Siterer litt fra foredraget:
"Noe av mitt poeng med å bruke evolusjonære teorier (litterær darwinisme) i analysen av Edvarda, er å vise at visse mekanismer, taktikker og strategier er universelle og ikke nødvendigvis må knyttes opp mot en biografisk, kulturell eller historisk kontekst, og at hennes adferd slett ikke er så merkelig som den kan se ut til."

Skuespiller Henny Moan var gjest på seminaret, og ble intervjuet av Nils Magne Knutsen (prof. emer.) Moan spilte Edvarda i NRK-serien "Benoni og Rosa", og hun berømmet Busch for hennes foredrag og var stort sett enig med henne i tolkningen av Edvarda.

God helg :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Gro-Anita RoenNicolai Alexander StyveBjørg L.GroVannflaskeTine SundalKirsten LundIvar SandEllen E. MartolVibekeLabbelineAnneWangStig TJulie StensethmgeTine VictoriaIngunnJNinaStian AxdalBenedikteJohn LarsenDagfinn JakobsenTorill RevheimRisRosOgKlagingsiljehusmorSolveigNorahAkima MontgomeryHarald KHeidi HoltanAgnete M. HafskjoldTanteMamieJane Foss HaugenMarit HøvdeEgil StangelandLailaTor-Arne JensensveinAnniken RøilCarine Olsrød