Hei alle, jeg er ny her inne.

Det jeg lurer på er om det finnes romaner som handler om tiden i Europa mellom år 0 og år 700-800. Altså etter Jesus men før Vikingtida. Bøkene kan godt være skrevet i nåtiden, men bør være romaner. Jeg liker å lære gjennom romaner.

På forhånd takk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Disse 3 er barnebøker som jeg leste flere ganger som barn av Bernhard Stokke, Bjørneklo - fortelling fra steinalderen, Dag fra skogene - fortelling fra norsk bronsealder og Geir den fredløse - fortelling fra folkevandringstiden, og her er noen av hyllene mine med historiske romaner: Historisk Krim antikken, Historiske Romaner antikken og Historiske Romaner norrønt. I den siste med norrønt er en del fra vikingtid men også eldre tid. Det er ikke alle bøkene jeg har, noen er fortsatt på ønskeliste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

To internasjonale sider som har gode oversikter over historiske romaner sortert etter tidsperiode er Historical Novels info og Historical Novel Society.

For eksempel er det på denne siden anmeldelse av 71 romaner med handling fra 500-tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Norske Sissel Lange-Nielsen har skrevet mange historiske romaner, fra ulike epoker og land. Jeg har likt veldig godt dem jeg har lest (fem-seks stykker) - så selv om jeg ikke har lest de tre som faller inn under kategorien du oppgir, anbefaler jeg deg å sjekke dem ut (de kan helt sikkert leses digitalt på Nasjonalbibliotekets nettsted www.bokhylla.no, dersom du ikke får tak i dem på papir):

  • Fangen på Patmos. Roman (1971) Denne handler om profeten Johannes' opphold på øya Patmos i det første århundre etter Kristus.
  • Sølvhjorten. En fortelling fra folkevandringstiden. Roman (1973)
  • Sverdet og fløyten. En fortelling fra Karl den Stores tid. Roman (1975)

Om vi flytter oss til dagens Tyrkia og går tilbake til 300-tallet e.Kr., kan du lese om Konstantinopel og keiserinne Teodoras utrolige livsreise "from rags to riches" i en eldre norsk roman skrevet av Yngvar Hauge:

Den boken ga jeg terningkast fire - det litterære nivået var ikke skyhøyt, men jeg fikk en følelse av hvordan det kan ha vært i og rundt keiserens hoff i Konstantinopel på den tiden. Yngvar Hauge har skrevet en rekke historiske romaner, fant jeg ut den gangen - mulig du kan finne mer interessant i hans forfatterskap. Igjen: dette er litt eldre bøker, så dem kan du lese gratis på www.bokhylla,no.

For et år eller to siden leste jeg en roman om en frafallen munks strabaser i Egypt rundt år 400 en gang - jeg ser nå at jeg ga den terningkast 6, og jeg husket faktisk ikke at jeg hadde gitt den full pott! Men den var interessant, og da jeg for noen uker siden leste en norsk reiseskildring fra Egypts klostre, tenkte jeg under lesningen tilbake på egypteren Youssef Zidains roman

  • Azazeel, engelsk oversettelse. "Winner of the International Prize for Arabic Fiction 2009" står det på coveret.

Jeg er helt enig med deg i at historiske romaner er en fin måte å lære historie på, så jeg kommer til å følge litt med på tråden din og se hvilke andre tips du får. Lykke til!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har nettopp lest Kalifens gave av Tor Åge Bringsværd, en liten roman om en spesiell reise fra Bagdad til Aachen omkring år 800. Anbefales varmt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil anbefale Bernard Cornwells bøker om Uthred, fra England på 800-tallet. Jeg mener første bok i serien heter 'Det siste Kongeriket*. Danene har herredømme over store deler av England, mens Kong Alfred kjemper for å holde på kongemakta, så det er riktignok helt i starten av vikingetida. Men veldig velskrevet, spennende og lærerik serie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei,

Under menyen "Finn bøker" er det eit val som heiter Omtalte tider. Ved å klikke på Jernalderen kjem det fram nokre alternativ. Mest sakprosa, men der ser ut for å vere nokre få romanar også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliLars Johann MiljeIngeborgChristofferHilde Merete GjessingTor Arne DahlIngunnAnne-Stine Ruud HusevågIngunnJDiddiHanne Kvernmo RyeIngeborg GCecilie EllefsenTone HHarald KLinda PaulsenNils PharoKirsten LundTorill RevheimHeleneÅsmund ÅdnøyHenrik  Holtvedt AndersenritaolineToveLinda NyrudBirkaPiippokattaNicolai Alexander StyveLailaBjørn BakkenBård StøresiljehusmorAkima MontgomeryBeathe SolbergKjerstiEster STorAmanda ALilleviFrisk Nordvest