Godt å observere at seniorklassen endelig gir lyd fra seg, Rolf! Jeg har grunnet litt på dette med yndlingsbøker/-forfatter og har ikke greid å finne den ultimate topplasseringen, men som deg var (og er) jeg jo en Barbra Ring-elsker og vil nok også mene at Peik ligger enda et hakk over Fjellmus. Anka Borch fantes også i bokhylla; Voksen kar og lita jente finnes fremdeles et sted her i heimen. Annik Saxegaard ble jeg først oppmerksom på seinere; i motsetning til mange andre skrev hun svært lesverdige "ungpikebøker", som var en populær sjanger i en periode.

Jeg minnes med glede også Gabriel Scotts Sølvfaks og Kari Kveldsmat, pluss Dikken Zwilgmeyers Inger Johanne-bøker - men iallfall de tre sistnevnte ble vel karakterisert som "pikebøker" fra forlagets side.

Det var imidlertid Marie Hamsun som var barnebokforfatteren framfor alle. Hennes fem bøker i Bygdebarn-serien ligger nok øverst på lista, i alle fall i min hukommelse. (Navnet Hamsun var jo ikke for helt stuereint å regne såpass få år etter alt rabalderet, så jeg tror nok bøkene ble gjenstand for en viss foreldresensur før de kom meg i hende.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

"Sølvfaks" minnes jeg absolutt positivt. Hadde boken selv, og den var blant de første barnebøkene jeg leste. Dessuten gikk den som opplesning på NRK, minst en runde.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Seniorklassen! Så treffende,Marit, og så godt med tilhørighet. Jeg glemte Marie Hamsun ! Sikkert fordi bøkene hennes er plassert i hylla for "affeksjonsverdi ". Nei, Hamsun-navnet var lite stuerent den gang , men min far som foraktet overløpere til de grader mente likevel at det var boken , ikke forfatterens liv og levnet som tellet , var den som serverte meg disse "på et fat" .Jeg nevnte jo Gabriel Scott, men Sølvfaks var vel perlen. Den er i en annen serie fra den gang: Aschehougs beste for barn". Der var alltid en forsideillustrasjon på bøkene den gang. Betydde mer enn dagens omslag. For de var uforgjengelige! Tegningen av katten viste at Sølvfaks bar navnet med rette. Inger Johanne -bøkene var kanskje pikebøker, jeg slukte dem likevel jeg. (Men kan tro jeg holt kjeft om det!). Riktig det med Anka Borch, de må ha slått an for jeg ser nå at "Voksen kar og lita jenta" også er her tillike med" Helge ut i verden". Det var ditt innlegg i påsken, Marit, som sammen med tiltaket til Eivind (Vaksvik) som fikk meg til å hjemsøke hyllene i kjellerstuen hvor min yngste datter holdt til da hun hadde et opphold i sine studier.Hun hadde gjort en formidabel innsats ved å få orden på husets barnebøker, såvel mine som mine barns. Litt av et bibliotek med verdifull litteratur. For det spørs om denne litteraturen når frem til dagens nettbrett!
Barbra Ring: Samtidig fant jeg en "glemt" bok av henne som jeg går løs på nå. Det er nok ikke en barnebok, siden den er utgitt i 1940 og heter "Sånn er Norge". Min datter har nok plassert etter forfatter uten å se nærmere på dette, og det er deg, Marit som -ved din "omtale" av Fjellmus fikk meg til hyllen og dermed til dette funn. Synes ikke du der fint at våre sider og vårt kjennskap til hverandre kan føre til slike "eventyr"-funn.
Seniorer er ikke å forakte i en slik sammenheng på noen måte heller ? Dette liker jeg. (Uten noen sammenligning for øvrig var det profilen her, Steinar Sæther, som sa: "Mimring er en menneskerett!" For meg er slike ord gull verd. I sammenheng med bøker vel og merke, her på sidene våre. Takk for tilbakemelding, Marit og mye annet!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Helge-Mikal HartvedtAmanda ABjørg L.CamillaIvar SandEvaFindusTor Arne DahlTonje-Elisabeth StørkersenMads Leonard HolvikLailaellinoronilleEli HagelundPia Lise SelnesLilleviLabbelinesiljehusmorBård StørealpakkaCathrine PedersenStig TReadninggirl30VannflaskeMarenReidun SvensliTrineFrode TangenSigrid Blytt TøsdalLars Johann MiljeInger-LiseKirsten LundMorten MüllerJulie StensethLars MæhlumCatrine Olsen ArnesenStine SevilhaugAneStine AskeKristine LouiseMona Aarebrot