Interessant tema du bringer på bane her Eivind. Men å gi et fullgodt og ærlig svar?
Det vil jo ubetinget være forskjeller her på grunn av forskjeller i alder på brukerne her. Min første bok jeg leste av meg selv er lett å huske:"Voksen kar 5 år" av Anka Borch. Årsak: Fikk den til 5 årsdagen fordi jeg da hadde lært meg å lese. Har boken ennå! Fra omtrent samme tid huskes godt ; "Vesle blå Bonnie" av Anniken Saxegaard (tror forfatteren het så.). En forfatter som sto sterkt i de første lese-år var- selvfølgelig- Barbra Ring. Bokelsker Marit (Håvardsholm) minnet meg på henne nå i påsken ved å gi terningkast 6 for Fjellmus. Sterkest hos meg sto/står(?) Peik med noen barnslige kråketær av kunstneriske tegninger. Har funnet den frem og vil lese den på ny. Men stigende alder krevde sterkere kost: Tarzan bøkene, Jungelboken av Kipling, så kom cowboy og indianer-perioden med "Bill Brandon" som selvfølgelig var fra Texas. Forfatteren var en svenske , Sven Ingvar og der kom en rekke bøker om denne edle revolvermannen . En som sto sterkt i bildet var Bernt Lie. " Svend Bidevind" handlet om skolen og dens besværligheter. Fikk ikke så mange bøker , men jeg fikk tidlig bibliotekkort , det var redningen for å stagge min stadig økende leselyst. Tror jeg har greid å sile ut mine favoritter her, men lett var det ikke!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Godt å observere at seniorklassen endelig gir lyd fra seg, Rolf! Jeg har grunnet litt på dette med yndlingsbøker/-forfatter og har ikke greid å finne den ultimate topplasseringen, men som deg var (og er) jeg jo en Barbra Ring-elsker og vil nok også mene at Peik ligger enda et hakk over Fjellmus. Anka Borch fantes også i bokhylla; Voksen kar og lita jente finnes fremdeles et sted her i heimen. Annik Saxegaard ble jeg først oppmerksom på seinere; i motsetning til mange andre skrev hun svært lesverdige "ungpikebøker", som var en populær sjanger i en periode.

Jeg minnes med glede også Gabriel Scotts Sølvfaks og Kari Kveldsmat, pluss Dikken Zwilgmeyers Inger Johanne-bøker - men iallfall de tre sistnevnte ble vel karakterisert som "pikebøker" fra forlagets side.

Det var imidlertid Marie Hamsun som var barnebokforfatteren framfor alle. Hennes fem bøker i Bygdebarn-serien ligger nok øverst på lista, i alle fall i min hukommelse. (Navnet Hamsun var jo ikke for helt stuereint å regne såpass få år etter alt rabalderet, så jeg tror nok bøkene ble gjenstand for en viss foreldresensur før de kom meg i hende.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Sølvfaks" minnes jeg absolutt positivt. Hadde boken selv, og den var blant de første barnebøkene jeg leste. Dessuten gikk den som opplesning på NRK, minst en runde.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Seniorklassen! Så treffende,Marit, og så godt med tilhørighet. Jeg glemte Marie Hamsun ! Sikkert fordi bøkene hennes er plassert i hylla for "affeksjonsverdi ". Nei, Hamsun-navnet var lite stuerent den gang , men min far som foraktet overløpere til de grader mente likevel at det var boken , ikke forfatterens liv og levnet som tellet , var den som serverte meg disse "på et fat" .Jeg nevnte jo Gabriel Scott, men Sølvfaks var vel perlen. Den er i en annen serie fra den gang: Aschehougs beste for barn". Der var alltid en forsideillustrasjon på bøkene den gang. Betydde mer enn dagens omslag. For de var uforgjengelige! Tegningen av katten viste at Sølvfaks bar navnet med rette. Inger Johanne -bøkene var kanskje pikebøker, jeg slukte dem likevel jeg. (Men kan tro jeg holt kjeft om det!). Riktig det med Anka Borch, de må ha slått an for jeg ser nå at "Voksen kar og lita jenta" også er her tillike med" Helge ut i verden". Det var ditt innlegg i påsken, Marit, som sammen med tiltaket til Eivind (Vaksvik) som fikk meg til å hjemsøke hyllene i kjellerstuen hvor min yngste datter holdt til da hun hadde et opphold i sine studier.Hun hadde gjort en formidabel innsats ved å få orden på husets barnebøker, såvel mine som mine barns. Litt av et bibliotek med verdifull litteratur. For det spørs om denne litteraturen når frem til dagens nettbrett!
Barbra Ring: Samtidig fant jeg en "glemt" bok av henne som jeg går løs på nå. Det er nok ikke en barnebok, siden den er utgitt i 1940 og heter "Sånn er Norge". Min datter har nok plassert etter forfatter uten å se nærmere på dette, og det er deg, Marit som -ved din "omtale" av Fjellmus fikk meg til hyllen og dermed til dette funn. Synes ikke du der fint at våre sider og vårt kjennskap til hverandre kan føre til slike "eventyr"-funn.
Seniorer er ikke å forakte i en slik sammenheng på noen måte heller ? Dette liker jeg. (Uten noen sammenligning for øvrig var det profilen her, Steinar Sæther, som sa: "Mimring er en menneskerett!" For meg er slike ord gull verd. I sammenheng med bøker vel og merke, her på sidene våre. Takk for tilbakemelding, Marit og mye annet!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Siden det er ca 30 års aldersforskjell mellom oss, er det naturlig nok flere av titlene du nevner, Rolf, som jeg aldri noensinne har hørt om. Likevel er det faktisk noen av dem du nå har fristet meg til å sjekke nærmere ut, og kanskje til og med lese. For eksempel "Sven Bidevind". Uansett er det artig å få feedback på mitt diskusjonstema fra representanter for din generasjon :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Faktisk, Eivind, tror jeg du vil like "Sven Bidevind". Kom i Aschehougs utvalgte for Gutter , en populær serie på 50 tallet. Men den kom ut første gang i 1897 derfor finner forlaget å komme med opplysninger om skoleordningen den gang. Av samme forfatter , i samme serie har jeg og "Peter Napoleon". Mer kjente Gabriel Scott har to med i serien:" Hollender-Jonas" og "Gutten i røyken". De siste var bortgjemt og ville vært glemt om ikke du la ut dette diskusjonsemnet her. Prisverdig godt gjort av deg, er min (og sikkert flere sin) mening. Bravo, Eivind.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Jan-Olav SelforsHeidi BBKikkan HaugenRune U. FurbergTheaSynnøve H HoelMaud Jeanette Nygren WollGeir SundetReidun SvensliHanne Kvernmo RyeMarianne MSigrid NygaardHilde H HelsethGroVibekeLisbeth Kingsrud KvistenConnieHarald AndersenMarit HøvdeSverre HoemAnette SKirsten LundLene AndresenEgil StangelandNinaLailaAlice NordliGodeminePrunellaWenchePirelliingar hToveIngeborgAud- HelenBjørn BakkenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudRandiATine SundalPiippokatta