Gutten på toppen av fjellet er en interessant og fin annerledes måte å lære om andre verdenskrig spesielt for barn, akkurat som hans tidligere roman Gutten i den stripete pyjamasen, uten å være belærende som mange slike bøker som handler om krigen kan være til tider. På den måten er også denne romanen forfriskende viktig å skrive hvis man kan åpne øynene for en viktig hendelse i historien som man aldri kan glemme eller bagatellisere på en ny annerledes måte. I dette tilfelle handler romanen om at det er mange tyske barn som også er ofre for Hitles regime, som fra de var liten har blitt hjernevasket og forandret seg på grunn av oppdragelsen og utdannelsen de har fått av Nazi-Tyskland staten. Dessverre er den ikke like godt skrevet og mangler den overraskende genialiteten til Gutten i den stripete pyjamasen, selv om også denne romanen handler om noe viktig og til ettertanke, som gjorde John Boyne til en kjent forfatter også for de voksne. Eller man kan si at John Boyne kanskje tar mer hensyn til denne gangen at han faktisk skriver primært for barn og ungdom, der voksne bare er med på bonustoget som tidligere.
Viser 1 svar.
Me har boka som felleslesing i norskfaget på 9. trinn, som ei av fleire førebuingar til 2. verdskrig. Når eit heilt trinn les ei bok saman, får ein undervegs gode samtalar og refleksjonar rundt tema og bodskap. Kunne dette ha skjedd? Blir me i så stor grad påverka av det rundt oss, at våre eigne verdiar og haldningar forsvinn? Korleis kan me hindre at me sjølve blir utsett for negative påverknadar, korleis kan me stå opp for det me trur på, osv.
Ei flott bok eg håpar vil bli lese av mange ungdomar, - gjerne vaksne og. Les då gjerne boka "Gutten i den stripete pyjamasen" først.
Nå går eg berre og ventar på at boka skal bli filmatisert.