Juletid !
Den mann må i sannhet være en misantrop , i hvis bryst noe som ligner på en hyggelig følelse ikke vekkes-i hvis tanker noen gledelige assosiasjoner ikke våkner - ved at julen er her igjen.

(sitat fra kapittel 2 " En julemiddag".

Denne boken av CHARLES DICKENS utgitt som "Sketches by Boz" var denne eminente forfatterens første utgivelse. Det skjedde i 1836. Først i 2013 foreligger den på norsk. Det er Runar Løvlie's fortjeneste. Etter å ha lest første del av denne umiskjennelige dickenske boken i oversatt versjon, sitter jeg kun igjen med dette spørsmålet: Hvorfor er ikke dette gjort før? Og kanskje nok et spørsmål, hvor mange kjenner til disse "skissene" ? Og da sikter jeg til alle dem som kaller seg bokelskere og som ikke kan ha unngått å ha lest noe av denne eminente forfatteren. Dersom de er noenlunde i nærheten av min generasjon, må de i det minste ha hørt om , og til og med lest " Oliver Twist" og "David Copperfield".
Lenge har jeg hatt den engelske utgaven liggende uten å gi særlig akt på den. Det vil si den jeg har er utgitt i Tyskland beregnet på skoleelever i engelsk. Intet forfatternavn angitt. Jeg sendte en intern melding til profilen Quiote på disse sidene, han ba meg kontakte Karin Jensen som i sin tur viste meg til Færgefjellet Forlag i Kristiansand. Og dermed : En ren luksusutgave av en bok , hva "innpakning" og utstyr angår - og foruten første del av skissene (420 sider) inneholder boken tilleggsopplysninger om Dickens samt "hans" illustratør Frederick Barnard , fotos (av bl.a mynter på Dickens tid) og illustrasjoner av nevnte tegner i massevis.

Det var med denne utgivelsen Dickens innvarslet en spennende ny stemme i engelsk litteratur, skulle det det i ettertid vise seg i stadig større grad. For denne boken må vitterlig hans samtid merket seg. Den rikt varierte samling av observasjoner av byen London, i både virkelighet og fiksjon, viser at han må ha kjent byen på pulsen så¨grundig det må la seg gjøre på godt og vondt, byens teatre, vertshus, pantelåner-sjapper, rettslokaler, fengsler, busser og selve elven Themsen på en ærlig og visjonær beskrivelse av hverdagsliv og hverdagens folk . På portretter av personer han beskrev slik at man kan se han foregriper seg allerede på karakterer fra sine senerehen store romaner, vi ser den fordømte mann i sin fengsel celle , snakksalige fruentimmer, vulgære unge kontorister og Scrooge-lignende ungkarer (kan ikke la vær å her minne om Disney's onkel Skrue er tatt ut av denne karakteren hos Dickens), og samtidig som hans styrke er kritikk av sosial urettferdighet som alltid ligger like under overflaten, finner man i mange glimt av den enorme metropolens gjemte innbyggere som for eksempel barnearbeidere og prostituerte. Gjennom en glitrende mix av humor og patos blir disse skissene en avsløring av London som en fantastisk grobunn for historier for et slikt udiskutable talent som skribent. Og ved bare å ha lest første del (av to) av disse skissene, ser man klart hvordan byen og disse skissene av den la grunnlaget for en ung talentfull skribent til hans senere enorme produksjon av romaner og fortellinger. Skissene er fra tiden 1833 til 1836.
Det ville være synd for dem som ellers liker godt Dickens bøker ikke har fått med seg disse skissene fordi de ikke har vært å finne i norsk språkdrakt.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Slutter meg til utsagnet under,en inspirerende omtale som fikk meg til å bestille boka med en gang.Dickens er litt " upløyd mark" for meg,har bare lest David Copperfield og En julefortelling. Men nå i romjulen startet jeg på Store forventninger,og må si jeg er helt oppslukt. Har allerede sondert litt på antikvariater o.l. regner med å få kjøpt flere der. Tenk å ha blitt så godt voksen uten å ha oppdaget det Dickenske univers før. Men det er vel aldri for sent.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for god respons. "Dickens univers" er veldig treffende og godt formulert. Og , som du avslutningsvis sier "Det er aldri for sent". For min del kom Dickens inn til meg allerede i 10 års alder med en forkortet, såkalt ungdom utgave av "Oliver Twist" , så kom "David Copperfield" og i mer voksen alder måtte jeg bare stadig ha mer av ham. Og blir aldri ferdig med ham, må stadig lese en bok av ham nok en gang. En nytelse!
Dersom min omtale her fikk deg til å anskaffe denne , da føler jeg å ha gjort i alle fall én god gjerning dette året. Og det gjør godt. Så takk, moira, for at du fortalte meg dette. Men er redd det kan føre til at du får en stor mark å pløye! For Dickens gir (de aller fleste) mersmak, etter min erfaring.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for inspirert omtale! Jeg merket meg utgivelsen for et par år siden og tenkte at den praktutgaven skulle jeg gjerne hatt i huset - men så var den jo temmelig dyr, og dermed kokte hele tanken vekk i andre bokønsker. Jeg har fremdeles en del Dickens som ikke er lest, så det får nok holde inntil videre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk skal du ha for det jeg tolker som ros. Ja, den var dyr. men så kaltes den også en luksusutgave. Jeg vil bare opplyse t den finnes i mer ordinær utgave samt som rimelig pocketutgave. Ikke at jeg skal drive direkte reklame her. En annen ting er at vi ( i alle fall jeg) kunne vært flinkere til å bruke det stedlige bibliotek. Der burde man ha den. Men siden du har flere ikke leste bøker av Dickens , jeg er ikke sikker på hvor i denne køen jeg ville plassere denne. I det hele tatt: Ikke leste bøker i hyllene; Julen gjorde, som vanlig , den situasjonen ikke akkurat bedre. Men jeg kan ikke si nei til gaver !??

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

VegardritaolineIngeborg GKirsten LundDemeterMorten JensenChristoffersomniferumKristinHarald KGunn DuaasBerit ROlav Brostrup MüllerHauk1Beathe SolbergKjerstin BrutehaugJulie StensethPiippokattaBertyFriskusenEgil StangelandmgePrunellaNabodamaMonimeiEllen E. MartolAlice NordliAnniken BjørnesHegeIngunn SMarianne  SkageToveNina M. Haugan FinnsonToneSolveig StrandLilleviLabbelineGrete AmundsenRonnyTove Obrestad Wøien