Kategori nyere verdenslitteratur utgitt fra og med 1976.

Hver deltaker foreslår én bok, og gi beskjed her i tråden hvis dere ikke har vært med før og har lyst til å delta :)

Bare de som er registrerte kan foreslå og velge bøker, mens alle er velkommen i diskusjonene.

Følgende står oppført pr. 23. november:

Ann Helen E. H., Anniken, Bjørg L, bokogkaffe, Eli Hagelund, Gabriella,
gretemor, Hedvig, Hilda, ingar h, Ingunn S, Jostein Røyset, Karen Ramsvik, kari bråten,
Karin Jensen, Kjell G, kjell k, krira, Kristin, Kristine Louise, Laila,
Lillevi, Marcelle, Marit Håverstad, Octavia, Vibeke Hulback, Wolfcat.

Frist: søndag kl 15.00.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 24 svar.

I det der er eit drygt døgn igjen til stemmefristen så er stillinga i teten:

Middlesex (7)
Jesusevangeliet (6)
Karthago (5)

Litt kjapp matematikk:
Det er pr dato 27 registrerte deltakarar. Dersom alle stemmer, så blir det gitt til saman minimum 54 stemmer, truleg langt fleire sidan mange stemmer på meir enn 2 bøker. Hittil er det gitt 30 stemmer, noko som tyder på at mange ikkje har stemt enno.

Ein kan talfeste det enno nærmare:
Det er minst 7 som har stemt hittil, sidan dette er antalet stemmer på boka som leiar.
gretemor har stemt på 4 bøker, det har eg også. Dermed kan det vere maks 11 andre deltakarar som har stemt.
Så, talet er ein stad mellom 7 og 13

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tallene endte på : 12 deltakere stemte. 33 stjerner forsvant øverst på skjermen når jeg slettet trådene + mine 4.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har vært litt fraværende de siste ukene, på grunn av drøssevis med vikartimer i engelsk. Det har stjålet det meste av tiden min, men jeg rakk heldigvis akkurat å få med meg avstemningen av ny bok. Hadde ikke fått med meg at det er ny administrator heller, men vil benytte anledningen til å takke kjell k for en utmerket jobb med lesesirkelen, og også takke gretemor for at hun tar over stafettpinnen. Gleder meg til å fortsette å lese bøker sammen med dere :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er litt puslete deltakelse denne runden ja. Det henger muligens sammen med at vi går inn i en tid med mange forberedelser og arrangementer. Håper allikevel at flere stemmer, da jeg har lest Middlesex, men har veldig lyst til å lese Jesussvangeliet, humre!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg foreslår Glem det; Ikke bra; Litt håp av Edward St. Aubyn. Dette er en selvbiografisk roman som kom ut for noen tiår siden, men som først i den senere tid har tatt seg opp, både hjemme (England) og ute. Intervju med forfatteren kan sees på nettet i en av episodene til Brenner. Boken er muligens litt tung å lese i november som er en tung måned også, men jeg for min del har stor interesse av å lese bøker som handler om hvordan mennesker klarer å overleve ekstreme påkjenninger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Aller først så må eg få rose deg, Gretemor, for at du tek over den flotte jobben som Kjell har gjort!
Eg håper at eg kan stå som medlem av lesesirkelen sjølv om eg har vore og vil bli noko passiv framover. Det er litt for mykje som skjer hos oss no om dagen, så eg må prioritere litt annleis ein periode. Håper å kome sterkt tilbake seinare.
Ser at mange av forslaga som er gitt kunne eg ha tenkt meg....
Ha ei god helg, både du og alle andre her inne! :-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk, Hilda. Jeg tenker at det ikke bør være noe krav til deltakelse. Bare ett krav gjelder og det er at du er registrert i lista for å foreslå og stemme på forslagene. God helg til deg også:)

P.S. Og bare for å ha nevnt det igjen, vi tar mer enn gjerne imot nye deltakere. Det er bare å si fra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er morsomme dager på Bokelskere når det ene gode forslaget på bok følger det andre her i lesesirkelen. Jeg vil denne gang foreslå en etablert forfatter med en ganske ny bok, utgitt i 2011. Boken er Maya og forfatteren er Isabel Allende fra Peru. Dagbladets bokanmeldelse beskrev den som "endelig en pageturner". Jeg har lest Åndenes hus av forfatteren tidligere, og den fascinerte meg uendelig mye.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg prøver Middlesex igjen jeg. Den har fått veldig gode kritikker og Pulitzer prisen i 2003.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For å la det gå inflasjon i nobelprisvinnarar, så foreslår eg Julis folk av Nadine Gordimer (1981). Har ikkje lest noko av ho før, og kan tenke meg å gjere det saman med dykk.

Det ser ut for at den norske utgåva ikkje er i sal i bokhandlane. Men det er lett å få tak i engelske utgåver til ein overkomeleg pris. Og der er pr dato ikkje mindre enn 8 norske eksemplar til sals på antikvariat.net.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Siden det er første gang en engelskspråklig bok blir nominert, er tiden inne til å ta den debatten. Skal lesesirkelen holde seg til bøker på norsk, eller skal vi også ta for oss bøker på andre språk?

Jeg går for det første, altså kun bøker på norsk i lesesirkelen. To grunner – en personlig (nødvendig å utdype), en prinsipiell. Selv om mange her leser engelsk glitrende godt, vil det å ta inn bøker på engelsk kunne fungere ekskluderende. Andre synspunkter?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

siden du spør etter flere synspunkter, gir jeg gjerne til
en god sak..
her balanseres mellom to teoretiske ekstremer:
Å felleslese på portugisisk vil antagelig virke noe ekskluderende.
Stimulerende? men feilvalg under fellesskapelig synsvinkel.
I motsatt retning kan hevdes, at boklesing i det hele
er litt finkultivert eksklusivt esse, og diskriminerer noen.
Ihvertfall hvis litt intellektuelt utfordrende bøker kan
tillates... så for fredens skyld må en dermed innskrenke seg
til kiosklig (Narrvesentlig?) fellespensum?

We are nott all as stiff in Englisch az we think bøtt...
proppelig fremdspeek iz it well nott orntli.

Men man kan vel ikke driste seg til å ta slike avgjøresler via
noe så diskriminerende som demokratisk avstemming blant de
påmeldte?
Kommer ikke langt utafor hundremeterskogen, men Ole Brumm
er jo avholdt selv om han ikke er knivskarp intellektualist.
Bare litt spontan og ærlig..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

gretemor har alt tatt avgjerda, som eg forøvrig er samd i.
Men eg vil presisere at det ikkje er den engelskpråklege utgåva eg nominerer. Grunnen til at eg nemner engelskspråkleg utgåve er at dersom nokon helst vil kjøpe ny, ubrukt bok så ser dette ut for å vere einaste alternativet. Men det ser ut for å vere rimeleg kurant å finne brukte eksemplar på norsk. Og så har ein alltids biblioteket, då.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for avklaring og oppklaring - både til deg og Gretemor.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som ny administrator for lesesirkelen vil jeg påpeke at bøker på engelsk, som ikke er oversatt til norsk, vil ikke bli godtatt. Alle leser ikke engelskspråklige bøker. Det gjelder ikke Josteins forslag. Den finnes på norsk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg resirkulerer mitt forslag: Jesusevangeliet av José Saramago, en bok godt egnet for felleslesing og debatt.

Den portugisiske nobelprisvinneren Saramago (1922–2010) er en av mine favorittforfattere. I en artikkel i Aftenposten i forbindelse med nobelprisutdelingen står det:

«I Jesusevangeliet fra 1981 reflekterer Saramago over tilværelsens aller største spørsmål. Han lar Gud og Satan forhandle om ondskapens problem, mens Jesus trekker sin egen rolle i tvil og utfordrer Gud.»

Flere av dere kjenner sikkert til Saramagos sparsommelige (he, he) bruk av det lille tegnet punktum. La deg ikke skremme, du kommer fort inn i skrivestilen. Teksten bobler over av digresjoner, anekdoter og fortellerglede. Om han er ute på viddene, tar han oss alltid pent tilbake til historien. Krumspringene og de lange setningene har sin rolle og funksjon.

Om Jesusevangeliet skriver forlaget:
«José Saramagos mest utfordrende og merkverdige bok. Med dyptgående kunnskaper om evangeliene omskriver og gjenforteller han historien om Jesu liv. I forgrunnen står snekker Josef, en mann som pines av skyldfølelse fordi han sørget for å redde sin egen familie unna Herodes. trusler, men unnlot å advare andre med nyfødte guttebarn.
Vi følger historien om Jesu vandring på jorden, med Maria fra Magdalena ved sin side, i møte med mirakelmenn, fiskere, tollere og ikke minst djevelen selv. En historie som kan både provosere og åpne øyne.»

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg har sett litt i hyllene mine og kom over denne uleste boka, og den blir mitt bidrag På vei til Bagdad av Güneli Gün - en pikaresk roman om magiske eventyr, tigget, lånt og stjålet fra Tusen og en natt.
Ikke så mye å finne på nettet om boka, så her er noe av det som står bak på omslaget.

Dette er en forrykende fortelling! Den starter i Istanbul tidlig på 1500 tallet, der den unge Hürü flykter av sted fra svikefull huslærerinne og en elskovssyk mann
Forfatteren av boka er fra Tyrkia og har bl.a. oversatt Orhan Pamuks bøker til engelsk ifølge Wikipedia. Boka kom ut i 1991

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg følger ditt eksempel, Gretemor. Mitt forslag er ei ulest bok jeg har i hylla, skrevet av en kvinnelig, amerikansk forfatter, som riktignok ikke har oppnådd den gjeveste prisen, men har vært med i tetgruppa i år etter år.

Joyce Carol Oates: Karthago.

Jeg har lest (og hatt stor glede av) mange av bøkene hennes.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Artig. Den lastet jeg ned på svensk for en time eller to siden, inspirert av den nylige omtalen til Harald her inne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har etter mye om og men valgt Elskede av Toni Morrison. Begrunnelse for valget, synes jeg ofte kan være vanskelig, annet enn at boka for eksempel står i hylla. Men jeg har flere bøker av henne og er nysgjerrig på forfatteren, samt at temaet interesserer meg. Dessuten fikk den Pulitzerprisen, og ikke minst Toni Morrison kan smykke seg med Nobelprisen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Toni Morrison er min ultimate favorittforfatter og Elskede er inne blant topp ti noen gang lest. Den står i en av hyllene mine.

Har aldri vært med i en lesesirkel før og veit ikke om jeg får tid til det nå heller, selv om jeg ser at lesinga kan trekke ut for enkelte av deltagerne. Bestemmer meg for om jeg blir med tett opptil start.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Veldig hyggelig om du hadde stukket innom, om det ikke var for annet enn en kommentar eller to :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er noen år siden jeg fryda meg gjennom denne boka, jeg hadde hatt godt av et nytt høydepunkt ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du er hjertelig velkommen uansett hviken bok som blir valgt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Britt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardTor-Arne JensenTine Victoria