Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Hvordan vet man at en bok er en selvbiografisk roman? Er det forfatteren selv som påstår det? Er det nok at forfatteren bruker sitt eget navn, og referer til fakta man kan kontrollere, som bosted, utdanning og lignende. Hvorfor skriver ikke da forfatteren en selvbiografi heller? Er det for å kunne lyve? For å kunne si at det ikke er selvbiografisk? Eller fordi selvbiografier kanskje ikke selger på samme måten?
Synes det er veldig interessant at du får vite ting om forfatteren som du ikke ønsker å vite. Mange av oss føler nok av og til at vi får mer i fanget enn vi har bedt om. Dette åpner for en diskusjon om hva slags forhold vi ønsker å ha til forfattere. Og kanskje spesielt til de forfatterne vi foretrekker.
Personlig liker jeg å vite en del om forfatteren, men jeg leser helst forfattere som er døde, og som jeg derfor har en avstand til i tid, kanskje også i kultur og geografi. Det har hendt at jeg har fått mitt bilde endret, som når jeg oppdager at en forfatter var alkoholisert og kanskje svært påvirket under sin skriving, en annen var pillemisbruker, og karakterene i romanene er langt å foretrekke fremfor den karakter forfatteren faktisk var. På den andre siden tilgir jeg dem, fordi jeg på min litterære måte er glad i dem.
Men det er kanskje annerledes med forfattere som lever nå, som bor i nærheten, og som kanskje har andre felles trekk med en selv, som kjønn, og eventuelt alder osv. Jeg har ikke lest noe av eller om Lindstrøm, vet faktisk ikke hvem hun er, men har du noen synspunkter på dette.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig interessant å lese tankene dine rundt dette med å komme inn på forfatteren. Jeg kjenner jeg blir litt irritert når jeg starter på en bok uten å vite at hovedpersonen er forfatteren, også skjønner jeg det sånn etterhvert. Mange forfattere har skrevet om seg selv i det siste, uten gjerne å nevne sitt eget navn. Det går greit (som med Linn Ullmann sin) når jeg vet om det, men når jeg må finne ut av det selv, føler jeg meg litt lurt.
Selv leser jeg helst norske forfattere, gjerne debutanter og mange av disse er på fb. Jeg liker ikke å bli venn med dem, men de får et veldig tett forhold til leserne sine.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg RistvedtHarald KHeidi HoltanChristofer GabrielsenKirsten LundSilje-Vera Wiik ValeNora FjellimgeSigrid NygaardHanneEllen E. MartolHanne Kvernmo RyeDemeterBjørn SturødSynnøve H HoelPiippokattaLinda NyrudLailaElla_BCarine OlsrødVibekeAkima MontgomeryrubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetil