Bra seminar.
Interessante foredrag, bl.a. om handelsstedene og Edvarda-skikkelsen.

Nils Magne Knutsen fortalte bl.a. om handelsmannen og nessekongen Erasmus Zahl på Kjerringøy som Knut Hamsun nok har brukt som modell for Ferdinand Mack på Sirilund i romanene Pan, Benoni og Rosa.

Karl Erik Harr hadde omvisning i Zahl-fjøsen der han har et omfattende galleri av sine illustrasjoner til flere Hamsun-verker (Markens grøde, Pan, Benoni, Rosa, Victoria, Det vilde Kor).

Nils Magne Knutsen intervjuet Henny Moan (spiller Edvarda i NRKs "Benoni og Rosa" (1975)). Hun fortalte at hun også har spilt Teresita i Livets spill av Hamsun. Dette skuespillet er det midterste i "Kareno-trilogien". Det første har tittelen Ved rikets port, og det siste heter Aftenrøde.
Henny Moan mente at Teresita og Edvarda ligner svært mye på hverandre. Så da er det bare å gjenlese Kareno-trilogien for å se om jeg er enig med Moan. Ærlig talt er det lite jeg husker av Hamsuns skuespill, desto mer interessant blir det å lese dem på nytt.

Knut Hamsun om Edvarda i Pan:
"Jeg har arbeidet tyngre med denne fordømte Edvarda enn med alle mine bøker."

Forståelig uttalelse.
Edvarda er temmelig uforståelig, og er tolket på mange måter og blir det fortsatt, bl.a. av Hella Busch (master i litteratur) i det siste foredraget på seminaret. Busch beskrev Edvarda ut fra en evolusjonsteoretisk tilnærming, og mente bl.a. at Edvardas adferd og tanker kan overføres til dagens kvinner.
Kanskje var Edvarda forut for sin tid, på godt og ondt.
Mulig det, eller kanskje "Dessverre. Gudskjelov", som Hamsun ville ha sagt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Har Hamsun samlede verker fra 1956 og i et av bindene fant jeg skuespillene, som jeg aldri har lest. Takk til deg Kjell for nyttig info, for om ikke lenge skal disse tre leses.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Leste dem for mange år siden. Hamsun skrev seks skuespill (inkl. versedramaet "Munken Vendt", (tittelpersonen er med både i "Pan" (i Glahns drømmer?) og "Rosa")).
Det som gjorde at jeg fikk lyst til å lese Kareno-trilogien på nytt, var det Henny Moan nevnte om likheten mellom Teresita og Edvarda (Edvarda er om mulig like merkelig som Johan Nilsen Nagel i "Mysterier"). Jeg regner med at det var en kompetent uttalelse fra Henny Moan, ettersom hun har spilt begge skikkelsene.
Har du tenkt å lese alle skuespillene? Jeg vil gjerne høre hva du synes, spesielt dersom du leser trilogien om Kareno ("Ved rikets port", "Livets spill" (der Henny Moan har spilt Teresita), "Aftenrøde").
Du kan gjerne gi beskjed om/når du leser Kareno-trilogien, så kan vi jo ta en slags samlesing (eller hva det heter).

Advarsel:
Knut Hamsun var en mye bedre romanforfatter enn dramatiker, så det er stor sjanse for å bli litt skuffet dersom man har lest (i alle fall de beste) Hamsun-romaner tidligere, og nå skal lese skuespillene.
Vet det er mange som er enige med meg i det. Men smak og behag, osv. - - -

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Linda NyrudHeidiTine VictoriaJulie StensethHelen SkogAndreas BokleserTone HTerje N AbuslandHilde Merete GjessingHenrik  Holtvedt AndersenKirsten LundBjørg L.Amanda AAvamgeGodemineReadninggirl30Lisbeth Marie UvaagAstrid Terese Bjorland SkjeggerudVannflaskePiippokattaTore HalsaKjell PTore OlsenCamillaSiw ThorbjørnsenReidun SvensliAnn ChristinLise MuntheDemeterBerit RAstrid SæverhagenHilde MjelvaConnieBjørn SturødTheaHarald KBeathe Solbergandreas h. o.Ingrid Hilmer