Enig, dette er en meget god bok. Interessant om den finske borgerkrigen i 1918. Som nevnt i tråden, vårt naboland har en historie som skiller seg mye fra de øvrige nordiske landene, og som er lite kjent her til lands. Westö beskriver innsiktsfullt og troverdig hvordan krigen bidro til å forme livene til et knippe mennesker som var unge under de brutale krigsmånedene. Til tider sterkt gripende.
Når boken likevel ikke nådde helt opp på min terning, skyldes det enkelte svakere partier. Terningkast 5 er en streng vurdering fra min side.
Sist onsdag (3.6.15) hadde jeg den glede å høre Kjell Westö og Kim Leine i samtale om sine forfatterskap på Litteraturhuset i Oslo. De to snakket med en sånn kunnskap og seriøsitet, humor og selvironi om sine arbeidsmetoder og bøker, for ikke å snakke om generøsitet. Et utsøkt og interessant mestermøte. Ga meg absolutt lyst til å lese mer av disse to (Leine har jeg ikke lest i det hele tatt…) vinnerne av Nordisk råds litteraturpris.
Kim Leine har nettopp kommet med en bok om den finske borgerkrigen, Avgrunnen.
Viser 1 svar.
Jeg vaklet mellom terningkast 5 og 6 og har nå, etter å ha lest «Svik 1938» oppgradert «Der vi engang gikk» til terningkast 6. Begge er meget gode bøker, og jeg har litt vansker med å begrunne hvorfor jeg vurderer «Der vi engang gikk» hakket bedre enn «Svik 1938». Synes førstnevnte ga et bedre, dypere bilde av samfunnsforholdene, og hvordan de påvirket bokens personer. Det samme er absolutt til stede i «Svik 1938», men etter min mening ikke i samme grad. Jeg synes dessuten det var noe forutsigbart over sistnevnte, tross spenningen mot slutten.
Det var noe med hele stemningen i «Der vi engang gikk», tittelen inkludert, som tiltalte meg i større grad enn i «Svik 1938». Men som sagt, begge er meget gode og velskrevne bøker av en forfatter som kan sitt stoff og vet å formidle det.