På engelsk wikipedias side om Laxness står det bl.a.:

In 1953, Laxness was awarded the Soviet-sponsored World Peace Council Literary Prize.

Og hvis vi følger lenken til World Peace Council, får vi bl.a. vite at

It was founded in 1950, emerging from the policy of the Communist Party of the Soviet Union to promote peace campaigns around the world in order to oppose "warmongering" by the USA.

Laxness reiste visst mye i Sovjetunionen, og fransk Wikipedia kan fortelle at

Au cours de ses voyages en URSS, Laxness prend conscience des erreurs du stalinisme et se détourne du communisme. (Under sine reiser i Sovjetunionen ble Laxness klar over stalinismens feiltrinn og vendte seg bort fra kommunismen.)

Men av min raske hopping rundt på Wikipedia-sider på ulike språk, ser jeg ikke helt om disse reisene og denne omvendelsen (eller dette frafallet, som vel en gammel-stalinist ville sagt) skjedde mens stalinismen var i full blomst, eller etter Stalins død i 1953...

Okkesom.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Eg har også bladd og hoppa litt rundt, og dess meir eg les dess meir forvirra blir eg. Det er jo eit heilt virvar av prisar og premiar som er nært beslekta, anten ved organisatorisk tilknytning eller ved namn. Men det synest som om prisen Laxness fekk var "World Peace Council International Peace Prize", i alle fall i følge denne lista, og at årstalet var 1953

Eg er ikkje vidare stødig i islandsk heller, men tilsynelatande er ikkje denne utmerkinga nemnd på den islandke wikipedia-sida om Laxness. Dette åpnar jo for litt spekulasjonar om kor høgthengande denne utmerkinga egentlig er.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg var inne på den islandske wp-artikkelen, jeg også! ...og jeg kan heller ikke islandsk... I alle fall ser det ut til at fransk wp har en av de fyldigste artiklene (sånn om forfatteren i sin helhet) - mye lengre enn den islandske!

Men jeg tok meg en tur inn på bokhylla.no også - og søkte på Laxness, selvfølgelig. (Man burde selvfølgelig lese den store biografien som kom på norsk i 2004 - men den ligger nok ikke digitalt tilgjengelig.) Og fant at Kjell Arild Pollestad i boken "17. mai i Samarkand" skriver en hel del om Laxness' Russlandsreiser og kommunisme (Pollestad hadde også snakket med Laxness selv om dette, skriver han) - og han påstår at det var den sovjetiske invasjonen av Ungarn i 1956 som fikk Laxness til å ta avstand fra kommunismen. Det ser ut til at søkefunksjonen på bokhylla.no har blitt kraftig forbedret - eller er det bare jeg som ikke har testet ut å søke i enkeltverker før?

Edit: jeg tror ikke den WPC-prisen er så mye å blafre med, i grunnen. Hvis du ser litt på Wikipedia-artikkelen om World Peace Council (eller andre beskrivelser) - tja, så er det en ganske ... hmm. spesiell sammensetning av stater som er involvert, både før og nå. Mye totalitært, for å si det sånn. Og siden Laxness fikk prisen i 1953, og noen år senere brøt med kommunismen - ja, så var han kanskje ikke så veldig stolt av den, heller. Gjevere med en Nobelpris da - dét kan man jo i så fall ikke fortenke ham i.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Hanne MidtsundAnne-Stine Ruud HusevågTonesen81Kirsten LundDemeterHeidi HoltanAnn ChristinTralteBjørn SturødReadninggirl30Anniken RøilLars MæhlumbeaverkriekVannflaskeHilde H HelsethNeraPer Åge SerigstadLinnIngeborg GKjerstiKjersti SIngvild SKarin BergLisbeth Marie UvaagKaramasov11Bjørg RistvedtGro-Anita RoenEileen BørresenLisbeth Kingsrud KvistenCarine OlsrødNorahHilde VrangsagenLise MuntheKarin  JensenKristin_HanneReidun Anette AugustinRoger MartinsenTove Obrestad Wøiensomniferum