En interessant artikkel fra Klassekampen - Å skrive etter Laxness der Einar Már Gudmundsson forteller om Laxness og hans forfatterskap. Gudmundsson ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris for boka Universets engler (Englar alheimsins). Har lest den, det er en bok jeg hadde stor glede av å lese, den anbefales
Boka som vi skal lese heter Sjálfstætt fólk (Frie menn)1934–36 "Sin egen herre" er en nyere tittel på boka.
Laxness ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1955. I tillegg var han den første mottageren av Stalinprisen i 1949.
.
Viser 9 svar.
I wikipedia er det litt motstridande opplysningar om Stalins fredspris på ulike språk. På den norske sida gjeng det fram at Halldor Laxness og Jorge Amado fekk prisen i 1949. På den engelske sida er ikkje Laxness nemnd i det heile, og det stend at Amado fekk prisen i 1951. Eg er ikkje spesielt god i russisk, men eg greier ikkje å finne Laxness sitt namn på den russiske sida heller.
Er det nokon som veit meir om kva som er rett?
Satte min fetter på saken for han har bodd og studert i Russland, og kan språket..
Han skriver bl.a ...at han fikk stalinprisen er litt uklart. De fleste steder er han ikke nevnt blant prisvinnerne. Men på ukrainsk wikipedia står navnet hans blant vinnerne i 1949. Var også en annen side hvor han ble kalt sovjetisk prisvinner.
Ok, da fikk han nok prisen men den hang vel ikke så høyt, han gikk ikke rundt å blafra med den som annelingua så treffende sa.
På engelsk wikipedias side om Laxness står det bl.a.:
In 1953, Laxness was awarded the Soviet-sponsored World Peace Council Literary Prize.
Og hvis vi følger lenken til World Peace Council, får vi bl.a. vite at
It was founded in 1950, emerging from the policy of the Communist Party of the Soviet Union to promote peace campaigns around the world in order to oppose "warmongering" by the USA.
Laxness reiste visst mye i Sovjetunionen, og fransk Wikipedia kan fortelle at
Au cours de ses voyages en URSS, Laxness prend conscience des erreurs du stalinisme et se détourne du communisme. (Under sine reiser i Sovjetunionen ble Laxness klar over stalinismens feiltrinn og vendte seg bort fra kommunismen.)
Men av min raske hopping rundt på Wikipedia-sider på ulike språk, ser jeg ikke helt om disse reisene og denne omvendelsen (eller dette frafallet, som vel en gammel-stalinist ville sagt) skjedde mens stalinismen var i full blomst, eller etter Stalins død i 1953...
Okkesom.
Eg har også bladd og hoppa litt rundt, og dess meir eg les dess meir forvirra blir eg. Det er jo eit heilt virvar av prisar og premiar som er nært beslekta, anten ved organisatorisk tilknytning eller ved namn. Men det synest som om prisen Laxness fekk var "World Peace Council International Peace Prize", i alle fall i følge denne lista, og at årstalet var 1953
Eg er ikkje vidare stødig i islandsk heller, men tilsynelatande er ikkje denne utmerkinga nemnd på den islandke wikipedia-sida om Laxness. Dette åpnar jo for litt spekulasjonar om kor høgthengande denne utmerkinga egentlig er.
Jeg var inne på den islandske wp-artikkelen, jeg også! ...og jeg kan heller ikke islandsk... I alle fall ser det ut til at fransk wp har en av de fyldigste artiklene (sånn om forfatteren i sin helhet) - mye lengre enn den islandske!
Men jeg tok meg en tur inn på bokhylla.no også - og søkte på Laxness, selvfølgelig. (Man burde selvfølgelig lese den store biografien som kom på norsk i 2004 - men den ligger nok ikke digitalt tilgjengelig.) Og fant at Kjell Arild Pollestad i boken "17. mai i Samarkand" skriver en hel del om Laxness' Russlandsreiser og kommunisme (Pollestad hadde også snakket med Laxness selv om dette, skriver han) - og han påstår at det var den sovjetiske invasjonen av Ungarn i 1956 som fikk Laxness til å ta avstand fra kommunismen. Det ser ut til at søkefunksjonen på bokhylla.no har blitt kraftig forbedret - eller er det bare jeg som ikke har testet ut å søke i enkeltverker før?
Edit: jeg tror ikke den WPC-prisen er så mye å blafre med, i grunnen. Hvis du ser litt på Wikipedia-artikkelen om World Peace Council (eller andre beskrivelser) - tja, så er det en ganske ... hmm. spesiell sammensetning av stater som er involvert, både før og nå. Mye totalitært, for å si det sånn. Og siden Laxness fikk prisen i 1953, og noen år senere brøt med kommunismen - ja, så var han kanskje ikke så veldig stolt av den, heller. Gjevere med en Nobelpris da - dét kan man jo i så fall ikke fortenke ham i.
Jeg fant denne siden, en interessant liste må jeg si. Lenins fredspris-Stalins fredspris. Jeg har vært inne på flere sider og der står det at han fikk Stalinprisen i 1949.
Stalin-prisen her er en annen side.
Det ser kanskje ikke ut som det blir nevnt på alle nettstedene, ser ut til at Store norske leksikon har utelatt det, merkelig.
Ser at mange nettsider skriv av etter einannan. Eg spurde forfattaren da eg besøkte han i 1977, men neimen om han gav eit klart svar.
I fare for å starte en politisk diskusjon (hvilket jeg ikke ønsker), må jeg likevel si at hverken historie- eller leksikonskriving er upolitisk. Generelt sett har jeg større tillit til Store norske leksikon enn til Wikipedia. Men jeg har, faktisk flere ganger, funnet at Store norske ikke er så nøytralt som ønskelig, men at deres fakta er tilpasset den rådende, offisielle historien. At Laxness har fått en Stalinpris passer vel ikke helt inn i bildet.
Jeg har lett som deg, Karin og funnet mye av det samme som du har funnet.
Takk for innlegget ditt og lenken -- interessant og motiverende begge deler. Boken er bestilt. Noterer meg også Gudmundssons Universets engler.