Jeg sier det viktigste med en gang: Seks dager i april er en bra bok!

For meg som i utgangspunktet kan tenke at 2. verdenskrig er et kjedelig tema, var det en interessant opplevelse å lese romanen Seks dager i april. Altså, jeg vet at det er viktig å snakke om krigen fortsatt, og det er ekstremt viktig å huske på hva som faktisk skjedde for bare 70 år siden. Men det vekker ofte kjedsomheten i meg når det snakkes om. Jeg tror det delvis handler om måten historien blir fortalt på. Det er det samme hele tiden. Den samme vinklingen. Seks dager i april er annerledes.

Det er en spennende historie basert på virkelige hendelser, som fortelles gjennom tre ulike stemmer. Dette gir nye perspektiver og bidrar til å samle fortellingen. Jeg liker at historien også fortelles fra en tysk soldats perspektiv. Jeg blir litt lei av de norske helte-historiene man vanligvis hører. Videre gir romanen et blikk på krigshandlingene gjennom et barns øyne. Tenk så viktig! Tenk så oppskakende og skjellsettende for et barn å måtte flykte, se foreldrene sine redde, og oppleve en så stor uvisshet!

Under markeringene av at det 70 år siden krigens slutt var det mange som reagerte på at krigshandlingene i Nord- Norge ikke ble gitt mer spalteplass og oppmerksomhet. Jeg er enig i det, og jeg er glad for at Seks dager i april omhandler noe av det som skjedde nordpå. Boka gir en unik skildring av det å oppleve krigshandlingene på kroppen. Dette oppleves relevant for meg både fordi det minner meg om hvor kort tid det er siden dette faktisk hendte i Norge, og fordi det får meg til å tenke over hvordan mennesker som opplever krig i vår samtid må ha det. Boka fungerer som en påminner for meg. Hvor heldig jeg er og hvilke verdier jeg ønsker å ha som menneske. Tegn på en bra roman, spør du meg!

Jeg er også imponert over skildringene i boka, spesielt naturskildringene. Det er også et pluss at forfatteren klarer å skrive spennende om krigsskip og teknikaliteter ved krigshandlingene. Her faller jeg stort sett av lasset – men det fungerte i Seks dager i april. Jeg opplever boka generelt som lettlest, med et flytende godt språk, og som sagt; fengende. Les den!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Hei Kristine.
Jeg synes at du traff spikeren på hodet.
Som ex-tysk (født 1944, norsk statsborger siden 1982) smilte jeg innerst inne når jeg hørte nordmenn snakke om hvor forferdelig det var under krigen. Sammenlignet med de lidelsene i Tyskland, som jeg fikk fortalt om eller har sett selv, var det ja som ingenting å regne.
Men Stein Arne Nistad sin bok lærte meg masse nytt om perspektiv og opplevelse. Og jeg elsker hans varme og nærhet til naturen.
Det har forandret min innstilling.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Stine SevilhaugAneStine AskeKristine LouiseKirsten LundMona Aarebrotmay britt FagertveitPiippokattaBjørg L.HeidiAnn-ElinReadninggirl30Berit RLinnAEritaolineAnette STonje-Elisabeth StørkersenTine VictoriaAnneWangSolSynnøve H HoelThomas Røst StenerudTone Maria JonassenTine SundalVannflaskeCamillaCathrine PedersenHarald KlillianerHeidiDagfinn JakobsenAnniken BjørnesTove Obrestad WøienDolly DuckAnn ChristinRufsetufsaGretheFIngeborgGodemineAgnes