Jeg er nokså tilårskommen, så jeg går nok lenger tilbake enn dere barn av sene tider. I tillegg hadde jeg mye eldre stesøsken som etterlot seg et vell av bøker da de forlot barndomshjemmet. Blant disse fant jeg "Inger Johanne" bøkene av Dikken Zwilgmeyer samt Barbra Rings barnebøker. (Jeg husker enda en linje fra "Babbens Dagbok": De skal ha dans i morgen kveld, men tante er nå 28 år. Jeg kan ikke skjønne at hun har noen glede av å danse mer i hennes alder.)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Nåja - de ble definitivt utgitt lenge før jeg ble påtenkt, men Zwilgmeyer og Barbra Ring har da jeg også vokst opp med! OG Elsa Beskow! Delvis skyldes det meget eldre søskens bokhyller, delvis at jeg selv søkte meg mot disse bøkene så sant jeg fikk sjansen. (Og sant å si så har jeg i voksen alder fortsatt med det: finner jeg Barbra Ring på bruktmarkedet får hun lov å bli med meg hjem, enten det dreier seg om barnelektyre eller voksenlitteratur. Altså hvis det er en tittel jeg ikke har fra før. (Og forutsatt at prisen ikke overstiger en hundrelapp - førsteutgaver er ikke det jeg prioriterer.) Barbra Ring var jo en stor litterær stjerne i sin samtid - og sitatet ditt er et meget bra eksempel på den underliggende humoren i mye av det hun skrev.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tenk bare at jeg har en beslektet ånd i gamlelandet, det må nesten feires! Har du lest Ridderen og Prinsessen? "Fra fire til seks sov den grumme fader middag. Med det samme den første snork lød ut fra kontorvinduet, steg den skjønne prinsesse op paa taket af sit jomfrubur - til daglig kaldt hønsehuset - og gjorde det avtalte tegn til ridderen paa Terneskjær tversover sundet". Jeg tror nesten at denne er min favoritt fortelling. Så full av menneskelighet, godhet og forståelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke vært borti – tror jeg, skjønt skrivestilen er velkjent. Veldig "Barbra Ringsk"! Mine favoritter er "Peik" samt "Fjeldmus" – fordi det var dem jeg vokste opp med. Som voksen oppdaget jeg at musene dukker opp i flere enn de to bøkene, og objektivt sett er de nye oppdagelsene like bra, men...

Romanene er også lesverdige, om enn av varierende kvalitet. Og så har hun skrevet biografien til sin oldemor Hannah Winsnes, visste du det? For noen år siden gjorde jeg en innsats for å få inn Rings litterære bedrifter så fullstendig som mulig på Wikipedia – har du lyst til å sjekke listen, finner du den her (pluss litt til): https://no.m.wikipedia.org/wiki/Barbra_Ring.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha, jeg skal gjennomgå den nøye selv om jeg sitter her i California uten sjanse til å få fatt i noen av dem. Vel, kanskje AbeBooks, vi får se. Jeg hadde også Peik og Fjeldmus bøker hjemme, men den eneste jeg fikk med til Los Angelse, var 'Vildbasser' og 'Rædharen'.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sølvfaks? Kari Kveldsmat? Sidsel Sidserk?
De jeg husker best, tror jeg må være Marie Hamsuns Bygdebarn. Fire eller fem bøker med humor og uten moralsk pekefinger.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

LilleviReadninggirl30Tor-Arne JensenKirsten LundBjørg RistvedtAnette SHarald KVanja SolemdalOleElin Katrine NilssenBenedicteHanneKaramasov11HegeTorIngvild SSigrid Blytt TøsdalKaren RamsvikJulie StensethHilde H HelsethAnne Beth Amdal VoldMorten BolstadMarianne MTheaJan-Olav SelforsHeidi BBKikkan HaugenRune U. FurbergSynnøve H HoelMaud Jeanette Nygren WollGeir SundetReidun SvensliHanne Kvernmo RyeSigrid NygaardGroVibekeLisbeth Kingsrud KvistenConnieHarald AndersenMarit Høvde