Hei bokelskere!
Jeg vurdere en spontantur til sør- og/eller mellom Amerika. Dette er land jeg vet svært lite om. Derfor lurte jeg på om noen her har tips til noen gode bøker som tar handling på disse stedene, og gjerne forteller litt om historien og kulturen deres. Spurte om det samme da jeg skulle på reise rundt i Asia og fikk mange bra tips.
På forhånd takk :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Reiseforberedelsene til Den Dominikanske Republikk - kan godt inneholde The Feast of the Goat av Mario Vargas Llosa. Jeg anbefaler deg også å ta en titt i Caribbean Review of Books, der vil du finne tips om hva som rører seg i det litterære Caribbean i dag.
Og om du tar på deg syvmilsstøvlene så kanskje du rekker denne litteraturfestivalen også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest mye fra regionen i det siste; Lyden av ting som faller, 2666, Eksilets grenser. Ingen av disse er opplagte "glede seg til reisen"-romaner, litt dystrere bøker. Ville evnt anbefalt den første. Mario Vargas Llosa skriver fargerikt - også har du jo gode gamle Isabel(le) Allende. Sjekk også boktilreisen.no :-) Dominikanske er det vanskelig å finne noe fra...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men tante Wikipedia kan hjelpe med romaner fra Den dominikanske republikk! Se bare:

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Novels_set_in_the_Dominican_Republic

Av disse har jeg selv bare lest How the García Girls Lost Their Accents og In the Time of the Butterflies, begge av Julia Alvarez. Det begynner å bli noen år siden, men jeg husker dem som positive leseopplevelser. Og det er flere andre av romantitlene på Wikipedias liste som jeg har lest positive anmeldelser av.

...Og jeg oppdager at i alle fall engelsk Wikipedia (den som har lyst, kan jo sjekke andre språk også) har mange slike lister over Novels by country of setting: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Novels_by_country_of_setting. Kjekt å vite - i likhet med trådstarter liker jeg å forberede reiser ved å lese skjønnlitteratur fra reisemålet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kanskje det til og med er noen som husker Graham Greenes Gjøglerne (The Comedians) fra 60-tallet en gang? Riktignok utspiller det meste seg i Haiti, men det tangerer jo Den dominikanske republikk, og noen av Greenes hovedpersoner så seg nødt til å søke tilflukt i nabolandet for å unnslippe Tonton Macoutes. (Skjønt Trujillo var vel heller ingen smågutt blant diktatorene på den tida, som det blant annet også framgår av historien om Las Mariposas av Julia Alvarez - god bok! ). Greene fikk for øvrig så ørene flagret i en pressemelding fra Papa Doc etter at The Comedians var kommet ut - han ble blant annet kalt løgner, spion og narko-vrak uten begrep om virkeligheten på Hispaniola.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Graham Greene er vel alltid aktuell - og nær sagt uansett verdens del? Nå skal ikke jeg påstå at jeg har lest så mye av ham - men jeg vil absolutt påstå at jeg skal lese mer Greene! For det jeg har lest, har jeg likt. Bra forslag, Marit - har ikke "The Comedians" blitt filmet også, forresten? Jo visst - sågar med Richard Burton og Elisabeth Taylor i hovedrollene. Og Alec Guinness (før han ble adlet, tydeligvis). Edit: Og i andre roller: Peter Ustinov. Og Lillian Gish.Den onde øya/The Comedians (1967)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

The farming of bones, eller Ved elven Massacre som den heiter i norsk omsetjing, er den einaste eg har lest av bøkene på denne wikipedia-lista. Den var ganske bra, meiner eg å hugse.

PS - det har blitt noko kluss med wikipedia-lenka di

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, bøkene til Edwige Danticat fikk ganske mye oppmerksomhet da de kom ut, og de er blant dem jeg har lest positive anmeldelser om - og tenkt at jeg burde lese...

Takk for at du gjorde meg oppmerksom på at lenkene til Wikipedia ikke virker - problemet er at de er riktig satt opp; det ser ut som om bokelskere.no ikke liker kategori-sidene til Wikipedia, mens vanlige artikkel-serier er greit! Pussig.... Jeg prøver å sette inn den første lenken som ikke virker, i fulltekst: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Novels_by_country_of_setting - for å teste om dét går bedre. (Men jeg har en teori: URL-ene til kategori-sidene har en kolon i strengen - skulle det være den som lager kluss?) Edit: NIKS, for det alternative lenkeoppsettet jeg brukte nå, ser ut til å virke finfint. Pussig, nok en gang - men da endrer jeg de to kategori-lenkene i forrige innlegg også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis du går på et bib og spør etter Jordens folk , så er det bind 3, 4 og 5 som er aktuel for deg. Fant hele serien på 10 bind på lokalbi i Levanger

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker
Argentina: "Mine foreldres ånd stiger i regnet"
Brasil: "Fallet-dagboknotater", "City of God"
Colombia: "Lyden av ting som faller"
Diverse: "Reise i gult lys" av Line Baugstø
Mexico: "En bønn for de bortførte" av Jennifer Clement

Filmer:
"Innocent voices" El Salvador
"Maria full of Grace" Colombia
"Central Station" Brasil
"The Official Story" Argentina
"No" Chile

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er Brasil eit av dei mulige alternativa? Eg er veldig begeistra for den brasilianske forfattaren Jorge Amado (1912-2001). Det er ikkje så mange av bøkene hans som er å få på norsk, dei einaste eg veit om er Tereza Batista og Det store bakholdet, eg har ikkje lest desse enno, og kan ikkje seie så mykje om korleis dei er.

Amado la handlinga i mange av bøkene sine til delstaten Bahia, og dei inneheld rike og mangfoldige skildringar av folkelivet der. Eg vil spesielt halde fram Gabriela Cravo e Canela (sjå bokomtalen), denne er å finne på engelsk som Gabriela, Clove and Cinnamon. Ei anna av dei mest kjende bøkene hans som eg vil anbefale er Capitães da areia, eller Captains of the sands på engelsk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sanneleg, når eg sjekkar på Nasjonalbiblioteket (mitt beste sjekketriks!) så ser eg at det er fleire bøker av Jorge Amado enn eg visste om som er oversatt til norsk, mellom anna dei to eg anbefaler i posten over.

Her er pr dato Amado-katalogen på Nasjonalbiblioteket:

1 - Jubiabá (1935), på norsk Negeren fra Bahia, Ny dag, 1957, oversatt av Torbjørn Bergstrøm.

2 - Capitães da areia (1937), på norsk Strandens herrer, Ny dag, 1955, oversatt av Lise Lindbæk.

3 - Gabriela, cravo e canela (1958), på norsk Gabriela, nellik og kanel, Gyldendal, 1964, oversatt av Axel Segelcke Seeberg.

4 - Tereza Batista cansada de guerra (1972), på norsk Tereza Batista, Den norske bokklubben, 1988, oversatt av Anne Elligers.

5 - Tocaia grande (1984), på norsk Det store bakholdet, Gyldendal, 1990, oversatt av Kjell Risvik

Fem ulike oversetjarar på fem bøker, før eller seinare må eg bla litt i dei for å sjå korleis dei ulike har tilnærma seg Amado sin skrivestil. Eg merkar meg også at forlaget Ny dag, som var tilknytt Norges kommunistiske parti, tilsynelatande mista interessa for Amado etter at han melde seg ut av kommunistpartiet på slutten av 1950-talet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

se mine lister over bøker fra Sør og Mellom Amerika. Har en del fakta bøker. Spør på bib.
Paulo Coelho Gabriel Garcia Marquez, hvor skal du?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar. Ser at listene dine for sør og mellom Amerika er tomme.. Jeg tenker å dra til Den dominikanske republikk, men det kan fort endres. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

se på listene for Jordens folk, alle verdens land, verdens folk osv osv. Der finnes de...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det skjønner jeg ikke noe av... Skal legge dem inn på nytt....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men bokhyllene dine for Sør- og Mellom-Amerika er jo tomme?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tor-Arne JensenKirsten LundPiippokattaINA TORNESTore OlsenPer LundAndreas BokleserJarmo LarsenStig TEllen E. MartolMarianneKarina HillestadTatiana WesserlingLailaÅsmund ÅdnøyHeleneBenedikteCecilie69Daffy EnglundLeseberta_23IngeborgTine SundalSol SkipnesTore HalsaBjørg Marit TinholtAnniken BjørnesNorahSynnøve H HoelMorten GranheimEvaStein R. OlsenJulie StensethBjørg L.Harald AndersenTove Obrestad WøienBente NogvaIngvild STone SundlandEli HagelundKristin