Eg har nok opplevd noko av det same, om enn ikkje med så stor variasjon som eksempla du nevner. Og ser ein bort frå trivielle variablar som t.d. fontstorleik, linjeavstand og antalet blanke sider pga kapittelskifte så er eg samd i at språkkvalitet og lesaren sitt engasjement er det viktigaste for lesetempo målt i antal sider.

Men eg vil ikkje, og det har vel heller ikkje du gjort, setje likheitsteikn mellom "god språkkvalitet" og "rask lesing". Enkelte bøker har mektig flott språk, men tek tid å kome seg igjennom fordi ein må stoppe opp og tenke undervegs, kanskje endåtil lese opp att eit avsnitt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Når det gjeld det du kallar trivielle variablar, så opplever eg at det har mykje å seie. Skriftstorleik, linjeavstand, kor lange linjene er og kvaliteten på trykket er eg veldig kjenslevar for. Eg har gitt opp bøker på grunn av slike problem, men klart å lese dei fint når eg har funne ei betre utgåve.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriftstørrelse og linjeavstand har mye å si for meg. Det samme har setningenes lengde. Bøker med lange setninger/mange bisetninger, synes jeg har et minus, rent språklig. Selv om dette hittil ikke har medført at jeg har gitt opp noen bok. I de tilfeller jeg har avbrutt en bok, har det vært pga det innholdsmessige.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Både bokas innhold, språkkvalitet og leserens engasjement betyr mye mht lesehastighet, etter min mening. Selv blir jeg lett frustrert når jeg leser bøker med lav språkkvalitet. F-eks dersom forfatterens budskap formidles såpass dårlig at jeg flere ganger må lese avsnitt om igjen. Jeg har erfart at endel forfattere er dyktige til å formidle komplisert stoff på en lettfattlig måte. Men som du sier, jeg setter ikke automatisk likhetstegn mellom god språkkvalitet og rask lesing. Jeg har lest mange bøker med godt språk, som det har tatt tid å fullføre, fordi innholdet har vært sterkt eller tankevekkende.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikIngunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandiKirsten LundTrude JensenGitte FurusethTone SundlandJon Torger Hetland SalteAlice NordliIngvild SMonica CarlsenChristoffer SmedaasRoger MartinsenTove Obrestad WøienBjørg Marit TinholtkntschjrldHanne Kvernmo RyeLene AndresenLeseaaseSissel ElisabethTurid KjendliemgeelmeKjerstiFindusGrete AastorpBerit RStine SevilhaugTherese HolmBeathe SolbergHarald KPrunellaLailaHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar h