/host/
Bare et lite innspill fra sidelinen, om jeg må. Hva som er "eldre" eller "nyere" bøker vil nødvendigvis være subjektivt, avhengig av den enkeltes alder og lesning (hvor langt tilbake i litteraturen man har pløyd). Litterære epoker glir tidsmessig over i hverandre. Om det er et poeng å finne grupper av bøker med distinkt forskjellig stil, kan det kanskje være mer fruktbart å velge bøker fra to forskjellige stiler/epoker uavhengig av årstall. Eller kanskje fra to klart adskilte tidsspenn, med f,eks 10, 20 eller 50 års mellomrom.
/forsvinner igjen/

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Eg har gått i tankar om ein meir statistisk, og i teorien forholdsvis presis, måte å dele inn bøkene i "eldre" og "nyare" på. Dersom ein ynskjer (og det gjer i alle fall eg) at tilfanget av bøker skal vere omlag like stort i begge gruppene, kan ein rett og slett ordne alle bøker etter årstalet dei kom ut, og så finn ein medianverdien, d.v.s. det årsskiftet der det er like mange bøker som er frå før dette årsskiftet som det er bøker etter dette årsskiftet.

Så spørs det kva eg meiner med alle bøker. Ideelt sett burde dette ver alle bøker som er utgitt i verda nokon gong, men av praktiske grunnar er det vel naturleg å avgrense det til bøker som er tilgjengelege på norsk. Har søkt litt på Statistisk Sentralbyrå sine sider, men har så langt ikkje kome over nokon statistikk som angir dette med noko særleg presisjon langt tilbake i tid.

Kanskje er det nokon av dei bokelskarane som jobbar på bibliotek (eg har sett at det er mange av dykk) som har tilgang til statistikk over tilgjengelege skjønnlitterære bøker sortert på året bøkene kom ut? I såfall vil ein slik statistikk vere eit godt underlag til å setje eit teneleg skilje mellom "eldre" og "nyare" litteratur.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En riktig så interessant tanke! Siden jeg er litt over gjennomsnittlig interessert i det kvantifiserbare, begynner jeg naturligvis å spekulere på hvordan den kumulative empiriske fordelingsfunksjonen vil se ut... vil tippe at man bør opp i 75-persentilen (skillet mellom de75% eldste og de 25% nyeste; http://en.wikipedia.org/wiki/Percentile) eller høyere for å få fram et skille mellom 'eldre' og 'nyere' i samsvar med allmenn subjektivitet, men dette hadde det vært interessant å vite mer om.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som du ser av kommentarane i denne tråden så varierer jo den subjektive oppfatninga av kva som er "nyare" mellom "siste 25 år" og "siste 100 år". Dersom ein tek utgankspunkt i bøker som har kome ut på norsk, vil eg intuitivt gjette på at medianverdien havnar ein plass mellom 1960 og 1970, Men det skulle ha vært fryktelig moro å sjå ein ordentleg statistikk på dette.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for et interessant innspill! Jeg har vært inne på samme tanke selv, men kjenner ikke litteraturhistorien godt nok. Har også tenkt at metoden kan bli enda mer tidkrevende for Kjell, vår organisator, å gjennomføre.

Jeg håper du vil utdype dette litt mer, ev. komme med et par konkrete forslag/eksempler, før du /forsvinner igjen/, geitebukkskjegg :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Astrid Terese Bjorland SkjeggerudKirsten LundJarmo LarsenVannflaskeTanteMamieNinagretemorBente NogvaCarine OlsrødritaolineReidun SvensliGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseKaren RamsvikMarit HåverstadEmil ChristiansenTatiana WesserlingBenedikteLilleviReadninggirl30Tor-Arne JensenBjørg RistvedtAnette SHarald KVanja SolemdalOleElin Katrine NilssenBenedicteHanneKaramasov11HegeTorIngvild SSigrid Blytt TøsdalJulie StensethHilde H HelsethAnne Beth Amdal VoldMorten BolstadMarianne M