FRIST FOR Å FORESLÅ NESTE BOK:
tirsdag, 18. november kl. 21.00
Kategorien er Nyere verdenslitteratur (etter 1945, unntatt nordisk litteratur), og hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok, som vil bli med i en avstemning senere.
Begrunn gjerne ditt forslag, og fortell litt om boka, evt. med link(er) til relevante nettsider.
Og det er tillatt å diskutere eget og andres bokforslag.
VELKOMMEN MED INNLEGG.
(Lesesirkelens hovedtråd finner du her)
Viser 13 svar.
Tirsdag 18. november kl. 22.00
Det kom inn forslag på åtte bøker.
For å være med på å velge hvilken av dem som skal være neste bok ut i lesesirkelen, gå til:
LESESIRKEL 14/15. Valg av Nv2
Mitt forslag er Stoner av John Williams. Denne romaner står høyt oppe på leselisten min.
Jeg foreslo den i forrige runde, men overså da hvilken kategori vi skulle velge fra. Nå som vi befinner oss i kategorien verdenslitteratur etter 1945 benytter jeg muligheten til å få boken med som et av alternativene.
Kopiert litt fra avisanmeldelser:
I korte riss skisserer Williams hva det vil si å være menneske. Hans innsikt i menneskesinnet synes grenseløs. Presist og tidvis poetisk oppsummerer han ulike menneskers karaktertrekk og skjebner.
Det er ikke godt å si hva det er ved denne boken som griper fatt i deg. Som all stor litteratur rommer den noe udefinerbart – ja, noe magisk – som du hele tiden fornemmer uten helt å klare å sette ord på det.
For Stoner er ingen driftig lettvekter, akkurat. Dette er stillfarende og melankolsk romankunst for folk som liker å dvele ved detaljer, lese setninger om igjen og bla tilbake for å finne ut hvordan forfatteren sådde frø til det som skulle bli bærende bilder og scener.
Jeg har slettet mitt første forslag til Nv2 ("Åndefjellet").
Én av grunnene er at jeg har mer lyst til å gjenlese (etter mange år) 1984, og da gjerne som en felleslesing her i lesesirkelen.
Mitt forslag:
1984 av George Orwell.
Andre grunner til endring av forslag:
Jeg har en følelse av at "1984" blir mer og mer aktuell (overvåking, konformitet etc.), dessverre.
Det er foreløpig foreslått bøker bare fra den ikke-vestlige kulturkrets, så det kan bli spennende å se hvordan en gammel europeisk traver hevder seg i selskapet.
Her var det allerede mange spennende forslag.
Jeg har blitt inspirert til å nevne en bok som har handling fra Afghanistan. Afghanistan er et spennende land med en rik og voldelig historie, den historien benytter forfatteren seg av i denne boken. En kvinne trosser de strenge reglene for å hjelpe familien sin så de kan slippe unna forholdene i Afghanistan, dette skal hun gjøre ved å lære de cricket. Tittelen er ganske lys, men denne boken tar opp mange dypere temaer som kvinneundertrykking og tvangsekteskap.
Mitt forslag er Den talibanske cricketklubben av Timeri N. Murari.
God ide å bevege oss utenfor "kjerneområdet". (Her er det allerede kommet flere gode forslag!) Jeg vil gjerne lese mer av Amitav Ghosh. Jeg har lest de to første bøkene i Ibis-trilogien og likt dem godt, men den siste boka kommer visst ikke før neste år, så i mellomtida kan jeg tenke meg å lese noe annet av denne forfatteren. Mitt forslag blir dermed Amitav Ghosh: Tidevannslandet
Jeg vil til India jeg. De bøkene jeg har lest fra India har fascinert meg stort; blant andre Balansekunst og Midnattsbarn. Derfor ønsker jeg denne gangen å nominere mursteinen En passende ung mann av Vikram Seth. Alt jeg har lest om denne har gjort meg overbevist om at dette er en stor fortelling. Boka har jeg hatt stående i bokhylla i mange år fordi jeg "sparer" den, men nå er det kanskje på tide å lese den?
Om eg skulle foreslå ei bok som skildrar ein svært framand kultur, så skulle det vere Tapte døtre av Xinran...få bøker har gjort større inntrykk på meg....
Eg vel likevel ei bok som eg har svært lyst til å lese, nemleg Haren med øyne av rav av Edmund de Waal. Den blir mitt forslag denne gongen fordi:
1. Boka av de Waal fortel om ei gåte knytta til ei samling av antikke japanske netsuker i hans eigen familie, og vi må innom Odessa, Paris, Wien og Tokyo - og den fortel også om hans jødiske familie under nazismen.
2. Boka er ei blanding av familiehistorie, forteljing, detektivhistorie mm, og ei bok som har engasjert mange, og...
3. Den er ikkje så lang, 333 sider, som kan vere ok i ei travel førjulstid( for mange)
Kan elles fortelle at vi har ein november utanom det vanlege her i nordvest, med eit lys som vi sjeldan ser. Ha ein flott søndag der du er!
Mitt forslag er den palestinske forfatteren Izzat al Ghazzawi med boka Sannheten sover. Den har stått i "Skal lese" hylla mi ei stund nå.
For dei tre førre verdslitteratur-bøkene (to eldre og ein nyare) har vi holdt oss innanfor eit avgrensa geografisk og kulturelt område. England, Russland og Frankrike, historisk sett europeiske stormakter både politisk og kulturelt, og med rike litterære tradisjonar. Slik sett er det jo ikkje ulogisk at ein ofte landar på bøker frå desse landa.
Denne gangen ynskjer eg at vi løfter blikket utanfor Europa, og gjerne utanfor den vestlege kultursfæren om ein kan nytte eit slikt generaliserande uttrykk. Derfor foreslår eg ei bok frå ein nigeriansk forfattar. Den forholdsvis unge Chimamanda Adichie har fått mykje ros for bøkene sine. En halv gul sol handlar etter det eg forstår om Biafra-krigen på slutten av 1960-talet, eller at den i det minste er eit bakteppe for handlinga. Dermed venter eg at ein, i tillegg til å bli kjend med ein afrikansk forfattar, også kan lære litt om dei politiske tilhøva i Nigeria.
Nemnde eg at bøkene blir omtala som velskrivne? Eg gjorde det visst nett no.
Jepp. En halv gul sol er mitt forslag.
ha! Den holder jeg på med nå!
Redigert for å tilføye at: I begeistringen glemte jeg å si at jeg kan absolutt anbefale den, også! Jeg har tidligere lest hennes nyeste roman, "Americanah", og det var da jeg ble overbevist om at alle ovasjonene som har blitt "Half of a Yellow Sun" til del, måtte få konsekvenser for leseprogrammet mitt. Når man leser Adichie kan man med fordel også føye annen afrikansk skjønnlitteratur til leselisten - bøkene hennes (de halvannen jeg har lest) foregår til en stor del blant akademikere med litterære referanser...
Tommelen opp for Adichie! Eller en annen afrikaner.... Eller i alle fall en ikke-vestlig forfatter....
Denne boken leste jeg for noen år siden og likte den så godt at jeg gjerne leser den igjen.