Kan de herværende eminente bokelskere hjelpe meg med å finne noen historiske romaner med handling lagt til Nord-Norge før 1800? Jeg ble spurt, men kom til kort.

Bøker med tilknytning til Christian IV's sjøreise i 1599 er ikke av interesse i denne sammenhengen,

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Takk til alle dere som kom med gode innspill som svar på innlegget ovenfor! Jeg tillater meg å samle alle forslag, også de jeg selv har gravd fram, her. For egen referanse, og evt, til nytte for andre som måtte besøke denne tråden senere. Tusen takk, alle sammen!

  • Aina Basso: Inn i elden Fra heseprosessene i Finnmark på 1600-tallet.
  • June Sofia Strask: Fandens friller Også den med motiv fra hekseprosessene.
  • Dag Ove Johansen: Den hvite søvnen (1991) Første bind i trilogi om Komsa-kulturen i Alta for 10.000 år siden
  • Kåre Fasting: Skip uten ror (1950) Om et handelsskip fra Kreta som havarerte på Røst i 1431
  • Frid Ingulstad: Månedøgn (1990) 1432. Kjærleik med mannskap fra samme skip
  • Leif Lillegard: Landkjenning på Røst (1989). Samme skip og havari
  • Haakon Bugge Mahrt: Rømlingen fra Vardøhus (1961) Vardøhus festning 1791
  • Kjell Sandvik: Vindmarkene (1992) 1700-tallet, Sameland, hovedsaklig Finnmark. 4 bind.
  • Bente Pedersen: Raija-serien. Serie på 40 romaner fra Nord-Norge på 1700-tallet.
  • Bente Pedersen: Trollkvinne-serien. Romanserie fra Finnmark på 1600-tallet.
  • Ståle Botn: Hammer og kors Om skalden Øyvind Skaldespiller på 900-tallet
  • Thorvald E. Solberg Kors eller hammer - Håvard Erlingsson Blant vikinger i Nordland
  • Ottar og Wulfstan To reisebeskrivelser fra Nord-Norge og Russland i vikingtiden.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bente Pedersen, en av Norges mest produktive forfattere har skrevet en historisk romanserie fra Nord-Norge på 1700-tallet, men hun er kanskje ikke aktuell. Serien handler om Raija som av nød blir solgt til flyttsamene. Jeg har ingen erfaring med denne serien selv, men tenker at det hadde vært en god hjelp med litt mer informasjon om hva vedkommende er ute etter. Og Nord-Norge er et stort område. Jeg ønsker å hjelpe, men vil gjerne vite litt mer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takker, Bente Pedersen er notert :-)

Hva vedkommende er ute etter... tja, foreløpig alt innen emnet, tror jeg.

Editering senere ....og "vedkommende" takker så mye for alle forslag, hvilket herved er overbrakt :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En bok jeg leste i Januar handler om en handelstur til Nord-Norge og Russland, Ottar og Wulfstan - To rejsebeskrivelser fra vikingetiden. Jeg lånte den på fjernlån. Ottar dro til Nord-Norge og Wulfstan til Balticum. Ottars reise har også sitt eget kapittel i boka Norske maritime oppdagere og ekspedisjoner - gjennom tusen år.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den samme Bente Pedersen er aktuell med en ny serie i disse dager. Den heter Trollkvinne og handlingen er lagt til Finnmark i 1660-årene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fant en. [Fandens friller av June Sofia Strask. Også den med motiv fra hekseprosessene - likt annelingua sitt tips lenger nede.

Så fant jeg en veldig nyttig kilde: "Historiske romaner for voksne : en litteraturliste" fra 1995. Indeksert på tid, person, sted, mv. Jeg lister i fleng, for eget bruk og evt. andres avbenyttelse:

Men også her er nok det meste materialet post 1800.

(Editering: Bokliste flyttet til eget innlegg)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fant også en (til), tror jeg: romanen "Hammer og kors" fra 1995, der forfatteren Ståle Botn forteller historien om Øyvind Finnsson Skaldespille. Øyvind var en historisk person som døde på Alstahaug i år 990 e.Kr. - jeg bare tipper at den historien må dreie seg mye om Nord-Norge, all den tid forfatteren forteller på sin egen hjemmeside at han selv er født på (i?) Sandnessjøen og fortsatt bor der....

Og siden jeg fant digitalutgaven av romanen "Hammer og kors" på bokhylla.no, sjekket jeg første side: og der starter i alle fall romanen på Alstahaug!

Men bokhylla.no inneholdt flere spor. Der fikk jeg også opp digitalutgaven av romanen "Kors eller hammer - Håvard Erlingsson" fra 1945 - forfatter Thorvald E. Solberg starter handlingen blant vikinger i Bindalsfjorden, som ligger i Nordland i følge Google. Og denne romanen nevnes såvidt på en nettside om en gård i Gildeskål - nok en gang takk til Google!

Romanen "Kors og hammer" fra 1917 viser seg derimot å være et blindspor - selv om bokhylla.no's digitalutgave av romanen "Kors og hammer" viser seg å stamme fra Brønnøysunds folkeboksamling. Denne romanen av Hans Hegna starter i alle fall handlingen på Ringerike - men vi befinner oss fortsatt blant vikinger. Den som vil drive grunnforskningen videre, kan jo sjekke om Hegna og hans vikinger beveger seg nordover utover i romanen.... ;P

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk igjen. Nå begynner det å ligne noe :-)

(Men jeg begynner å få en følelse av at det er merkelig få historiske romaner fra Nord-Norge (før 1800)? Sørpå er det jo knapt en holme eller et veikryss som ikke har avfødt minst et historisk drama i bokform. Er historisk romandiktning om Norges største og mest dramatiske landsdel et ikketema for landets forfattere - eller er denne undersjangeren bare veldig dårlig eksponert?)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ellen Martol tipser i denne tråden om at forfatteren Aina Basso skal delta i samtale om historiske romaner på Riksarkivet 14.10.14. Kanskje dette er interessant for deg - eller for personen som stilte deg spørsmål om nordnorske historiske romaner?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takker! Tipset er videresendt - og selv skal jeg sørge for å få med seancen på YouTube :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må nok satse på YouTube, jeg også! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aina Basso kom for et par år siden med en roman om hekseprosessene i Nord-Norge. La meg se... ja, her: "Inn i elden" heter den. Jeg har ikke lest den selv, men den fikk bra kritikker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Flott! Ser boken var Bragepris-nominert også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Stine SevilhaugEllen E. MartolTone SundlandNinaHarald KMads Leonard HolvikTorill RevheimElisabeth SveeNicolai Alexander StyveEirin EftevandBeathe SolbergToveIngvild SIreneleserRandiASiljeAnn EkerhovdVibekeMarianne_Hilde Merete GjessingTrude JensenMette-MJulie StensethKirsten LundMonica CarlsenTrineBeate KristinMarianne  SkageNabodamaAkima MontgomeryIngeborg GIngeborgGro-Anita RoenAlice NordliHilde H HelsethBjørg  FrøysaaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne Berit GrønbechsiljehusmorSynnøve H Hoel