Teatermanus og turistbrosjyre?
Jeg synes sammenligningene halter litt.
Jeg er enig med deg at det blir mye informasjon på få sider, men dette er et skjønnlitterært verk som har andre kunstneriske kvaliteter enn faglitteratur / sakprosa, f.eks. bruken av språket, fortellerstil etc.
Kjell G sier at romanen kan karakteriseres som tilhørende realismen. Er det riktig?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Turistbrosjyre ble kanskje litt feil, og ga et mer negativ inntrykk enn det som var hensikten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Med teatermanus mener jeg at jeg får en opplevelse av at det er sånn regissøren av et teaterstykke ville ha instruert skuespillerne og beskrevet omgivelsene for å få de til å sette seg inn i det. Det har mer med måten forfatteren formidler karakterene utseendemessig enn personlighetene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg synes det var ei fin samanlikning, eg

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er flere store norske og utenlandske forfattere som har slik stivestil, utmalende og dvelende i sine beskrivelser om personer og miljø.
Vi må huske på når denne boka blei skrevet med den tids stil (boka er fra 1835) jeg synes det blir litt feil om en sammenligner gamle bøker med nåtidens skjønnlitteratur

Fra Norske store leksikon: Realisme-litteratur Den litterære retning som prøver å beskrive virkeligheten og livet så objektivt og nøkternt som mulig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det slo meg akkurat nå at bildet av spisestuen, leieboernes skitne servietter og dagligstuen vil sitte, antakelig lenge etter at jeg er ferdig med denne boka.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hvis man ikke har lest noe særlig eldre litteratur blir det ganske naturlig å sammenligne med nåtidens skjønnlitteratur, fordi det er det eneste sammenligningsgrunnlaget man har. Jeg kjenner at det er helt klart "ei kneike" å komme over for min del, å ikke ha noe å sammenligne med.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det går sikkert fint å komme over "kneika", og det er bra om du kan sammenligne med samtidslitteraruren. Håper du vil fortelle hva som er likheter og forskjeller underveis (litt har du jo skrevet om allerede)
Jeg tror vi er en gjeng med individualister med forskjellige interesser og lesevaner.
Lesesirkelen er et forsøk på å samle folk som er interessert i felleslesinger av (skjønn)litteratur.
For å få variasjon fra bok til bok, er vi blitt enige om fire kategorier, som tilsammen omfatter litteratur fra hele verden og fra alle tidsepoker. Kategoriene går i en fast turnus.
I hver kategori kan bøker velges fra ulike sjangrer: prosa (romaner, noveller), drama og lyrikk + evt. undersjangrer.
Om boken som blir valgt ikke faller i smak, er det greit å avstå fra felleslesingen.

Jeg må visst repetere de første sidene. Fikk nok ikke helt med meg hvem som er hvem, og det er nok bra å holde rede på nå som det blir mer handling, samtaler og situasjoner.

Lykke til videre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Akima MontgomeryRoger MartinsenKirsten LundHarald KLene AndresenEvaSynnøve H HoelTonjeRisRosOgKlagingPiippokattaJohn LarsenTheaAnn ChristinRandiAgretemorTone HJulie StensethGrete AastorpGladleserDaffy EnglundReadninggirl30MarianneNAvasomniferumBjørn SturødHanne Kvernmo RyeAnne Berit GrønbechHilde Merete GjessingWenche VargasJarmo LarsenKaramasov11MaikenFlyvebladTine SundalLesevimsaNorahIvar SandLeseaaseFindusEllen E. Martol