Hm. Hva er nå dette? En liten nesten kvadratisk bok med beskrivelsen "dikt & prosa om artisten og låtskriveren Jeff Tweedy. Frontfigur i bandet Wilco". Gjendiktning av tekstene hans? Næh. Oversettelser? Næh. Biografi? Nope. Dette er en blanding av dikt, anekdoter, faktaopplysninger, fiktive intervjuer som i sum beskriver store deler av livet til hovedpersonen Tweedy.

De av dere som aldri har hørt om Jeff Tweedy, Wilco, Son Volt eller Uncle Tupelo forstår neppe noe som helst verken av boka eller denne lille omtalen. Men kanskje noen av dere går forbi den i en bokhandel eller på et bibliotek, plukker den opp og blir nysgjerrig. Kanskje dere så leter fram litt musikk fra de nevnte artistene. Da blir dere kanskje like begeistret over Tweedy som det forfatter Stian Johansen. Wilco (og Son Volt) er jo virkelig band som dyrkes av fansen. Og ja: Jeg er en av dem.

Jeg har vært fan siden jeg første gang hørte albumet "No Depression" en gang på midten av 90-tallet. Platene til Uncle Tupelo, Son Volt og Wilco var en stor del av lydsporet til oppveksten min. Akkurat det har jeg allerede skrevet veldig langt om på bloggen min, så det trenger jeg ikke gjenta her. Jeg har en mistanke om at Johansen har et enda mer nerdete forhold til Tweedy enn det jeg har. Denne debutsamlingen kunne sånn sett endt med et ganske brutalt mageplask. At den ikke gjør det skyldes i første rekke at kjærligheten til artisten og musikken skinner så varmt igjennom de rundt 90 sidene. Johansen greier å skildre Tweedy som den skrudde originalen han er. Jeg er slettes ikke sikker på om en 400 sider lang biografi kunne gjort akkurat det på en bedre måte.

Forlaget er ærlige nok til å innrømme at boken langt i fra er for alle, men for noen svorne. Det er nok sant. Men det er alltid plass til flere Wilco-fans her i verden.


Trenger du en inngang til Wilco og Jeff Tweedy? Prøv denne Spotify-listen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Jeg er nysgjerrig på Wilco mv. Har kun hørt et par sanger og det funka bra i mine ører. Kan forøvrig nevne at Dagbladet har kjørt ett dikt hver dag i ei uke nå, henta fra "Jeff Tweedy, liksom". Det fenga meg bare sånn middels. Liksom...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke fått med meg Dagbladet-føljetongen. Men jeg vet med sikkerhet at det er en hel del Wilco-fans i kulturredaksjonen der, så det forklarer nok saken. Mitt favorittalbum er "Summerteeth". Det er langt i fra alle enige i. Men uansett et fint sted å startet i diskografien. Vi tar gjerne imot deg i fanklubben :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oppdaga nettopp at Jeff Tweedy skal spille på Sentrum Scene i Oslo 10.november, to dager etter Marianne Faithfull. Heldige er de som kan dra dit. Jeg bor i Odda i Hardanger og får en for lang reise. Men jeg er opprinnelig fra østlandet og har flere konserter bak meg, deriblant på Sentrum Scene en gåsehudkonsert med The Neville Brothers i - antagelig - 1992.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jo Stalsberg som styrer diktvalget på kultursida. D`herrer Rønning og Wandrup vil tru er i fanklubben. Kanskje jeg havner der også...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Jarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlPiippokattaTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie Stenseth