Jeg hadde en Per Petterson-periode hvor jeg bl.a. leste boka I kjølvannet. Der får hovedpersonen ei bok som heter Magre Mehmed av Yasar Kemal. Jeg har ikke funnet den boka ennå, men det førte til at jeg leste Tistlene brenner av samme forfatter - ei meget god bok. Magre Mehmed er fortsettelsen på denne.

Ellers vil også jeg anbefale John Fante og boka Spør støvet. Hovedpersonen Arturo Bandini har der fått utgitt novellen: Og bikkja gjødde til langt på natt. Denne novellen er han svært stolt av og kommer stadig tilbake til. Det er nesten sånn at du etter hvert begynner å tro at den er skrevet og leter etter den på bruktbutikkene rundt omkring. ;D

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 7 svar.

En liten rettelse, Bjørg. Magre Memed ble utgitt før Tistlene brenner, og han er en mytisk og heroisk karakter som går igjen i flere av Yasar Kemals romaner. Jeg leste sistnevnte ifjor, men ble ikke så veldig begeistret. Det ble rett og slett for fremmed og fjernt for meg. Tyrkia er et land jeg har liten interesse for, det kan muligens spille en rolle.

John Fante derimot ser jeg frem imot med stor glede. Spør støvet står i hylla, og jeg har akkurat lest et utdrag av Wait until spring, Bandini. Jeg forstår det som at den kommer før Spør støvet. Humra flere ganger mens jeg leste. Fante skal bli en fornøyelse som du og Karin og flere andre påpeker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, Wait until spring, Bandini er den første i Bandini-kvartetten - det er den jeg har lest, og jeg kan absolutt anbefale den. Her møter vi Arturo Bandini i oppveksten, og i de neste bøkene følger vi ham som voksen. Spør støvet er den tredje boken - på norsk Wikipedia finnes hele (?) bibliografien til Fante. Det kan se ut som om bok nr. 2 og 4 ikke er oversatt til norsk - men
om de har det, kan kanskje noen oppdatere Wikipedia-artikkelen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har sikkert rett med hensyn til rekkefølgen, Gretemor. Jeg tok det bare "på husken" uten å sjekke nærmere.
Det er fire år siden jeg leste Tistlene brenner, ser jeg. Jeg husker det som ei bok som beskrev føydalsystemet godt, litt eventyraktig (?), men først og fremst synes jeg den fikk fram hvilken belastning det kan være å bli oppfattet som en legende og prøve å leve opp til forventningene fra dem som har tiltro til deg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det siste du nevner med legende og forventninger husker godt og det er jeg enig med deg i :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tistlene brenner, kom den ut som bokklubb-bok for nokre tiår sidan? Har eit vagt minne om å ha sett denne i barndomsheimen. Må ta ein sjekk ved neste vitjing.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest Tistlene brenner og jeg las den med glede, så du bør absolutt se litt nærmere på den. Har også lest "Legenden om de tusen okser".
Jeg har enda flere uleste bøker av han i bokhylla. Så med tiden blir det nok mere av Yasar Kemal.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det stemmer, jeg har Bokklubb-utgaven som var månedens bok i juli 1977. Rød bok, hvitt smussomslag med en rød steilende hest. Har sikret eg mange gode Bokklubb-bøker på posesalg på loppis. Lykke til med jakten i barndomsheimen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

HeidiElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJennyMartinKjell F TislevollBjørg L.siljehusmorMorten JensenPiippokattaSigrid Blytt TøsdalAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEgil StangelandVigdis VoldBjørg RistvedtHilde H HelsethLene AndresenLailaTanteMamieKirsten LundGro Anita MyrvangTine SundalJulie StensethKarina HillestadHege HopenTone Maria JonassenJoannHeidi BellinoronilleEmil ChristiansenTove Obrestad WøienJan-Olav SelforsKikkan HaugenHilde Merete Gjessing