En uhøytidelig liten utfordring til beleste bokelskere:
Kan noen anbefale en eller flere skjønnlitterære bøker som virkelig overfører stemningen, den historiske referanserammen, følelsen av å leve i første halvdel av 1960-åra?
Gjerne midt i midten, men hele perioden 1960-65 er interessant. Mest ute etter bøker med handlingen lagt til Norge, men jeg er åpen for å få trykket inn inntrykk fra hele verden - og søker sansning heller enn analyse.
Eksempelvis brakte Tove Nilsens "Skyskraperengler" meg nærmere det jeg værer etter enn Anne B. Ragdes "Jeg skal gjøre deg så lykkelig" (som også var god). Her snakker vi "total immersion", som den proverbiale Amerikaneren sier ;-)
Viser 23 svar.
Jeg husker at jeg likte "Korsvei i jungelen" av Solveig Christov veldig godt da jeg leste den - ser den er fra 1959, men nær nok? Ellers tenker jeg at du bør lese samtidsromaner fra den akuelle perioden for å komme nær tidsfølelsen. Det er nemlig stor forskjell, har jeg merket.... Har f eks lest alle Agatha Christie, og elsker førkrigsbøkene hennes fra tredvetallet. Sammenlignet med underholdningslitteratur som FOREGÅR på tredvetallet, men er skrevet i våre dager, gir hennes bøker en helt annen følelse av å være i tiden....naturlig nok? Jeg tror det er vanskelig for nåtidens forfattere å unngå anakronismer, altså ved at forhold som er av nyere dato nevnes/skinner gjennom...
Interessant fotnote: Leste nettopp i Bill Brysons "At Home" om den store endringen i landeieres økonomiske kår i Storbritannia i førkrigstiden. Bl a ble det rundt århundreskiftet innført såkalte "death duties", arveavgift som vi ville kalt det, og den ble stadig skudd opp i årene som fulgte, sammen med andre former for skatter og avgifter på fast eiendom. For godseiere med mye jord og enorme herskapshus ble det vanskelig, og de endte med å selge kunstskatter og arvegods - eller gifte seg med rike amerikanere :) (Kunsten ble også solgt til rike amerikanere...blant annet...) Dette er forhold som er mye omtalt og til stede i Agatha Christies bøker, der man ofte støter på personer som er av de bedre klasser, men nå fattige (men edle...). Det er morsomt å lese det beskrevet av samtiden, synes jeg - eller "morsomt" er kanskje feil ord - interessant! Christie skriver også i de tidlige bøkene mye om etterdønningene av første verdenskrig, den Store Krigen, med alle som døde, og alle de hjemvendte soldatene.
Takk for et svært interessant innlegg! Jeg skal grave fram "Korsvei i jungelen". (Bokstavlig talt - jeg vet den finnes et sted blant flere kasser bøker jeg arvet for noen år siden). Av ren nysgjerrighet - kunne du ha lyst til å si litt mer om den boken som tidsbilde?
Helt enig i det du skriver om samtidsromaner - men likevel litt uenig. (Tvisynt dualist ;-) Forfattere som er samtidige med sin tekst fra for oss tidligere perioder gir meg ofte overraskende innblikk. Faktisk like mye med hva de utelater, hva de tar for gitt som hva de finner nødvendig å sette på papiret. Men er de ikke også upålitelige bademestre for en tidsbadende? Det skjønnlitterære badevannet tappet fra forfatterens nåtid kan være vel så forurenset som det hun kunne hente fra historiens dype brønn. Fordi, tror jeg, samtiden for en forfatter må være plastisk. Den er påvirkelig.
Interessant med Agatha Christie i forbindelse med mellomkrigstidens økonomi som skaper "utarmede" godseiere! På jakt etter rike amerikanske ekteskapskandidater som kan redde det forfallende herskapshuset.... Jeg leste nylig en novelle av John Dickson Carr ("Vampire tower", 1949). Ikke noe annet sted har jeg fått det kondemnale engelske familieslottets loslitte og småmugne fallitt mer inn under huden enn her. (Siden det er JDC, er det naturligvis også et lukket rom, en gammel forbannelse og en utmerket mordgåte med i ligningen ;-)
Har nettopp lest ut Den onde budbæreren av Mike Marqusee, om Bob Dylan. De første kapitlene ( halve boka) fikk meg til intenst å gjenoppleve egen oppvekst på denne tida. Hadde du sagt 1963 - 1969 er treffet enda større. Boka handler primært om Amerika, og ser på den gjensidige dialektikken mellom Dylan og USA/ Verden - men som nå var hendingene der viktige for vår kultur. Naturligvis var det mange ungdommer i Norge på denne tida Dylan hadde mindre betydning for, men for endel var han nok en av de viktigste påvirkningskildene. Skal man forstå radikaliseringa i 1968 og 1972 er denne boka en viktig byggestein. Men det er jo ei analyse/ debattbok da.
I Gunnar Staalesens trilogi om nittenhundretallet begynner tredje bind, 1999 Aftensang, i 1960. Hele serien er bra.
Denne skal jeg også bestille nå,må få lest den før konserten i Kristiansand !2/7!!
Takk for godt tips!!
Det blir spennende å høre om leseopplevelsen topper konsertopplevelsen. SekstitallsDylan topper definitivt 2000tallsDylan. - Men det er jo morro å se mannen synge levende.
Ifølge lunsjman på Twitter, Lars Helge Rasch, som også følger Tour de France:
kaggestad som 71-åring er bedre enn #BobDylan som 73-åring. #kristiansand #2tdf
https://mobile.twitter.com/lunsjmann
Spørsmålet til bokelskere som var tilstede: Var konserten bedre enn boka?
Ikke lenge siden jeg las boka, og det med glede. Det var også en stor glede å se han igjen i går kveld på Odderøya. Det går neimen ikke an å sammenligne boka med konsertopplevelsen.
Jeg sier ja takk, begge deler
Godt å høre Karen!
Takk, "Den onde budbæreren" bestiller jeg tvert! Gjør absolutt ikke noe om tidsspennet er litt større. Forøvrig har vel Bob Dylan sine røtter planta solid i mitt lille "målområde", med første albumutgivelse i 1962 (var det vel?).
Sidan vi er i USA; vi hadde felleslesing av Steinbeck førre haust/vinter, og i Travels with Charley prøver jo Steinbeck å ta pulsen på landet sitt anno 1960. Hugsar ikkje om du var med på felleslesinga, men sjølv likte eg denne boka godt.
Enda et godt tips. Takker! Setter denne på venteliste A foreløpig :-)
Forresten - ypperlig anmeldelse!
Takk, Jostein, Ellen og Tarjei - utmerkede anbefalinger, alle nå på leselista :-)
Jostein, Hovlands "1964" har jeg faktisk i hylla. Av en eller annen grunn trodde jeg at jeg hadde lest den, men så har jeg blandet den sammen med en annen av mannens bøker. Så en ekstratakk for den 8-) Ellen, "Oppvekst i Andeby" var helt ukjent for meg, gleder meg! Og Tarjei, takk for "Vidunderbarn" - den burde jeg ha kommet på av meg selv, en virkelig betimelig påminnelse :-)
Det er kanskje ikkje naudsynt å nemne det, men sidan du har lest, og likte, Skyskraperengler, som eg ikkje har lest, så er det kanskje også grunn til å tru at du vil like Skyskrapersommer, som eg har lest og likte godt.
Ja, jeg likte også Skyskrapersommer. Hørte den som lydbok for noen år siden, lest av Tove Nilsen selv. Anbefales absolutt. ("Det er forfatter'n som leser"). Stemningsfull oppvekstroman, tilsmers med noen flotte tidsbilder fra Trondhjem :-)
Jeg hadde heller ikke hørt om Oppvekst i Andeby, enn si om forfatteren Audun Briseid - men både den boken og andre av ham fant jeg på www.bokhylla.no. Her er lenken til digitalutgaven av Oppvekst i Andeby - jeg liker starten, så jeg skal lese mer!
Supert at de lenket boka, for nå har jeg lest den digitale utgaven. Det gikk veldig greit, boka var ikke så lang og så var den lettlest.
Artige skråblikk fra en svunnen tid på 50-60-tallet, nikket gjenkjennende til flere ting der. Husker godt Vill vest-bladene - de var gull verd og ble lest om og om igjen....
Jeg har den i en halvspist utgave. Bikkja likte den og.
Mange av Per Pettersons første bøker handler jo også om oppvekst i Oslo på den tiden, uten at jeg her og nå kan gå inn på hvilke.
Eg tenker på Ragnar Hovland sin 1964. Den stend ulest i bokhylla mi (har nyleg kjøpt den), så eg skal ikkje påstå at den stemmer 100% med ynskjet ditt, men ut frå det eg har lest om den ser den ut til å ligge ganske nær.
"Oppvekst i Andeby" av Audun Briseid, - den handler bare i Oslo, men gjengir stemningen fint.
Har fått tak i den, husker jeg så den på gratishylla sist jeg var på biblioteket og den sto der fortsatt. Har lest Skyskraperengler, så jeg tenkte jeg skulle lese denne også hvis den fortsatt var der og det var den.
Så bra! Artig å høre hva du synes, jeg har ikke lest den på førti år ;)
«Vidunderbarn» av Roy Jacobsen bør kanskje være aktuell?
http://www.aftenposten.no/kultur/anmeldelser/article3218899.ece#.U6Fk7i_NcSQ