Kanskje Kristian Lundbergs selvbiografiske Yarden er et eksempel på nyere arbeiderlitteratur? Jeg har ikke selv lest den ennå, men har den på lese-lista mi.
Ellers kan vel en del av bøkene til Gunter Wallraff også klassifiseres som moderne arbeiderlitteratur. (Beklager, men jeg finner ikke tøddelen over u-en på tastaturet :))
Viser 5 svar.
Yarden er et strålende eksempel på nyere arbeiderlitteratur!
Inspirert av Odins spørsmål, så lånte jeg boka på biblioteket denne uka og leste den ut i går. Han beskriver godt klassereisen begge veier, og arbeidsforholdene for arbeiderne med daglønn stemmer nok ganske bra, vil jeg tro. Dessverre. Men nå har jeg funnet ut at Yarden er den første boka i en trilogi. De to andre heter Og alt skal være kjærlighet og En hjemby. Så det spørs om det må bli en ny tur på biblioteket snart.
Så bra. Lundberg var ukjent for meg.
Sverige har hatt noen aktive miljø for arbeiderlitteratur - i alle fall fram til nylig - med blant annet min tidligere langtransportkollega David Ericsson (Truck Stop fra 1999, Red Light). Jan Fogelback (med to prikker over a'en) har også skrevet bøker fra sjåførmiljøet, bl.a Korjournal (med to prikker over den første o'en) fra 1979.
Fint at du trekker fram Wallraff. Hans reportasjer og undercover journalistikk er prisverdig, avslørende og spennende.
Yarden er bra. Et annet eksempel på en forfatter (poet) fra samtidssverige er Jenny Wrangborg, som har skrevet Kallskänkan (2010) og Vad ska vi göra med varandra (2014). Anbefaler å høre henne lese: https://www.youtube.com/watch?v=2yG7UlOhj4A.
Tusen takk. Will do!