Jeg har fått en ny favorittroman! Stoner en av disse bøkene det er vanskelig å forklare hvorfor er så bra. Romanen har ikke et voldsomt driv, er ikke morsom, men den er det beste jeg har lest på veldig, veldig lenge. Rammefortellingen er enkel – dette er historien om William Stoners tilsynelatende heller udramatiske og begivenhetsløse liv.

Ikke desto mindre rørte den ved noe i meg, denne vakre og stillfarende beretningen, noe jeg ikke riktig klarer å sette fingeren på.

Så vidt jeg har klart å lese meg til, fikk den amerikanske forfatteren John Williams (1922-1994) romanen første gang utgitt i 1965, og den solgte forholdsvis bra, men i 1972 var den utgått fra forlaget. Av grunner jeg ikke kjenner, er den nå, nesten femti år senere, blitt en bestselger. Selv hadde jeg ikke hørt om verken romanen eller forfatteren før jeg ble nysgjerrig på den etter å ha lest Julian Barnes’ anmeldelse i The Guardian i desember i fjor.

En rask sjekk på Haugen Bok, viser at den også kommer på norsk til høsten.

Jeg hørte den som lydbok, og synes oppleseren, Robin Field, fortjener all mulig ros for en utmerket tolkning. Og jeg hadde ikke før hørt den ferdig, før jeg lastet ned en ny lydbok av forfatteren, romanen Butcher's Crossing. Gleder meg til å ta fatt på den med tid og stunder, og håper den er like fantastisk.

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Min favoritt også - kan ikke huske sist jeg leste en slik gjennomført vakker roman. Alt i den er perfelt - handling, språk, komposisjon, persongalleri - jeg vil være skeptisk til en filmatisering av denne. En stor lese-opplevelse. Vil si, jeg hadde papirboken på engelsk, så lyttet jeg også lydbok - veldig bra opplesing på den norske.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, ikke sant? Den er helt fantastisk! Og enig med deg – kan heller ikke forestille meg Stoner som film.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er en slik bok vi lever lenge på. Monica - (Jeg kom nettopp fra en annen bok som begynte på S - Stalker av Lars Kepler, tenk deg den overgangen!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er helt sikkert, Randi. Og for egen del vil jeg si at fortsatte romanen å vokse lenge etter at siste side var lest. Og så fra Stalker til Stoner – det må jeg si er litt av en kontrast, to mer ulike bøker skal man vel lete lenge etter!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest det norske manuset. Non stop. Kun et kort avbrekk for å legge datteren min. En favorittbok for meg også!

Sette fingeren på hva som er bra....
Noe av det som gjør boka interessant, er beskrivelsene av relasjonene mellom menneskene. Stoner og kona, Stoner og kollegaen Lomax. Jeg forstår ikke hvorfor disse to handler som de gjør, men det er interessant å forsøke å forstå hva som ligger bak deres handlinger. Dybden i fortellingen ligger i hvordan Stoner forholder seg til omgivelsene.

Utrolig artig at verden har gjenoppdaget denne boka etter så mange år!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ja, Stoner er en fantastisk roman, og så enig med det i det at det er gledelig at verden har gjenoppdaget den!

Og så fint at du har lest den på norsk. Det vil jo si at jeg også trygt kan anbefale den også til venner som ikke leser bøker på engelsk :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så glad jeg er at for at dere skrev så varmt om denne boka, og for at jeg tok sjansen og lastet den ned. Stoner rører meg langt inn i sjelen i all sin ekthet og enkelhet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så godt å høre at du også likte den! Enig i at det er en fantastisk bok! Og som nevnt i et annet innlegg, kommer den på norsk til høsten, så da er det kanskje enda flere som får gleden av å lese den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fantastisk roman! Hører den på lydbok, som deg. Enig i at oppleseren gjør en flott jobb. Heller ikke jeg har mange favorittbøker, men denne seiler opp som en favoritt, ja. Har litt igjen å lytte til ennå, og gruer til jeg er ferdig.

At Stoner komemer til å bli lest igjen, det er jeg ganske sikker på :-) Det er tidvis smertefullt å lytte/lese historien, men virkelig verdt det likevel. En tilsynelatende enkel historie som rommer så mye mer enn man først aner. Vakkert og sårt. Jeg må snart igang med Butcher's Crossing, jeg også :-)

En annen roman som også bærer smerte og er mesterlg skrevet er The Easter Parade av Richard Yates. Anbefales også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så bra at du også likte den så godt!
Jeg har også lest Richard Yates roman, riktignok på norsk med tittelen Påskeparaden, og jeg har også stor sans for både forfatteren og boken :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, Richard Yates er en forfatter jeg virkelig verdsetter. Har lest flere av ham, men sparer noe for å ha noe å glede meg til (bl.a novellesamlingen). Skulle ønske flere kjente til ham :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har bare lest Revolutionary road og Påskeparaden, men har både Ordensforstyrrelse og The Collected Stories, som jeg gleder meg til å ta fatt på etter hvert :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne skal jeg lese, det er sikkert. Gleder meg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det burde du så absolutt. Gled deg☺

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stoner er en av de mest minneverdige bøkene jeg leste i fjor. Jeg trodde jeg var alene om å ha den registrert her inne, men nå ser jeg at hele ni bokelskere har en papirutgave utenom min kindleutgave. Tenk så greit og oversiktlig det ville ha vært om "bokelskerne" på lik linje med andre boksider kunne vise flere utgaver av samme bok samtidig. (tilbakevendende irritasjonsmoment)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, jeg er så hjertens enig i at Stoner er en fantastisk bok. Den fikk til og med plass blant favorittene mine, og dem er det ikke mange av :-)

Jeg har gitt opp å registrere bøkene mine under ulike versjoner, og legger dem inn på den versjonen som allerede er å finne på Bokelskere (les: papirversjonen). I stedet har jeg opprettet bokhyller som heter ”E-bøker” og ”Lydbøker”. Dumt, for bøkene burde jo stått i de andre bokhyllene mine, for eksempel ”Romaner på engelsk” eller ”Noveller og kortprosa”. Men synes tross alt det er bedre å gjøre det sånn, for da får jeg med meg omtaler, diskusjoner og sitater.

Mener å huske at jeg med flere har forsøkt å skrive om problemet til administrasjonen også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det viktigste er jo innholdet - format og innpakning bør være underordnet - derfor har jeg plassert bøkene i de hyllene jeg synes de hører hjemme i - og ingen kan se om det er en førsteutgave av Ibsen eller en gratisutgave fra Kindle - og det spiller heller ingen rolle. :)
Jeg har også skrevet om problemet for lang, lang tid tilbake - jeg kan heller ikke huske noe svar fra adm. på vårt felles irritasjonsmoment.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Stoner har jeg hatt lyst til å lese lenge - kjøpte en pocket i fjor som har blitt stående. Men det blir lydbok-versjonen først, tenker jeg. Etter å ha lest det du skriver, så gleder jeg med enda mer til å lese/lytte til den :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, du kan glede deg! Tror absolutt ikke du kommer til å bli skuffet :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Andreas BokleserKirsten LundVioleta JakobsenPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid Kjendliesomniferum