Kategorien for BOK NR. 3 er:

Nyere verdenslitteratur (unntatt Norden), etter 1945

Hver deltaker kan foreslå én bok (ett litterært verk), gjerne med begrunnelse og / eller link til boken / verket her på Bokelskere.no eller andre nettsider.

Alle bøkene blir med i avstemmingen.
Jeg kommer til å lage ny tråd for dette formålet.

FRIST FOR Å LEGGE INN FORSLAG:

Tirsdag 18. mars, kl. 21.00

(Her finner du hovedtråden (TRÅD 2) for Lesesirkelen)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 35 svar.

Ny tråd (tirsdag 18. mars kl.21+):

Lesesirkel. Valg av BOK NR.3

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er jo nesten blitt spennende utover dagen. Er ikkje så mange stemmer som skiljer i teten no. Venter litt med å bestille leder-boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg klarte ikke å vente så lederboka bestilte jeg igår. Skulle den ikke gå av med seieren så er det en bok jeg vil lese uansett. Boken på andre plass har jeg fra før så nå er det bare å følge med utover kvelden for å se hvilken bok det blir :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er det nokon som har funne ein ekstra god pris på innbunde utgåve? Ser den til rundt 200 inkl frakt fleire stadar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bestilte fra Haugen Bok til 199 kroner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den beste prisen eg fann var 161,- på adlibris.no, pluss frakt kr 29,-, til saman kr 190,-.
Kunne fått fri frakt dersom eg handla for over 249, men eg greidde å styre meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Trikset slik jeg ser det Jostein, er å hele tiden ha ei liste over bøker du har tenkt å kjøpe. Da plusser du på en eller to for å komme i fraktfri modus. Denne gangen blei det H.C. Andersens Eventyr, innbundet, og Kari Hesthamars So long, Marianne i pocket på meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg fant den i bokhylla mi, der den har stått og pekt nese av meg i årevis. Jeg må nok ha tenkt at jeg skal gjøre et nytt forsøk med den en gang, siden den ikke for lengst er donert til Fretex.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hadde planer om å komme med et forslag, men har ikke klart å bestemme meg... luksusproblem ja. Det er dessuten kommet mange gode forslag, så blir spennende å følge avstemmingen uansett. Får se om jeg rekker å bli med på denne boka, skal prøve, men har tett program om dagen. Også må jeg lese ferdig Middelmarch!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg lager en ny tråd i kveld etter kl. 21.

Som ved valg av forrige bok, skal tråden brukes kun til avstemming
(ved å klikke "Godt sagt" på den boken / de bøkene man vil ha som BOK NR. 3).

Hver deltaker kan stemme på flere verk (minimum 2 bøker) og forandre sin stemmegivning underveis.

Er det ok å sette tidsfristen for denne (første) avstemmingen til torsdag 20. mars kl. 21.00?

Ved delt førsteplass for to eller flere bøker, må vi ha en ny valgrunde.

Én ting til:

Er det greit at jeg blir med på avstemmingen ved å opplyse i førsteinnlegget i den nye tråden hvilke(n) bøker / bok jeg vil stemme på?
(I så fall må dere legge en ekstra stemme til de bøkene jeg har stemt på for å kunne beregne antall stemmer til de aktuelle bøkene).

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Går det an at du anfører "+ 1 stemme" nederst i innlegget for kvar enkelt av bøkene du stemmer på, slik at det blir lettare å samanlikne når vi blar nedover i lista?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt forslag :))

Det skal jeg gjøre.
Jeg kan opplyse i hovedinnlegget om hvorfor noen av bøkene er oppført med
"+ 1 stemme".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selvfølgelig skal du stemme :)
Har sagt det før og sier det igjen, jeg er så glad for at du har tatt på deg jobben med å organisere denne lesegruppen. Vi har blitt en flott liten lesegruppe :)

Det har kommet inn mange gode forslag til bøker denne gangen også og jeg kunne virkelig tenkt meg å lese flere av dem. Har allerede ført noen opp på leselisten min.
Jeg har ikke noe bokforslag denne gangen som er bedre enn forslagene som ligger her så foreløpig kommer det ikke noe forslag fra meg.
Gleder meg til avstemming for det er virkelig fornøyelig og spennende.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Helt enig med Lillevi, selvfølgelig skal du stemme Kjell!! Og takk for at du ordner dette så innmari greit for oss.
Håper forslagene vil strømme inn utover dagen og fram til deadline kl 21 i kveld, vi må ha inn flere bøker så vi har noe å velge mellom.
Bra med mange forslag, for flere har nok allerede lest en eller flere av de forslagene som allerede er inne. Finn fram til en forfatter og ei bok dere har lyst til å diskutere/kommentere sammen med andre bokelsker.
Dette er da ukas høydepunkt :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ja selvfølgelg! Du skal absolutt stemme, Kjell.
Opplegget er helt fint. Og nok en gang, tusen takk for at du påtar deg denne jobben vi har sånn glede av:-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg må bare si at jeg synes denne avstemningsprosedyren (som for utenforstående kanskje kan synes som rene galskapen), er utrolig artig! Så mange flotte og velbegrunnete forslag! Gode tips havner på mine lister. Tusen takk alle sammen!

Denne gangen hadde jeg tenkt å ikke komme med forslag selv … Dels for å øke muligheten for å lese noe jeg ellers ikke ville ha lest, dels fordi de bøkene jeg ville ha foreslått, er det ikke så lenge siden jeg leste, og vi har allerede hatt interessante diskusjoner om dem. Det gjelder José Saramagos Det året Ricardo Reis døde og Siegfried Lenz’ Tysktime. Gripende gode bøker vel egnet for diskusjon. Jeg bare nevner det …

Men så kom jeg plutselig på Michail Bulgakovs Mesteren og Margarita, en fabulerende historie full av symbolikk. Jeg leste den for flere år siden, likte den veldig godt, men mistenker at det var mye jeg ikke øynet rekkevidden av. Tenker at dette er en bok der utbyttet øker i diskusjon med andre. Jo, Mesteren og Margarita blir mitt forslag.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Oisann! Der kom sannelig DEN fram igjen. Den står i hylla; påbegynt for flere år siden, men ikke fullført. Det må ha vært noe der som ikke bekom meg vel den gangen. Kanskje jeg nå får et påskudd til å lese den "på or'ntlig" - med drahjelp og annen hjelp fra gode bokelskere?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så godt et forslag. Jeg leste Mesteren og Margarita for lenge siden, og jeg husker jeg måtte lese begynnelsen på nytt etter at boka var avsluttet, rett å slett for å hale ut tiden og for å forstå mer. Det var så mange tråder som måtte nøstes. Dette er jo en av de bøkene jeg ivrig anbefalte andre å lese, men nå har den vært avglemt lenge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Meget godt forslag.

Leste "Mesteren og Margarita" for noen år siden, men leser den gjerne på nytt.

Lurer forresten på hvor lenge siden det er siden den ble sendt på norsk TV (tror det var på NRK, russisk serie).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil foreslå John Irvings En bønn for Owen Meany
John Winslow Irving er født i Exeter, New Hampshire, i 1942. Han debuterte med romanen Setting Free the Bears i 1968. John Irving studerte ved universitetet i Pittsburgh og ved Institutt for europeiske studier i Wien, en by som ofte dukker opp i bøkene hans. Senere har han undervist i engelsk litteratur sammen med blant andre Kurt Vonnegut. Romaner som Garps bok, Hotell New Hampshire, Siderhusreglene og Enke for et år er blitt filmatisert, den siste under tittelen The Door in the Floor (2004) (Gyldendal)

En bønn for Owen Meany beskrives i nettforum som En fantastisk roman, full av alvor, humor, satire og kjærlighet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Denne stend høgt oppe på mi ønskeliste også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg foreslår at vi tar en felleslesing av

"1984" av George Orwell

(George Orwell: 1984)

Er vi overvåket?
Hvem / hva er Storebror i 2014 (30 år etter 1984)?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

God og overbevisende argumentasjon for bøkene!

Jeg tillater meg å legge inn en stemme for De som beveger verden / Atlas shrugged av Ayn Rand - med fare for at mange har lest den før. Leste selv Kildens utspring for noen år siden, og syntes boka var veldig fascinerende. Men disse bøkene bringer opp så mange temaer at det er langt mer hensiktsmessig å lese dem i en lesesirkel, enn alene.

Fra bokomtalen:
Hvem er Johan Galt? Dette spørsmålet åpner denne boken, som er en gigant i verdenslitteraturen og et flammende forsvar for enerne, de som bringer verden videre. Ayn Rand fletter sammen en medrivende intrige med ingredienser som etikk, metafysikk, politikk, økonomi og sex. Resultatet er en kunstnerisk kraftpresentasjon som har fascinert millioner av lesere verden over siden boken utkom i 1957. De som beveger verden er favorittboken til mange av verdens mektigste mennesker, bl.a. Vladimir Putin, Margareth Thatcher og Alan Greenspan.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dei to første bøkene har vært solid planta i fortida. Denne gangen skal vi lese ei bok som ligg nokre år inn i framtida, den russiske dystopien Metro 2033.

Blir det for sært eller smalt med ein dystopi meiner de? Nei, slett ikkje. I allefal ikkje dersom ein skal tru omtalane på bokelskere.no. Frå forlaget sin omtale:

Romanen binder sammen to litterære tradisjoner: Den storslåtte episke romanen møter postapokalyptisk action, (og her prøver eg å undertrykke aversjonen min mot formuleringer av typen "ditt møter datt")

Bokelsker Anders: "En deprimerende postapokalyptisk historie med filosofisk grøss."

Bokelsker Anette Østad: "Dette er en dystopi hvor handlingen trekker tråder til verdens historie og ideologier. For lesere med spesiell interesse for beskrivelser av bibliotekarer og bibliotek i bøker er dette en bok som må leses."

Men den viktigaste grunnen til at eg meiner denne kan høve som felleslesing heng saman med avslutninga av forlaget sin omtale:

Teksten drypper av referanser til det tyvende århundres historie og litteratur; [... ...] Boka hører hjemme både hos blaserte bokelskere og ungdom som aldri har lest en bok før. Begge disse gruppe vil være med på notene, men samtidig møte referanser de ikke forstår, og må sette seg inn i.

Som gruppe har vi større sjanse enn kvar for oss til å få med oss alle desse referansane som det refererast (!) til over. Sidan det er ei viss spreiing i alder og truleg også bakgrunn til deltakarane i lesesirkelen vil eg tru vi til saman skal få med oss det meste.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Interessant (godt?) forslag.

Dystopi, ja.
Ordet fikk meg til å tenke på "1984" av George Orwell, så jeg har foreslått den som
BOK NR. 3.

Det er svært sannsynlig at mange i lesesirkelen (jeg f.eks.) har lest "1984", men det er absolutt en roman som tåler og fortjener gjenlesing.

STOREBROR ser deg enda bedre i dag enn for 30 år siden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har tenkt å delta i neste felleslesing, og også eg synest det er vanskeleg å velje. Først tenkte eg på Lolita av Vladimir Nakobov, men ser at svært mange har den i samlinga si. Sjølv har eg den på vent, men den vart innkjøpt etter å ha lese Å lese Lolita i Teheran. .."En historie om kjærlighet, bøker og revolusjon".
Så den blir mitt framlegg til bok. Las den for nokre år sidan, og den gjorde sterkt inntrykk på meg. Med fare for liv og helse diskuterte dei bøker, og det på ein slik måte at eg som lesar vart frista til å lese dei same bøkene...
Den norske bokdatabasen skriv:

Etter den iranske revolusjonen i 1979 ble arbeidsforholdene vanskelig for forfatteren som var litteraturprofessor i Teheran. Nesten all vestlig litteratur ble forbudt og da hun mistet jobben fordi hun nektet å bære skaut, inviterte hun noen av sine studenter hjem til seg for å lese forbudte klassikere. Dette er hennes egen beretning som gir et portrett av et kvinneundertrykkende samfunn, men det er også en bok om litteraturens frigjørende kraft

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det kan jo være det er mange som deg da! Som har den i samlinga fordi det er en bok man skulle ha lest, men ikke kommet så langt enda ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det har du rett i....Eg har no plukka den fram og skal lese. Den vert no rekna som ein klassikar, om eg ikkje tek heilt feil. :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har jeg store planer om å gjøre også.......etterhvert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Like vanskelig som sist! Jeg lander også på en nobelprisvinner, egypteren Naguib Mahfouz. Det mest kjente og populære verket hans er "Kairo-trilogien", og jeg foreslår at vi leser den første av disse tre bøkene, Mellom to slott.

Jeg har lest hele trilogien en gang for såpass lenge siden at det meste av innholdet er gått i glemmeboka, men jeg husker at jeg likte bøkene.

Her finner dere Store norske leksikons omtale av forfatteren.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Godt forslag og gode bøker, for ca 1 år siden las jeg alle 3 bøkene, med glede

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har trilogien i hylla, men har ikke lest noe av den ennå.

Derimot leste jeg Gebelawis barn for noen år siden.
En meget bra roman.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Høres veldig fristende ut! Sikret meg hele trilogien på loppemarked i fjor, og har uansett planer om å starte på den i år, så en felleslesing vil passe bra :))

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Valgets kval, kjell k (eller K2, jeg tar en Lahlum:) her har jeg vinglet fram og tilbake før jeg har falt ned på en forfatteren og en bestemt bok.
Denne gangen går jeg for Nobellprisvinner i litteratur V.S. Naipaul (britisk forfatter av indisk avstamning, født i Trinidad)og boka Et hus til Mr. Biswas (1961, norsk overs 2002).
Ser det er ikke så mange som har lest boka så kanskje den har en sjanse.
Her er en lengre artikkel om boka fra Nrk kultur 2002, for de som vil lese mer om verket.
Her gjengir jeg et avsnitt i artikkelen:
Et høydepunkt i bokhøsten
Og allerede her ser vi spor av Naipauls religionsskeptiske livsanskuelse. Livet er på ingen måte skjebnebestemt. Livet består av en rekke latterlige tilfeldigheter. Det gode er, at ethvert sammenbrudd kan gi grobunn for en ny start et annet sted. Og vi, leserne, børster av oss støvet vi og, gang på gang, og følger vår tragiske helt fortrøstningsfullt videre på jakt etter en bedre tilværelse. Heri ligger, ikke Naipauls, men verkets ukuelige optimisme.

Dette var litt reklame for boka jeg velger meg, spennende om jeg pirrer andres nysgjerrighet.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Dette var en interessant forfatter :)
Leser at han er en usedvanlig skarp observatør av mennesker, samt at han evner å trenge dypt ned i karakterene han beskriver. Skal sette meg bedre inn i hans forfatterskap og boka, Et hus til Mr. Biswas
Blir så lykkelig hver gang jeg oppdager nye og spennende forfattere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

somniferumTore HalsaTine SundalKirsten LundGretheFHilde Merete GjessingDaffy EnglundKristinCecilie69Harald KEvaPiippokattaIngunnJLinda RastenMargrethe  HaugenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudSigrid Blytt TøsdalDagfinn JakobsenStein KippersundBerit RNicolai Alexander StyveTrygve JakobsenDemeteralpakkaBeathe SolbergAgathe MolvikHelge-Mikal HartvedtAnneWangTone SundlandTheaTrude JensenSynnøve H HoelStine SevilhaugSigrid NygaardLailaReadninggirl30HeidiAnne-Stine Ruud HusevågBjørg  FrøysaaVannflaske