Det har kommet mange interessante titler i denne forslagstråden, men ikke så mange svenske. Den eneste svenske boken jeg har fanget opp her, er Jostein Røysets forslag om Pär Lagerkvists Barabbas. Jeg leste Dvärgen av Lagerkvist i fjor, og ble voldsomt begeistret, så jeg applauderer forslaget om Barabbas. En annen svensk forfatter har jeg i årevis hatt som mål å lese, nemlig Theodor Kallifatides. Dette står å lese om ham på norsk Wikipedia:

Kallifatides debuterte som lyriker, men han fikk sitt store gjennombrudd med en romantrilogi om livet i landsbyen Jalos under og etter den greske borgerkrigen. Første del Bønder og herrer (1973) kom ut i norsk oversetning i 1975.[1] I slutten av 1970-årene fulgte fire romaner om kjærlighet. Et tema som forfatteren kommer tilbake til er situasjonen for innvandrere i Sverige. Kallifatides har også skrevet kriminalromaner, historiske romaner, samt reiseskildringer og reportasjebøker. Bøkene hans er oversatt til gresk, engelsk og fransk.

Kallifatides har en stor litterær produksjon, er velansett i Sverige, og har en interessant bakgrunn som gresk innvandrer til Sverige. Han debuterte med en romantrilogi med har også blitt oversatt til norsk - jeg foreslår derfor en av hans bøker som kom på svensk i 1978, og i 2009 også kom på norsk:

  • Kjærligheten av Theodor Kallifatides.

Her er bokomtalen av den norske utgaven av boken på adlibris.no:
"KJÆRLIGHETEN er en av de vakreste svenske romaner jeg har lest." Ragnar Strömberg, Expressen Laki Sarris er snart førti, han er gift med Lena og far til en gutt på fire. Lakis liv endres brått av en hodestups forelskelse - han overmannes av en lidenskap og lengsel han ikke kan snakke fornuft med. Laki er utro, men kan ikke frigjøre seg fra sin familie. Han elsker både sin kone og den nye kvinnen. I tiden som følger, ransaker han seg selv gjennom utroskapens og kjærlighetens mange fasetter. Hva skal han gjøre? Hva kan han gjøre? Er hans rolle som hengiven ektemann og far utspilt? KJÆRLIGHETEN ble første gang utgitt i 1978. Den er blitt en moderne klassiker, en av Kallifatides' mest elskede bøker.

Og på adlibris.no om den svenske originalen:
Theodor Kallifatides roman Kärleken är ett försök att kartlägga kärlekens landskap. Inte bara kärleken mellan man och kvinna utan även kärleken till vänner, kärleken till barn, kärleken till idéer och tankar. Berättaren är den snart fyrtioårige invandraren och filosofiläraren Laki Sarris. Han är gift med Lena, en öm och klok kvinna, invandrad från Finland, och de har ett barn tillsammans, den fyraåriga Johan, en begåvad, känslig pojke. Laki Sarris möter Li, som är svenska, ung, stark, vacker; ett löfte om ett annat liv. Därmed har dramat tagit sin början. Laki Sarris är dock inte de lätta lösningarnas man. Han rannsakar sin själ, han rannsakar sitt liv, han rannsakar kärleken; han sparar varken sitt huvud eller sitt hjärta. Hans värld skakas i sina grunder och därmed även läsarens.

Theodor Kallifatides har med sina romaner om människorna i den grekiska byn Jalos - Bönder och herrar, Plogen och svärdet, Den grymma freden - vunnit en stor publik. Bönder och herrar har översatts till engelska och franska och ytterligare några språk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Og som mitt andre forslag - en novellesamling av en av Norges fremste, nålevende novellister:

  • Sånt som skjer av Laila Stien.

Et utdrag fra forlagets omtale ved nyutgivelsen i 2002:

Sånt som skjer regnes av mange som Laila Stiens hovedverk - og som en av de beste novellesamlingene som kom mot slutten av forrige århundre.

Jeg har lest både denne samlingen og andre av Stiens noveller, og jeg synes hun fortjener å bli lest av flere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Med ditt siste bidrag er det nå foreslått fem svenske bøker. Barabbas er den eneste som er kommet med på den endelige lista så langt, for ingen andre har førsteprioritet eller er foreslått av mer enn en. Kanskje Sverige egentlig hadde alt for mye å by på?

Av Kallifatides har jeg bare lest Plogen og sverdet, som jeg vagt husker som ei både brutal og humoristisk bok. Kjærligheten har jeg begynt på flere ganger og lagt vekk etter ganske få sider. Noe med språk og betraktninger som jeg ikke ble fortrolig med. Men den står stadig på leselista, så en gang skal jeg vel knekke startkoden og komme meg gjennom den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ah - det er "den endelige lista" jeg forholdt meg til da jeg implisitt etterlyste flere svensker! Jeg har altså ikke lest noe av Kallifatides, men sett portrett av ham på svensk tv for noen år siden, og hver gang jeg ser bøkene hans i bokhandelen (jeg er gjenganger mellom de svenske og danske hyllene hos Norli i Universitetsgaten (Oslo), må vite, tenker jeg at jeg må få lest noe av ham snart. Først tenkte jeg å foreslå hans Bønder og herrer, for den fant jeg digitialisert norsk oversettelse av på bokhylla.no - men så tenkte jeg at siden den henter handlingen fra krigen i Hellas i 1940-41, var den kanskje ikke et naturlig førstevalg for "nordisk samtidslitteratur"-kategorien (selv om den jo uomtvistelig er nordisk samtidslitteratur...). Dermed fant jeg frem til Kärleken/Kjærligheten - som også appellerte til meg da jeg leste omtalene!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TKirsten LundmgePi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenDinaTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJarmo LarsenVannflaskeNinagretemorBente NogvaCarine OlsrødritaolineReidun SvensliGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseMarit HåverstadEmil ChristiansenTatiana WesserlingBenedikte