Ebba Haslund er en norsk forfatter og dramatiker. Hun døde i 2009, 92 år gammel.
Hun studerte språk og litteratur i England, Tyskland og Frankrike, samt teater i Danmark og drama og kultur i USA.
I 1945 debuterte hun med novellesamlingen Også vi og har senere utgitt flere romaner og barnebøker.
Utover sitt forfatterskap er hun også kjent som litteraturkritiker i Aftenposten, radiokåsør på NRK og skribent i Klassekampen.
Ebba Haslund hadde mange forskjellige verv innenfor kultur og politikk. Spesielt var hun kjent for sitt kvinnepolitiske engasjement og hun har i skrift og tale deltatt aktivt i samfunnsdebatten.
Hennes romaner bærer preg av hennes engasjement for kvinners liv, være seg morsrollen, hustru, karriere og yrkesvalg.
I Døgnfluens lengsel møter vi Maisi, en ung nygift kvinne med hele livet og alle muligheter liggende foran seg. Hun gifter seg med sin rake motsetning og får med det en kristen og konservativ svigerfamilie. Selv har hun kunstnervenner og en litt frynsete familie. Vi møter med andre ord en miks av personligheter, familiekonflikter, fordommer og svik, men også forsoning og kjærlighet.
Vi blir godt kjent med Maisi og hennes liv og virke. Det er ikke noe spesielt med Maisi, hun er alminnelig på alle områder, som de aller fleste av oss. For å understreke denne alminneligheten og ubetydeligheten som de fleste liv er sett i et historisk perspektiv starter forfatteren hvert kapittel med å ramse opp noen av de store verdensbegivenheter som skjedde på samme tidsrom som romanens historie finner sted. Dette er med på understreke bokens tittel, døgnflue. Maisi er altså bilde på livene til alle de kvinner som er helt vanlig og som ikke er med på å endre verden.
Allikevel viser det seg at selv en helt vanlig kvinne som Maisi på uventet vis kan gripe inn i livet til mange mennesker og endre det og nettopp det er vel forfatterens budskap. Avslutningen i boken er overraskende og veldig god.
Dette er en lettlest bok med en enkel historie som var under middels frem til siste halvdel.
Selv om de fleste av oss er døgnfluer i den store verdenssammenhengen og de færreste av oss kan være med på skrive historie så kan man påvirke mange menneskeliv i det små.
Terningkast fire.
Viser 1 svar.
Flott omtale av boka. Mange,mange år siden jeg leste den, den står i hylla. Kanskje jeg tar den fram en dag,husker ikke så mye,men din omtale rusket opp i glemselens slør.