Gode forslag.

"ikke publiserer trådene før vi faktisk skal diskutere de".
Det er helt greit for meg personlig, men hva synes dere andre?

"kan vi ikke nå lage en ny tråd når det gjelder neste leseprosjekt."
Det er ingenting i veien for å lage en ny tråd nå, og jeg mener at hver enkelt bør få komme med personlige ønsker (f. eks. maks fem titler) innen en tidsfrist. Så bruker vi noen dager for å foreslå bøker + noen dager til for å stemme.

Jeg vil gjerne vite om jeg skal lage en ny tråd nå, og om vi skal bruke samme fremgangsmåte som sist for å velge bok nr. 2 (Norsk etterkrigslitteratur).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Jeg håper du bare kan lage en ny tråd, erfaringsmessig så er det ikke så mange som uttaler seg. Det at vi kan komme med 5 individuelle forslag er spennende, og så oppfordrer jeg på initiativ fra Strindin at også lista kan inneholde ikke bare norsk, men all nordisk etterkrigslitteratur. likeledes med den klassiske. Det blir så utrolig mye mer å velge mellom :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil gjenta forslaget mitt om at kategorien blir nordisk etterkrigslitteratur og ikke kun norsk. Rett og slett fordi verden er så stor og Norge så lite. Jeg synes det blir litt råflott å begrense en hel kategori og leseperiode kun til Norge. Jeg leser nå Is fra Åland som var nominert til Nordisk Råds litteraturpris, Leine, dansken som vant står i hylla. Det gjør også flere av Sofi Oksanen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant.

Norden (iflg. Wikipedia):
Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island, Grønland, Færøyene, Åland.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er enig, Strindin, også fordi når vi velger litteratur fra verden forøvrig, så vil de nordiske landene bli oversett. Unnskyld at jeg sier det, men det finnes vel så mye god litteratur der, som i Norge.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Foruten "Vredens Druer" av John Steinbeck, så har jeg ikke lest en klassisk roman de senere årene som inneholder så mange emner for diskusjon, for ikke å forglemme forfatteren selv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er enig i at Middlemarch er omfattende, og jeg er av de som skulle ønske at vi hadde brukt litt mer tid. Men jeg vet at jeg kommer til å lese den om igjen. Middlemarch står høyt på listene over klassiske verker som leses igjen og igjen, og veldig mange sier at den trenger minst én gjennomgang. Kjempefornøyd med valget av bok :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Vi må bare prøve oss frem, Cindy. Det viktigste er å lese bøker som gir oss noe, enten det er føde for sjelen eller en nødvendig flukt fra hverdagen. Personlig går jeg for begge deler.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er enig i at det er vanskelig å diskutere underveis. Jeg danner meg ofte ikke veldig klare oppfatninger før etter jeg har lest en bok. Av praktiske årsaker forstår jeg likevel at det blir mer en felleslesing når det gjøres slik. Håper likevel at vi tar oss litt tid helt til slutt også, når vi ikke trenger være redd for å avsløre noe andre ikke har lest og når vi ser verket mer helhetlig.

Så er jeg uenig i at Middlemarch ikke egnet seg og er for omstendelig. For meg er det tvert i mot. Jeg synes ikke språket er ugjennomtrengelig, men veldig klart. I mange passasjerer er Eliot kanskje den aller mest presise forfatteren jeg har lest. På den måten uttrykker Eliot ambivalensen som er i alle mennesker, kompleksiteten i måten vi tenker, føler og handler på. En bok uten mye handling sier noen, jeg er ikke helt med på det heller, men i så fall blir språket enda viktigere. Det er det som gjør personskildringene verdt å lese og jeg er enig i at personene er sentrum i denne romanen. Et språk strippet for forbehold og omveier ville i denne romanen blitt platt og uinteressant, tror jeg. Det ville blitt som dameromanene Eliot selv kritiserte.

Og til slutt, jeg er enig i at meningsutvekslingene kunne vært flere. Ikke nødvendigvis i form av diskusjon i betydningen av uenighet. For meg dreier manglende bidrag seg om manglende tid. For Middlemarch byr på et hav av muligheter, den er skrevet i en rik kontekst der det er mulig å ta fatt i både historie, kvinnesyn, kunst og kultur. Hennes liv, samtidige forfattere osv osv. Så slik sett mener jeg også at den er svært godt egnet for felleslesing.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Da har jeg misforstått deg når det gjelder språket. Både i dette innlegget og et annet jeg har svart på. Jeg synes mange innfallsvinkler og emner virker kvalifiserende for en felleslesing. Ikke alle trenger berøres hver gang. Å yte et verk av litteraturhistorisk betydning rettferdighet kan vel vanskelig gjøres i våre uskolerte hobbyprosjekter, men jeg ønsker meg ikke mindre utfordringer av den grunn:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Her tror jeg alle forslag er like gode fordi veldig få av oss (ingen?) er drevne i å være med i boksirkler på nett. Så brenner du inne med noen ideer så håper jeg du kommer med forslag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er uenig.
Så mye diskusjon har det kanskje ikke blitt, siden vi har vært så samstemte i vurderingene av Middlemarch. Likevel har jeg har jeg stort utbytte av å lese boken sammen med dere – høre hva andre har lagt merke til og trekke frem, vurderinger av ulike sider ved boken, og ikke minst kunnskap om en forfatter jeg med skam å melde kun kjente navnet til. Inspirerende og lærerikt og utveksle synspunkter underveis!

Jeg synes nettopp bøker med flere lag og fortellinger, flere muligheter for observasjoner, refleksjoner og tolkninger, er spesielt godt egnet for felleslesing. Lengden er for så vidt underordnet. Vi hadde noen friske diskusjoner rundt Steinbecks Om mus og menn på vel hundre sider!

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Fint å høre hva andre mener.

Jeg mener at noe av hensikten med felleslesing er å diskutere underveis. Og det vil ofte øke interessen for boka å lese andres synspunkter / analyser.

Det kan godt hende at vi velger en bok av mindre format neste gang.
Men da må jo den få flest stemmer, selv om den kanskje ikke får halvparten
(eller mer) av stemmene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

LailaDolly DuckTor Arne DahlmarithcsomniferumTrude JensenAnne-Stine Ruud HusevågVegard BorgenKetilFriskusenLasse HenriksenVannflaskeHarald KBente L.RisRosOgKlagingG LHarald AndersenIreneleserKirsten LundEvaEli HagelundDemeterAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnn Helen EToveTorill RevheimBeate KristinEster SMonica CarlsenPiippokattaJan Arne NygaardIrakkRune U. FurbergalpakkaHelge-Mikal HartvedtTove Obrestad WøienJan-Olav SelforsGeir SundetBeathe Solbergingar h