Jeg vil gjerne utfordre meg selv og lese flere klassikere. Tidligere har jeg kun lest klassikere i forbindelse med skolen og de jeg har lest er disse:
i et dukkehjem av Henrik Ibsen
Forrådt av Amalie Skram
Hellemyrsfolket av Amalie Skram
Pan av Knut Hamsun
Av disse fire bøkene likte jeg helt klart forrådt og i et dukkehjem best. Pan ble for eksempel altfor sprø og underlig etter min smak.. Fikk faktisk en del spørsmål om denne boken på min muntlig eksamen i norsk, og jeg snakket av en eller annen merkelig grunn mest om denne boken? Sikkert fordi den fikk tankene mine i sving og jeg hadde aldri lest noe lignende. Men jeg syntes likevel den var for sær for min smak, men den har tydeligvis satt sine spor i meg.
Har dere noen klassikere dere mener jeg burde starte med? Helst de som er enklest i språket og de mest spennende, og jeg vil først og fremst fokusere på de innen norsk og engelsk litteratur :) Takker på forhånd!
Viser 23 svar.
Av engelskspråklig litteratur vil jeg foreslå Drep ikke en sangfugl (Harper Lee), 1984 og Animal Farm (George Orwell), Farvel til våpnene ( Hemingway)
Tolkien er jo klassikere det er vanskelig å komme utenom :) Jeg er glad i spenning og fantasy selv, og anbefaler gjerne gode gamle Dracula av Bram Stoker, samt Dr Jekyll og Mr Hyde av Robert Louis Stevenson. Jane Austen skrev også fantastisk, men språket kan være litt slitsomt før en blir vant til at det er langt mellom hvert punktum :) I samme genre er også Madam Bovary av Gustave Flaubert en veldig bra bok!
Lykke til!
Kilden av Gabriel Scott og De elendige av Victor Hugo.
Det er utrolig mange bøker man kunne ha foreslått, men jeg nevner noen få med de kriteriene du nevner. Du vil at det skal være lettlest, spennende og klassiker, i tillegg er dette bøker jeg selv har satt stor pris på.
Is-slottet av Tarjei Vesaas. Denne boken er spennende, trist og gir mye til ettertanke.
Emma av Jane Austen. Dette er en kjærlighetsbok med hovedpersoner som man blir glad i.
Drep ikke en sangfugl av Harper Lee. Her befinner vi oss i sørstatene i 30-årene. Gjennom barns øyne får vi et innblikk i de voksnes rasistiske og klassebevisste holdninger. Denne boken gjorde stort inntrykk på meg.
Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nederaas. Boken forteller historien om en ensom og umoden ung kvinnes forhold til en gift mann, og om hennes lengsel etter ømhet og kjærlighet. Hun blir gravid, men istedet for å la seg dra ned i fornedrelsen, reiser hun seg i opprør mot urettferdigheten og umenneskeligheten.
Huckleberry Finn og Tom Sawyer av Mark Twain.
De dødes tjern av Andre Bjerke. Ingen moderne krimbok kan måle seg med denne utrolig spennende og gode boken.
Jeg ser du har lest Hellemyrsfolket og Forrådt av Amalie Skram. Constanse Ring, Lucie og Fru Ines er også gode bøker av henne.
Ibsen har du lest litt av og jeg elsker alle hans dramaer, men skal jeg trekke frem noen som du kansje vil like så blir det, Rosmersholm, Gengangere, En folkefiende og Gilde på Solhaug.
Vanskelig å stoppe, men ser du har fått mange andre godt tips.
Kos deg lesingen :)
Kanskje du rett og slett burde starte med Bjørnson? En glad gutt, Synnøve Solbakken og Arne er lettleste og ganske enkle. Litt gammelmodige, kanskje, men siden du likte Et dukkehjem, har du tydeligvis ikke noe imot å lese historier fra gammel tid.
Hei! Moby Dick av Herman Melville er en "must".Det er en roman som har åpnet for mange tolkninger,men må ikke tolkes,spenning fra første linje! Blir vel regnet for en av verdenslitteraturens største klassikere! Og så må jeg nevne Markens Grøde av Knut Hamsum som er en fantastisk vakker bok!
Den fullstendige versjonen av "Den elendige" av Victor Hugo. Det er en av få bøker som har rørt meg dypt, og da mener jeg DYPT inn i hjerterota. Jeg har lest en god del bøker, men bare denne boken kan jeg si at man mister en god del av livet om man ikke leser. Det var nesten sm å begynne et nytt liv etter å ha vært ferdig! Hvis jeg skulle anbefale en klassiker, kan jeg nesten ikke komme på noe annet!
Hviken utgave leste du? Finnes det en norsk oversettelse som er er uforkorta i tilfelle hvilken?
skipper Worse og Garman og Worse av Alexander Kielland. Han skrev novelletter som er korte noveller.
Etter forrige gang dette temaet var oppe lagde jeg meg en liten "boksmart"-liste nettopp for å få lest litt flere bøker av klassikere og bøker som "alle" har lest.
Listen finner du her om det skulle være interessant!
Det samme gjorde jeg :-)
Lagde du også liste?
Prøvde å finne den her uten hell?
Hadde vært morsomt å sett om vi har satt opp mange av de samme bøkene eller ikke...
Nei, jeg lagde den i Evernote :). Skal se om jeg kan få lagt den inn her også etterhvert.
Jeg foreslår Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdatter - gå inn på første bind Kransen på Nasjonalbibliotekets digitale boksamling www.bokhylla.no, så kan du begynne å lese litt.
Dessuten anbefaler jeg Alexander Kiellands roman Gift - lenken går til en digital utgave på bokhylla.no som også inneholder Kiellands to "oppfølger-romaner", men du kan fint lese bare Gift. Kielland har skrevet masse bra i tillegg til denne trilogien, men Gift er et bra sted å starte.
Lykke til - og fortell oss gjerne hvordan det går med klassikerprosjektet ditt!
Ein annan bokelskar, Stine, hadde ein liknande førespurnad for nokre månadar sidan, og fekk mange gode tips. Diskusjonstråden for denne er her.
Det endte med at ho laga ei "Bli belest"-liste, som eg tykte var svært god. Lista er å finne eit lite stykke nede i diskusjonstården. Håper nokre av desse kan passe for deg også.
Jeg synes å huske at det var en lignende diskusjon tidligere, men fant den ikke! Tusen takk for at du fant linken :)!
Sult
Viktoria
Villanden
Hedda Gabler
Jonas
Dpstojevskij
Nietzsche
Borgen
"Victoria" skrives med "c"! ;)
Ta en titt i boksamlingen min, så ser du at det ikke stemmer. For øvrig kommer jeg ikke til å bruke energi på å svare på flere negative kommentarer.
Jo mer jeg tenker på det, jo rarere. Hvordan i alpakka har du klart å tolke det som negativt?
Herrejemen, det kalles en vennligsinnet rettelse, ikke en negativ kommentar. Dessuten beklager jeg hvis jeg har påført deg skade av noen slag. Jeg kunne jo ikke vite om du visste det eller ikke, og jeg går jo heller ikke rundt og sjekker om folk vet noe eller ikke. Jeg bare nevner det, sånn at en vet det til neste gang. Hvis en allerede vet det, så er det å ignorere det, hvis man ikke vet det, har man lært noe nytt!
Jeg har blitt rettet på feil mange ganger her inne, noe jeg bare er glad for, for det er akkurat disse rettelsene gjør at jeg lærer noe nytt og får et bedre språk. Som regel takker jeg den personen (hvis det bare er en feil de retter på, og ikke en kritikk som de insisterende må gjenta flere ganger) som sier det, og ikke klager over at det er negativt. Det kan ikke være så negativt å bare prøve å hjelpe andre! Dessuten mente jeg ikke noe vondt med det. Om jeg ikke nevner det, kommer sikkert noen andre å nevne det (kanskje til og med f2f), før eller senere.
Hvis jeg har påført deg noen form for skade, så beklager, beklager. Jeg skal huske det til en annen gang!
Og, hvis du f.eks synes at jeg er en stor idiot eller ikke en grei person så er det bare å ignorere meg. Helt greitt! :)
Fint at det finnes nye utgaver av gamle klassikere! (Men du burde kanskje gå inn og rette opp tastefeilen din i "Dostojevski" - ellers kommer det vel flere pirkete kommentarer!)