Nrk har i det siste vist en dansk serie på tre programmer om europeiske slaver i Nord-Afrika.
Episode 1 handler om Cervantes' fangenskap, og hvordan det endret hans liv og førte til at han ble forfatter. Programmet De hvite slaver - Cervantes kan sees på nrk nett-tv (følg lenken) i to uker til (regnet fra i dag, lørdag 25.01.2014). Ny Cervantes-forskning i Spania og Danmark går til bunns i den unge Cervantes' fem-årige opphold som slave i Algerie, og hvordan opplevelsene hans i fangenskapet skulle komme til å prege ham som forfatter. Vi som leste Don Quijote sammen her på bokelskere.no vil blant annet huske at adelsmannen og Sancho Panza underveis på sin ferd møter på en frigitt slave som forteller sin historie - dette bygger åpenbart på Cervantes' egne erfaringer. Her er omtalen av episode 1 på nrk's nettsider:

En million europeere ble holdt som slaver i Nord-Afrika i perioden 1500-1830. Pirater tok sjøfolk og passasjerer til fange, eller bortførte mennesker som bodde i fjerne kystområder. Den spanske soldaten Miguel Cervantes ble fanget på Middelhavet i 1575 og ført til Algerie da han var 28 år. Siden skulle han bli en av verdens største og mest leste forfattere.

Også de to påfølgende programmene i serien kan sees på nett-tv i noen uker fremover, og jeg kan anbefale samtlige episoder!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Tusen takk for at du gjorde oppmerksom på denne serien, annelingua! Har nå sett første episode, veldig interessant. Anbefales!

Jeg må (beskjemmet) innrømme at da jeg for en del år siden leste Don Ouijote, forsto jeg ikke helt hvorfor boken fikk så stor oppmerksomhet. God bok, ja men… (ble den ikke kåret som tidenes beste bok?). Har flere ganger tenkt å lese den på nytt; kom dessverre for sent med her til å delta i felleslesingen. NRK-serien pirret min interesse ytterligere. Skulle gjerne lese den sammen med dere!

Et sidesprang - denne slavevirksomheten tok slutt ca. 1830, tiden for handlingen i Middlemarch.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, var ikke det programmet bra? Jeg måtte jo bare tipse! Om man forter seg, kan historieinteresserte forresten også finne en interessant annen serie på nrk nett-tv nå: Kunst i mellomalderen. De to første episodene (av fire) er ikke tilgjengelige lenger, men episode 3 ligger på nett i fire dager til (regnet fra søndag 26.01.14), og denne uken sender nrk2 fjerde og siste episode.

Episode 3 beskrives slik:

Br. dokumentarserie. Waldemar Januszczak følgjer spora etter islam som oppstod på den arabiske halvøya og spreidde seg over Nord-Afrika og vidare inn i Europa. Han undersøkjer den unike kunsten og vitskapen til dei første muslimane. (The Dark Ages: An Age of Light: The Wonder of Islam) (3:4)

Og episode 4 - som nrk altså sender uken som kommer:

Br. dokumentarserie. Vikingane markerte territoria sine med runeskrift og dekorerte skipa med intrikate mønster. Irane og anglo-saxarane laga smykke og vakre manuskript, og karolingarane viste teikn på at dei kom til å ta over romanarane si leiande rolle i Europa. Mellomalderen var slett ikkje så mørk og barbarisk som vi har trudd, hevdar programleiaren Waldemar Januszczak. (The Dark Ages: An Age of Light) (4:4)

Ikke direkte relatert til skjønnlitteratur den dokumentarserien, altså - men fint for å få et bedre generelt grunnlag for mangt og mye av både historiske romaner og verdenspolitiske begivenheter...

Ad Don Quijote og Cervantes: Jeg synes virkelig ikke du skal være beskjemmet over ditt inntrykk av DQ den gangen, Lillevi - i alle fall ikke mer enn meg når jeg konstaterer at DQ i seg selv nok ikke hadde blitt den store page-turneren for meg. Men med alle de interessante opplysningene og diskusjonene som dukket opp under samlesningen her inne, ble Don Quijote-lesingen en stor opplevelse. Som innebar mye lesing av støttelitteratur for mitt (og ikke bare mitt!) vedkommende, og selv om man vet at slik tilleggslektyre beriker opplevelsen, så er det for de fleste av oss litt krevende å gå så grundig til verks støtt og stadig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Karamasov11PiippokattaHarald AndersenMorten BolstadTove Obrestad WøienAnn-ElinToveGroLailaKirsten LundKjell PMads Leonard HolvikAlice NordliVigdis VoldTralteVannflaskeThomas KihlmanDolly DuckWencheRune U. FurbergTonesiljehusmorIreneleserEster SLeseberta_23Heidi BBLabbelineNorahTerje MathisenSynnøve H HoelPirelliTone SundlandTore OlsenBente NogvaJarmo LarsenEmil ChristiansenHilde Merete GjessingEgil KristiansenmarithcPerSpelemann