Eg har tenkt på ein ting; Skriv Steinbeck om seg sjølv i denne boka? Reint bortsett frå dei litt pussige tilfella der han er observatør, meiner eg?

På eit eller anna tidspunkt fekk eg nemlig kjensla av at Cal og Aron representerer dei vonde og gode sidene ved forfattaren sjølv. Kanskje var det det at Aron droppa ut av universitetet som fekk meg til å lure på at der var ein slik samanheng? (Steinbeck sjølv droppa jo også ut). Men når tanken først har satt seg, så virkar det meir og meir sannsynleg for meg at det kan vere tilfelle.

Er det andre som har tenkt i same baner, eller som ser opplagde grunnar til at eg eventuelt er på villspor?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Jeg har ikke tenkt på muligheten for at han skriver om seg selv på den måten, men det er en interessant tanke. Han skriver i alle fall om virkelige personer som han fletter inn i historien. I kapittel 31 oppsøker Adam Trask Olive Hamilton, og det står at huset deres eies av Ernest Steinbeck. Både Steinbeck selv og hans far het John Ernst. Hans mor het Olive, og de bodde i Salinas. Hans morfar het Samuel Hamilton og familien Steinbeck hadde en kokk som het Lee.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du skreiv det jo, men eg oversåg det fram til eg las det i "Travels with Charley": Steinbeck sin familie hadde i forfattaren sin ungdom ein kinesisk kokk som heitte Lee. Dette styrker forestillinga mi om at Cal og Aron representerer dei vonde og gode sidene i forfattaren sjølv. Men sikker? Nei langt ifra.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, sikker kan vi nok ikke være, men det er absolutt en tolkningsmulighet som virker rimelig sannsynlig. Og uavhengig av hva en forfatter opprinnelig har lagt i sitt verk, så lever det jo videre og kan tolkes på forskjellige måter av leseren. (Jfr. for eksempel mange av sangene som ble brukt etter 22. juli.) Det er det som er så bra med god litteratur :D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg held det for sannsynleg at eg er på villspor, men som nevnt så har denne tanken festa seg, og eg synest den på mange måtar gir meining.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så langt har jeg ikke tenkt ennå, men jeg har spekulert litt over "observatørens" rolle i historien: Han må ha vært temmelig jevnaldrende med Cal og Aron, men nevner aldri noen personlige kontaktpunkter. Det synes jeg er eiendommelig. Kanskje det er som du sier, at han har skrevet seg sjøl inn i historien på en langt mer finurlig måte enn jeg hittil har oppfattet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TKirsten LundmgePi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenDinaTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJarmo LarsenVannflaskeNinagretemorBente NogvaCarine OlsrødritaolineReidun SvensliGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseMarit HåverstadEmil ChristiansenTatiana WesserlingBenedikte