Nobelprisvinnere synes jeg er en god idé som en samlende tråd! Men hvorfor begrense dem til de tyve siste årene. Mitt forslag er en bok av en nobelprisvinner fra hvert tiår (en fra 1901 – 09, en fra 1910 -19, en fra 1920-29 osv. fram til i dag).
Det kan gi god spredning, samt bør borge for kvalitet. Jeg har hatt mange gode lesestunder med nobelprisvinnere. Ønsker flere - og å dele dem md dere!
Viser 5 svar.
Så gjerne, så gjerne - det var Olav Taklo som kom med forslag om de ferskeste vinnerne, og jeg synes forslaget er godt. Det samme er ditt "utvidede forslag" - du vet jeg leser mer enn gjerne gammalt og glemt også, jeg ;P. Rabindranath Tagore for eksempel - han er jeg skikkelig nysgjerrig på, og håper å finne ham på et bruktmarked en vakker dag...
(Forresten - apropos at du og jeg har "snakket" om Somerset Maugham før - begynte jeg i dag så vidt på en ny (ny for meg) Somerset Maugham, Then and Now, som handler om Machiavelli, jeg hadde nær sagt av alle ting. Veldig kjekk og hendig liten pingvin som passer utmerket i vesken - i lesende stund står Machiavelli bokstavelig talt på terskelen til sitt første møte med Cesare Borgia...)
Her er en liste over nobelprisvinnere, så dere kan se hvilke vi ev. har å velge blant. Riktignok en overvekt av hvite, vestlige menn ...
Ang. Maugham - jo da, jeg har lest flere gode av han etter at jeg tilfeldig fant han i en hotellresepsjon i Spania. Then and now høres spennende, spesielt siden jeg nå har lest Machiavelli. Takk for tipset! Vet du om den er oversatt til norsk?
...og for å følge opp nobelprisvinnerne og ikke bare Somerset Maugham: jepp, husker godt vi diskuterte nobelprisen i litteratur her inne, og da var jeg i likhet med flere inne og sjekket den oversikten - som tåler et gjensyn, bra du henter den frem! I tiden som har gått etter den nevnte nobelpris-diskusjonen har jeg faktisk både lest litt Grazia Deledda (1926) og sikret meg noen bøker av Gerhard Hauptmann (1912). Jeg fant dem brukt (d.v.s. Deledda oppdaget jeg i hyllen i mitt barndomshjem), og tenkte at "denne sjansen kommer neppe igjen". Har ikke lest dem heller ennå, men et samlesningsprosjekt kunne kanskje fått meg i gang...
Med nobelprisvinnerne, i alle fall de "eldre", kan det forresten bli en utfordring å få tak i bøkene på et språk man kan lese - men den tid, den sorg. Samlesning av nobelprisvinnere kunne bli bra!
Det visste jeg ikke - før jeg gikk inn på nb.no og søkte, og der var den, vet du! Den gang som i dag heter den, og trykker du på lenken kan du gå inn og lese hele boken (ikke store saken, ikke min penguin-utgave i alle fall) inne på Nasjonalbibliotekets sider. Oversetteren heter Randi Heddeland, og den norske utgaven har beholdt originalens illustrasjoner.
(Du har jo anbefalt "The Moon and Sixpence" ("Skillingen og drømmen") for meg flere ganger - den er fremdeles på vent i bokhyllen min, er jeg redd. Men i sommer leste jeg en god del av novellene hans, som forberedelse til en ferietur til Malaysia. Ulempen med "The Moon..." er at jeg har den i et bind med flere andre romaner, ergo er den mindre egnet til å ta med i vesken. Og da krever lesingen større "innsats" fra min side...)
Delevis einig, men eg føler likevel at det har noko meir heilskapleg over seg når ein velgjer verk frå etterfølgande nobelprisvinnarar. Ved å konsentrere seg om ein bestemt periode konsentrerer ein leseprosjektet, i staden for å ekskluderer 90 prosent av nobelprisvinnarane. Ein vil også unngå å oversjå mindre kjente vinnarar, noko som truleg vil skje om ein skal stemme fram 1 av 10 frå kvart tiår.